aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

Svi znamo da je vježba važna za zdravlje cijele obitelji – umanjuje opasnost od srčanih oboljenja, uspješno regulira tjelesnu težinu i pomaže svim članovima obitelji da razmišljaju pozitivno. Vježba je posebno važna kad su u pitanju djeca: osim što će vaše dijete biti aktivnije i zdravije, vježbajući uz ostale članove obitelji usvojit će neke zdrave navike za cijeli život.

Ipak, ne očekujte da će dijete samo od sebe zavoljeti i usvojiti aktivni stil života. Vaš je posao djetetu POKAZATI da je biti aktivan zabavno. Kad je vježbanje više nalik na igru, dijete će više uživati i jače se vezati uz vježbe koje mu priredite. Evo nekoliko ideja kako trening uspješno “ukomponirati” u svakodnevni obiteljski život.

Planirajte vrijeme za igru

Uzmite si vremena i planirajte tri aktivnosti tijekom tjedna, u trajanju od barem 30 minuta, koje ćete odraditi sa svojom djecom. Ne mora to biti ništa grandiozno – dovoljno je da budete s njima aktivni, recimo, u parku nakon škole. Ili da se igrate skrivača u ulici. Ili da napucavate loptu s njima…

Vikend također može biti prilika za obiteljsko razgibavanje. Bio to izlet u prirodu, kraće planinarenje ili trčkaranje livadom, sve se “piše”. Glavno je da ih maknete ispred televizijskih i ekrana tableta, mobitela i igraćih konzola. Ako im jednostavno zabranite buljenje u ekrane, pobunit će se. Umjesto toga, ponudite im zdravu alternativu u koju je uključena cijela obitelj.

Šetajte i pedalirajte gdje god možete

Znamo, radni vam je tjedan prekrcan obvezama i nigdje ne biste stigli bez automobila. Ali je li baš tome tako? Umjesto da sebe i njih vozite, radije odvojite malo više vremena i u školu ili do vrtića hodajte, do trgovine skoknite biciklima, do bake i djeda prošetajte. Neka djeca naprave tablicu tjednog pješačenja i bicikliranja – što šarenija, tim bolje. Svaki kvadratić tablice neka predstavlja 15 minuta aktivnosti; klincima će postati fora da tablica iz tjedna u tjedan bude sve dulja i dulja.

Aktivirajte obiteljska okupljanja

Znate kako inače izgledaju obiteljska okupljanja: odrasli sjede uz jelo i piće, a djeca uz nečiji mobitel ili tablet. Prekinite to i pokrenite novu, aktivnu obiteljsku tradiciju. Djecu zabavite nekim sportom, ali uključite i odrasle; timovi neka budu mješoviti, a zadaci zabavni. Uglavnom, napravite sve da stolci budu što dulje slobodni.

Kućne poslove pretvorite u zabavu

Realno, malo je ljudi koji uživaju u pranju posuđa ili čišćenju stana. Ali kućni poslovi ne moraju biti dosadni: recimo, prati posuđe, brisati ga i spremati može postati zajednička aktivnost. Ako u sve uklopite i pjesmu, eto vam mjuzikla, a odmah ćete se i rasplesati. Slično je i s usisavanjem prašine ili baratanja metlom… Ulaštiti podove možete tako da jedno dijete sjedne na staru deku, a drugo ga vuče po stanu. U svakom slučaju, svaka aktivnost može postati zabavna – ako vi tako odlučite.

Vrt nije samo za odrasle

Djeca se vole igrati i zaprljati – a rad u vrtu idealna je prilika za oboje. Slobodno ih potaknite da vam pomažu s okopavanjem, sađenjem, zalijevanjem… Kad jednom niknu plodovi njihovog rada i truda u obliku pravih plodova, veselju neće biti kraja.

Ako i nemate vrt, već samo dvorište, nemojte ih štedjeti rada – ali napravite to na zabavan način. Skupljanje lišća u jesen ili čišćenje snijega zimi nešto je što se mora obaviti, ali može rezultirati i zabavnim aktivnostima poput skoka u hrpu lišća ili obiteljskog grudanja u snijegu.

Tekst: K. Š.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…