pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina natrija, ali svi pretjerujemo. Da je tako, potvrđuju podaci. Odrasli bi trebali unositi oko 2 do 3 mg soli dnevno, a osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi se zadovoljiti sa samo 1,5 mg dnevno... No, hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5 do 6 grama...

Previše soli u tijelu povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, poremećaja odnosa minerala u tijelu i drugih bolesti. Osobito, zajedno s premalo vježbanja, previše soli može negativno utjecati na zdravlje odraslih te rast i razvoj djece i mladih.

Za odrasle se preporučuje ne prelaziti 5 mg dnevno, a za djecu ovisno o dobi vrijede sljedeće brojke:

 • prije godinu dana bez dodavanja soli u kašice
 • u dobi od 1 do 3 godine iznosi manje od 1,5 grama,
 • od 4 do 6 godina 1,6 grama,
 • od 7 do 13 godina 3,6 grama,
 • za adolescente od 14 do 18 godina 4 grama soli na dan.

A kako prepoznati da uzimate previše soli. Ovi znakovi će vam pomoći:

 1. Svako toliko jedete gotova jela

Prečesta konzumacija industrijski prerađene hrane, posebno gotovih jela, poput instant umaka, prvi su znak pretjerane konzumacije soli. Ovi proizvodi, gotovo bez iznimke, sadrže previše soli, i brzo premaše naše dnevne potrebe za solju. Pokušajte stoga već pri kupnji paziti koliko natrija se nalazi u proizvodu, konzervama, juhama iz vrećice ili smrznutoj hrani koja često ima i skriveni dodatak soli.

 1. Dehidrirani ste

Prekomjerni unos soli utječe na tekućine u tijelu. Sol, naime, oduzima tijelu tekućinu. Rezultat toga je dehidracija i nedostatak tekućine važne za funkcioniranje tijela. Jasan znak je ako se ujutro probudite s jakom žeđi. Tada ste vjerojatno sinoć za večeru uzeli previše soli u obliku narezaka, slanih sireva ili maslina ili ste bili u kinu i pojeli puno preslanih pečenih kokica. Obratite pozornost: dehidracija također može uzrokovati glavobolju ili bolove u želucu.

pretjeran unos soli

 1. Osjećate se napuhnuti i otečeni

Ako redovito osjećate da ste nabujali, to može biti jasan znak da konzumirate previše soli. Višak soli daje nam osjećaj nabreklosti jer sol veže vodu i zadržava je u tijelu. To ne samo da vas čini težima na vagi, već je i vrlo štetno za vaše zdravlje.

 1. Promijenio vam se okus hrane

Prevelik unos soli može utjecati i na vaše nepce te otupiti vaše okusne pupoljke. Vrlo ukusna hrana i dobro začinjena jela odjednom nemaju dovoljno dobar okus i vi dodatno solite. Pripazite da niste ušli u začarani krug. Kako znati da se nešto promijenilo? Jednostavno. Pođite nešto pojesti s prijateljima i naručite isto jelo kao i ostali. Ako ste jedini koji dodatno koristi soljenku, znat ćete. No, to možete promijeniti! Nekoliko dana pokušajte jesti manje slano i izbjegavajte jače slane namirnice. Dijeta bez soli brzo će vam vratiti okuse.

 1. Imate visoki krvni tlak

Ljudi koji imaju visok krvni tlak, moraju paziti na unos soli. No, i dugotrajan pretjeran unos soli od vas može napraviti bolesnika s visokim krvnim tlakom. Ako ste u riziku, obavezno izbjegavajte gotova jela i brzu hranu i redovito se pregledavajte.

 1. Imate bubrežne kamence

Što točno uzrokuje bubrežne kamence? Jedan od faktora je i previše soli koja utječe na vaše bubrege i na kraju potiče razvoj bolnih bubrežnih kamenaca. Smanjite vjerojatnost dobivanja bubrežnih kamenaca tako što ćete redovito piti puno vode i držati unos soli pod nadzorom.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…