obitelj i zdrava prehrana

6 činjenica o hrani koje treba znati svaka žena

Što narušava hormonski status i dovodi do upala u tijelu, umora i bezvoljnosti?

Svako razdoblje u životu žene ima svoju specifičnost, a kod žene je zdravstveni status direktna funkcija njezinog hormonalnog statusa. Neravnoteža estrogena i progesterona, kao i prirodno smanjenje estrogena, do kojeg dolazi starenjem, sve više u prvi plan stavlja važnost zdrave prehrane. Kakva je veza hormona i hrane? Što sve – a toliko je prisutno u životu svake žene – narušava hormonalni status i dovodi do upala u tijelu, umora i bezvoljnosti?

Trans-masne kiseline (djelomično hidrogenirane biljne masti)

Najveći su krivci za pojavu bolesti srca i krvnih žila, povišenja koncentracija ukupnog i LDL- te smanjenja koncentracija HDL- kolesterola. Dovode se u vezu s kancerogenezom, dijabetesom, autoimunim bolestima… Zato što njihov unos prehranom rezultira s uvođenjem totalnog kaosa u hormonalnu ravnotežu ženskog zdravlja. Ove masti značajno narušavaju stanično-membranske strukture te se njihovom iskorijenjivanju iz prehrane treba se definitivno detaljnije i sustavno posvetiti. Fast-food restorane treba izbjegavati upravo zbog trans-masti, a ne zato što je hrana visokokalorična! Slani štapići, čipsevi, gotove torte i kolači, većina pekarskih masnih proizvoda sadrži trans-masne kiseline. Većina slatkih masnih kupovnih keksi sadrže u svom sastavu djelomično hidrogenirane biljne / trans masti. Jeftini margarini i čvrste biljne masti koje obiluju trans-mastima dovest će do stvaranja vazokonstriktivnih tvari koje bi mogle izazvati grčeve.

Dodani šećeri i rafinirani ugljikohidrati

Nikada se neću umoriti pri upozoravanju na sveprisutne dodane šećere pisane u obliku ovih jednostavnih ugljikohidratnih šećera. Metabolička upala, inzulinski harikiri dešava se svaki put kad jedemo slatko, a pritom ne unosimo kvalitetne masti i proteine. Poznata nam je situacija da je čežnja za šećerima poslije takvog zalogaja još veća. Hrskave pahuljice za doručak; kruh sa "zdravim" pekmezom, sve se svede na isti poražavajući učinak na pojavu simptoma. I onda ste u deficitu s proteinima i jendostruko nezasićenm mastima, koje su nerijetko u drugom planu.

Nedostatan unos vlakana, fitoantioksidanasa, mineralnih tvari + prehrana temeljena na škrobu

Kulturološki je to šok, jer su nas uglavnom učili da uz sve jedemo puno kruha, da uz meso i ribu jedemo pečeni krumpir, tjesteninu, (gnjecavi) rižoto… No, hormonalno uravnoteženje za zdravlje žene ne treba umrežene molekule glukoze (škrob) u količinama koje bi bilo indikativno uzimati ako se spremate na trening. A vi ćete odraditi možda kavu, ili pogledati ffilm, ili laganiji kućanski posao. I rezultat će biti metabolička kaskada reakcije koju ćete primijetiti kao “bubrenje", napuhnutost, debljanje, nedostatak energije. Zavolite zeleno, ljubičasto, narančasto, ne samo u salatama, već i u smoothieima, nabujcima, varivima….Prisjetite se da su i lisnato povrće te kupusnjače ugljikohidrati, ne samo škrobaste namirnice. Pritom ćete u svoj organizam unijeti i magnezij, mineralnu tvar koja je neophodna za rad mišića, opuštanje živčanog sustava, ali i za odvijanje osnovnih metaboličkih reakcija

Hrana koja sadrži hormone i antibiotike

Niste li u mogućnosti dobavljati domaći uzgojeno meso peradi i crveno meso, nastojte reducirati unos mesa, a naročito meso peradi. Naime, kavezno uzgojena perad je izuzetno potentno "spremište" antibiotika, a onda i hormona, kod kojih ipak prednjači industrijsko meso. Kod mnogih žena s hormonalnim smetnjama, dese se povoljni momenti kada se eliminiraju i mliječni proizvodi. Pritom nije samo u pitanju laktoza i mliječni proteini, već i spomenuti status hormona.

Obroci bez omega-3 masnih kiselina, bez vitamina E

Prehrana manjkava protuupalnim omega-3 masnim kiselinama zahtijeva poboljšanje nutritivnog profila masti. Sardine, srdele, inćuni odličan su izvor vrlo važnih omega-3 masnih kiselina, no svakako ocijedite ulje iz konzerve, odlučite li se za recesijski, no zdrav obrok… Od suplementacije bih svakako preporučio pročišćeno riblje ulje (EPA i DHA), uz dodatak vitamina E, uz možebitan dodatak lanenog ulja i ALA koju ona sadrži (kao back-up EPA-i i DHA-i). Koristite i jednostruko nezasićene masne kiseline iz čuvenog maslinovog ulja.

Ispijanje kave u nekontroliranim količinama

Posljednje što vam treba je da ste u kroničnom stresu potenciranom stimulativnim napitkom koji pijete “podsvjesno". Pumpanje nadbubrežne žlijezde rezultira s kroničnim stresom, stanje koje je dodatno potencirano nespavanjem i uzimanjem stimulansa kao što je kofein (kava) Odaberite biljne čajeve, i primjerice otkrijte đumbir… I ne zaboravite da trebate izbjeći dehidraciju, a ovakvi napici to mogu potaknuti.

Tekst: magistar nutricionizma Nenad Bratković
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

gubitak kilograma nakon poroda

Ovo je jedini način kako izgubiti višak kilograma (nakon poroda) bez dijete

Balansiranjem nekoliko osnovnih hormona u tijelu (samo dva!),…

žudnja za slatkim

'Kako sam promijenila život u šest tjedana!'

Postoji vrlo jednostavan, biokemijski razlog zašto toliko volimo…

Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium o sirovoj hrani

Upoznajte majku koja već osam godina jede samo sirovo!

Iako u njezinoj obitelji sirovu hranu prakticira samo…

Pročitajte i:

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…