obitelj i zdrava prehrana

6 činjenica o hrani koje treba znati svaka žena

Što narušava hormonski status i dovodi do upala u tijelu, umora i bezvoljnosti?

Svako razdoblje u životu žene ima svoju specifičnost, a kod žene je zdravstveni status direktna funkcija njezinog hormonalnog statusa. Neravnoteža estrogena i progesterona, kao i prirodno smanjenje estrogena, do kojeg dolazi starenjem, sve više u prvi plan stavlja važnost zdrave prehrane. Kakva je veza hormona i hrane? Što sve – a toliko je prisutno u životu svake žene – narušava hormonalni status i dovodi do upala u tijelu, umora i bezvoljnosti?

Trans-masne kiseline (djelomično hidrogenirane biljne masti)

Najveći su krivci za pojavu bolesti srca i krvnih žila, povišenja koncentracija ukupnog i LDL- te smanjenja koncentracija HDL- kolesterola. Dovode se u vezu s kancerogenezom, dijabetesom, autoimunim bolestima… Zato što njihov unos prehranom rezultira s uvođenjem totalnog kaosa u hormonalnu ravnotežu ženskog zdravlja. Ove masti značajno narušavaju stanično-membranske strukture te se njihovom iskorijenjivanju iz prehrane treba se definitivno detaljnije i sustavno posvetiti. Fast-food restorane treba izbjegavati upravo zbog trans-masti, a ne zato što je hrana visokokalorična! Slani štapići, čipsevi, gotove torte i kolači, većina pekarskih masnih proizvoda sadrži trans-masne kiseline. Većina slatkih masnih kupovnih keksi sadrže u svom sastavu djelomično hidrogenirane biljne / trans masti. Jeftini margarini i čvrste biljne masti koje obiluju trans-mastima dovest će do stvaranja vazokonstriktivnih tvari koje bi mogle izazvati grčeve.

Dodani šećeri i rafinirani ugljikohidrati

Nikada se neću umoriti pri upozoravanju na sveprisutne dodane šećere pisane u obliku ovih jednostavnih ugljikohidratnih šećera. Metabolička upala, inzulinski harikiri dešava se svaki put kad jedemo slatko, a pritom ne unosimo kvalitetne masti i proteine. Poznata nam je situacija da je čežnja za šećerima poslije takvog zalogaja još veća. Hrskave pahuljice za doručak; kruh sa "zdravim" pekmezom, sve se svede na isti poražavajući učinak na pojavu simptoma. I onda ste u deficitu s proteinima i jendostruko nezasićenm mastima, koje su nerijetko u drugom planu.

Nedostatan unos vlakana, fitoantioksidanasa, mineralnih tvari + prehrana temeljena na škrobu

Kulturološki je to šok, jer su nas uglavnom učili da uz sve jedemo puno kruha, da uz meso i ribu jedemo pečeni krumpir, tjesteninu, (gnjecavi) rižoto… No, hormonalno uravnoteženje za zdravlje žene ne treba umrežene molekule glukoze (škrob) u količinama koje bi bilo indikativno uzimati ako se spremate na trening. A vi ćete odraditi možda kavu, ili pogledati ffilm, ili laganiji kućanski posao. I rezultat će biti metabolička kaskada reakcije koju ćete primijetiti kao “bubrenje", napuhnutost, debljanje, nedostatak energije. Zavolite zeleno, ljubičasto, narančasto, ne samo u salatama, već i u smoothieima, nabujcima, varivima….Prisjetite se da su i lisnato povrće te kupusnjače ugljikohidrati, ne samo škrobaste namirnice. Pritom ćete u svoj organizam unijeti i magnezij, mineralnu tvar koja je neophodna za rad mišića, opuštanje živčanog sustava, ali i za odvijanje osnovnih metaboličkih reakcija

Hrana koja sadrži hormone i antibiotike

Niste li u mogućnosti dobavljati domaći uzgojeno meso peradi i crveno meso, nastojte reducirati unos mesa, a naročito meso peradi. Naime, kavezno uzgojena perad je izuzetno potentno "spremište" antibiotika, a onda i hormona, kod kojih ipak prednjači industrijsko meso. Kod mnogih žena s hormonalnim smetnjama, dese se povoljni momenti kada se eliminiraju i mliječni proizvodi. Pritom nije samo u pitanju laktoza i mliječni proteini, već i spomenuti status hormona.

Obroci bez omega-3 masnih kiselina, bez vitamina E

Prehrana manjkava protuupalnim omega-3 masnim kiselinama zahtijeva poboljšanje nutritivnog profila masti. Sardine, srdele, inćuni odličan su izvor vrlo važnih omega-3 masnih kiselina, no svakako ocijedite ulje iz konzerve, odlučite li se za recesijski, no zdrav obrok… Od suplementacije bih svakako preporučio pročišćeno riblje ulje (EPA i DHA), uz dodatak vitamina E, uz možebitan dodatak lanenog ulja i ALA koju ona sadrži (kao back-up EPA-i i DHA-i). Koristite i jednostruko nezasićene masne kiseline iz čuvenog maslinovog ulja.

Ispijanje kave u nekontroliranim količinama

Posljednje što vam treba je da ste u kroničnom stresu potenciranom stimulativnim napitkom koji pijete “podsvjesno". Pumpanje nadbubrežne žlijezde rezultira s kroničnim stresom, stanje koje je dodatno potencirano nespavanjem i uzimanjem stimulansa kao što je kofein (kava) Odaberite biljne čajeve, i primjerice otkrijte đumbir… I ne zaboravite da trebate izbjeći dehidraciju, a ovakvi napici to mogu potaknuti.

Tekst: magistar nutricionizma Nenad Bratković
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica jede zdrav obrok

Savjeti za roditelje djece koja ne vole jesti

Savjete za pravilnu prehranu roditelji najčešće traže na…

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Magistar nutricionizma Bojan Stojnić otkriva kako djeci što…

Nutricionist otkriva što jesti kako bi u ova izazovna vremena osnažili imunitet i ostali zdravi!

Nutricionist Nenad Bratković pojašnjava kako bismo se trebali…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…