Alemka Markotić: ‘Ovo je najjednostavniji i svima dostupan postupak protiv koronavirusa!’

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" pokrenula je studiju u sklopu koje će pokušati dokazati kako se korona liječi u nosu

Dok svjetske farmaceutske tvrtke i najprestižniji znanstvenici užurbano rade na proizvodnji cjepiva koje bi pomoglo da se riješimo pandemije novog korona virusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci kao higijena nosa mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sustava. Kako je pojasnila za 24 sata, toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela.

Od samog početka epidemije uzrokovane koronavirusom, znanstvenici i liječnici primijetili su da jedan broj bolesnika, ali i osoba u kojih je dokazana infekcija, a nisu razvili simptome, ima dugotrajnu prisutnost virusa u nosnoj sluznici, neki čak i preko dva mjeseca.  Takvi su se pacijenti obraćali za pomoć i dr. Markotič, pa im je ona svajetovala neka 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode, kroz 2-3 dana, i da nakon toga naprave kontrolni bris. Kod većine je, nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u “novo normalan" život.

Taj jednostavan i svima dostupan postupak – ispiranje nosa običnom fiziološkom otopinom – mogao bi spriječiti širenje virusa iz nosa prema plućima.

“Kako su to bila pojedinačna zapažanja i iskustva, koja trebaju definitivno potvrdu u kontroliranoj studiji, da bi se smatrala znanstveno i stručno relevantnim i primjenjivim, pokrenuli smo pilot studiju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević". U okviru studije ćemo pokušati u bolesnika s Covid-19 ispitati koliko redovita toaleta nosa s otopinama na bazi morske vode može smanjiti održavanje virusa u nosu, a ako rezultati budu ohrabrujući, planiramo ispitivanje nastaviti i u asimptomatskim slučajevima u cilju redukcije mogućeg širenja virusa u donje dijelove dišnog sustava, odnosno prema plućima”, otkrila je Markotić za 24 sata.

Izvor: 24 sata
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

djevojčica s maskom za lice zbog pandemije koronavirusa

Kako olakšati djeci nošenje maski za lice?

U situaciji kad je nošenje maski i održavanje…

sezona gripe i koronavirus

Pedijatri jako zabrinuti za zdravlje djece

Izvjesno je kako će dva potencijalno smrtonosna virusa…

Pročitajte i:

Roditelji, evo kako možete zaštititi djecu od raka!

Iako je postotak cijepljene djece posljednjih godina raste, interes za cijepljenje protiv HPV-a, virusa koji…

Sasvim drugačija revija posvećena borbi protiv raka dojke

Ovogodišnji STORY PINK FEST održan je na dvije lokacije, Cvjetnom trgu te krovu Nastavnog zavoda…

'Predrasude će me pogađat dokle god sam živa'

O tome kako je moguće da su nadležna tijela zaboravila na najranjiviju skupinu našeg društva…

djevojčica se igra u blatu

5 najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

"Današnju djecu treba očeličiti", kažu pedijatri i to je, čini se, prava istina!