masaža srca kod beba

Ako dođe do onoga što nijedan roditelj ne želi: Kako pružiti bebi umjetno disanje i masažu srca?

Iako svi u životu želimo izbjeći takve situacije, dobro je biti na njih spreman. Baš zbog toga stručni tim volontera Bolnice St John na svome YouTube kanalu poučava roditelje kako pružiti bebama i djeci prvu pomoć u raznim po život opasnim situacijama

Mnoge situacije u životu ne možemo predvidjeti, a one ružne ostaju nam urezane u dušu i srce i teško se možemo pretvarati da se nisu dogodile. Jedna je mama tako podijelila zastrašujući trenutak kada je svojoj bebi spasila život dajući joj umjetno disanje i masažu srca.

Njezina je beba na trenutak prestala disati, a znanje prve pomoći, koje je stekla na tečaju koji je upisala tijekom prve trudnoće, sapasilo je ovaj mladi život.

‘Ti će me trenuci neizvjesnosti zauvijek proganjati’, priznala je ova mama. ‘Beba Miran, star samo sedam tjedana, ležao je na leđima, igrajući se s tatom i bratom’, napisala je na stranici St John bolnice, sa sjedištem u Londonu, koja se specijalizirala za razne tečajeve na kojima roditelji uče kako pružiti bebama i maloj djeci prvu pomoć u nekim kriznim trenucima. Stručni tim ove bolnice također je snimio brojne filmiće s demostracijama 'kako pomoći djetetu' i redovito ih objavljuje na svome YouTube kanalu.

'Dok sam prala suđe, začula sam vrisak, a zatim i plač. Dotrčala sam i pitala što se dogodilo, a suprug je objasnio kako je počeo vrištati. Miran je plakao neutješno, a ja sam ga u ruke i pokušala ga umiriti. Znate onaj plač kada dijete ima otvorena usta i ne može doći do zraka od plakanja? Lice mu je poprimilo ljubičastu boju, a onda mu se tijelo opustilo. Činilo se da više nije živ’, prisjećala se ova mama uznemirujućeg događaja.

Ova je mama odmah pozvala Hitnu pomoć, a dok ekipa nije došla započela je sama s davanjem umjetnog disanja i masažom srca bebi.

‘Nakon što sam mu nekoliko puta udahnula zrak u pluća, počeo je disati, ali je djelovao ošamućeno’, priča mama. Ubrzo nakon toga, stigla je Hitna i beba je transportirana u bolnicu i pružena joj je primjerena pomoć.

Pogledajte video s tečaja koji organizira stručni tim Bolnice St John, a koji su spasili živote mnoge djece.

Kako bebi pružiti umjetno disanje i masažu srca!

  1. Polegnite bebu na čvrstu podlogu i očistite dišne putove. Jednom rukom nježno pritiskom na čelo potisnite bebinu glavu unatrag, a prstom druge ruke pritisnite bradu kako biste otvorili usta.
  2. Ako ima ikakvih vidljivih distraktora u ustima ili nosu, maknite ih (komadići hrane ili neki predmet)
  3. Ustima obuhvatite bebina usta i nos i nježno puhnite, oko sekundu, prsni koš će se podignuti. Potom se odmaknite i pričekajte dok se prsni koš ne vrati na mjesto.
  4. Ponovite radnju 5 puta.
  5. Potom, stavite dva prsta u središte prsnog koša i pritisnite 30 puta. Pritisci bi trebalo odgovarati brzini otkucaja srca 100 do 120 u minuti, što je prilično brzo.
  6. Nakon toga, ponovno upuhujte zrak dva puta.
  7. Potom nastavite ritmom dva upuhivanja i 30 pritisaka na prsni koš, dok se ne pojavi Hitna pomoć ili dijete ne prodiše.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock
Video: YouTube St John Ambulance

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

vaginalni problemi kod djevojčica

Koji su najčešći vaginalni problemi kod djevojčica?

Da, i posve malene djevojčice mogu imati vaginalnih problema. Kako ih prepoznati, kako ih tretirati…

fiziološka žutica

Uzroci žutice kod novorođenčadi: Pojavljuje se čak u 50 do 70 posto beba

Novorođenačku žuticu karakteriziraju žuto obojena koža i sluznice novorođenčadi nekoliko sati ili dana nakon porođaja,…

Stručnjak otkriva kad morate odvesti dijete na prvi pregled očiju i na što posebno obratiti pažnju

Siniša Cvrtila dr. med., oftalmolog, voditelj Poliklinike Ghetaldus, otkriva koji su najčešći problemi s vidom…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…