Svježe povrće jača imunitet, ali i čarobno je sredstvo protiv proljetnog umora koji pogađa i male i velike



Proljeće nam je pred vratima, no ono nije izravan razlog umora koji često znamo osjetiti dolaskom toplijih dana. Krivac je duga zima, teška prehrana, manje svježeg voća i povrća, time i vitamina i minerala te duge noći, odnosno nedostatak sunca. Ali, s pojavom prvih sunčevih zraka tijelo se polako počinje buditi i treba novu energiju koja će pobijediti iscrpljenost. Treba nam "punjenje baterija" svježim voćem i povrćem punim vitamina i minerala.



Osim vitaminskih pripravaka i svježa hrana može biti dobar izvor vitamina i minerala ako je na pravi način konzumiramo. Mnogi vrijedni sastojci namirnica najbolje se mogu iskoristiti tako da se povrće i voće jede svježe ubrano i da se pripazi kako se namirnice pripremaju.



Kako u hrani zadržati što više vitamina i minerala?





  • prednost uvijek dajte svježem voću i povrću koje je sezonsko. Zamrznuto povrće, ako je postupak zamrzavanja izveden na pravilan način (u kratkom roku nakon branja ploda), sadržava također mnogo vitamina i vrijednih sastojaka koji se zamrzavanjem ne gube. Pri kupnji zamrznutih namirnica ipak pripazite na ime proizvođača, deklaraciju o vrijednosti vitamina i minerala te na datum pakiranja. Pomaže i mali test. Ako kod pakiranog povrća, primjerice graška, zamijetite da je u grumenu, a ne osjetite pojedinačna zrna, znači da je pakiranje već bilo odmrzavano i vjerojatno više nema hranjivu vrijednost s deklaracije.



  • pri pripremi jela povrće po mogućnosti kratko kuhajte na pari ili u malo vode. Vodu iskoristite, za pripremu povrtne juhe ili kao temeljac za umake



  • kupite kvalitetno posuđe u kojem ćete moći povrće kuhati na pari ili kratko pržiti na malo ulja



  • salate je najbolje pojesti svježe pripremljene (nemojte ih ostavljati za poslije pogotovo ako se radi o zelenoj salati)



SAVJET! Hrana za dobro raspoloženje


Za više dobrog raspoloženja u proljeće jednostavno na svoj obiteljski stol stavite više ugljikohidrata. Koje namirnice ih sadrže?


Integralne žitarice, riža, tjestenina, krumpir, integralni kruh, mahunarke