Djeca i hrana: 10 savjeta za roditelje

Ponekad i roditeljima treba objasniti što točno znači zdravo se hraniti. Nikakvo čudo: informacije o zdravoj prehrani, da ne spominjemo dijete koje su trenutno u modi uistinu zbunjujuju čak i stručnjake. Dobra vijest: ne treba vam znanje iz nutricionizma da biste zdravo hranili svoje dijete. Jednostavno slijedite ove jednostavne upute i imat ćete zdravo dijete zdrave tjelesne težine.

1. Roditelji kontroliraju nabavku hrane.

Vi odlučujete koja hrana se kupuje i vi stavljate hranu na stol. Iako će djeca često i uporno gnjaviti roditelje da nabave neku manje zdravu namirnicu, odrasli odlučuju koja će se hrana nalaziti u domu. Djeca neće gladovati. Jest će ono što im je dostupno u smočnici i u hladnjaku. Ako njihov omiljeni slatkiš nije pretjerano hranjiv i zdrav, kupite ga s vremena na vrijeme.

2. Djeca mogu među hranom koju kupujete odabrati što će jesti i hoće li uopće jesti.

Djeca moraju imati pravo glasa. Dopustite im da od onoga što kupujete kod kuće odaberu što će i koliko jesti. Na prvi pogled može se činiti kao da im nudite previše slobode, ali ako budete slijedili prvi korak, vaša djeca će dobiti hranu koju ste vi odabrali i poslužili.

3. Ispišite se iz kluba "sve do zadnje mrvice".

Pustite djeci da prestanu jesti jednom kad kažu da su siti. Mnogo je današnjih roditelja odraslo uz politiku "pojesti sve do zadnje mrvice", a na takav se način zaboravlja slušati vlastito tijelo, a to pak može dovesti do čitavog niza poremećaja u prehrani. Pustite djecu od stola kad kažu da su siti i manje je vjerojatno da će se prejedati.

4. Počnite od malih nogu.

Preferencije prema hrani razvijaju se u ranom djetinjstvu, stoga djeci nudite raznovrsnu hranu. Djeca još kao bebe nauče neke namirnice voljeti, a neke izbjegavati. Ponekad je potrebno novu namirnicu ponuditi na nekoliko različitih načina da bi je dijete prihvatilo. Nemojte dijete siliti da jede – manjoj djeci ponudite par žlica, a veću zamolite da barem probaju jedan zalogaj.

5. Poigrajte se s jelovnikom.

Tko kaže da djeca žele jesti samo hamburgere, pizzu i tjesteninu? Kada ručate ili večerate u restoranu, dopustite djeci da isprobaju nova jela i iznenadit će vas željom za eksperimentiranjem. Možete početi tako što ćete djeci dopustiti da probaju malo s vašeg tanjura.

6. Kalorije su i u piću.

Gazirana pića i gotovi sokovi sadrže dodatne kalorije i smetaju dobroj prehrani. Voda je najbolje piće i za djecu i za odrasle. Sokovi su odlični ako su 100-postotni, a takvi su jedino ako ih sami pripremate. Osim toga, djeci je dovoljno 2-3 deci soka dnevno.

7. Slatkiši imaju svoje mjesto.

Slatkiši su dopušteni ako se povremeno konzumiraju, ali nemojte upasti u zamku da desert bude glavni razlog jedenja večere. Kada desert ima veću vrijednost od večere, djeca će ga više cijeniti od brokule. Budite neutralni kad je o hrani riječ.

8. Hrana nije ljubav.

Pronađite bolji način da djetetu kažete kako ga volite. Kada se hrana koristi da bi se djecu nagradilo i pokazalo im ljubav, djeca mogu hranu početi koristiti kao način da se nose sa stresom i drugim emocijama. Ponudite im zagrljaje, pohvalu i pažnju umjesto hrane.

9. Djeca rade ono što vide.

Budite dobar model i sami jedite zdravo. Kada pokušate djecu naučiti dobrim prehrambenim navikama, sami postavite najbolji mogući primjer. Odaberite hranjive i zdrave namirnice, jedite za stolom, nemojte preskakati obroke.

10. Ograničite vrijeme za TV i računalo.

Kada to učinite, izbjeći ćete grickanje bez razmišljanja i ohrabriti određenu vrstu aktivnosti. Istraživanja pokazuju da djeca koja manje gledaju TV također imaju i manji postotak tjelesne masti. Kada im je mogućnost gledanja TV-a i igranja na računalu ograničena, djeca su prisiljena pronaći aktivnije načine zabave. A kada čitava obitelj ograniči vrijeme ispred TV-a, provodit ćete kvalitetnije vrijeme zajedno.

Pročitajte i:

menga nakon poroda

Menstruacija nakon porođaja možda vam postane manje bolna!

Ako majka ne doji, menstruacijski se ciklus uspostavlja od 25 do 45 dana, no s…

uvjeti u bolnicama

'Danju smijemo samo sjediti... Trudna sam spavala na drvenoj stolici': Iskustva mama koje su bdijele uz djecu u našim bolnicama

Osim činjenice da vam je dijete bolesno, dodatan stres svakako su neljudski uvjeti u hrvatskim…

bolna ovulacija

Jesu li bolne ovulacije razlog za zabrinutost ili najnormalnija pojava?

Svi znamo što je ovulacija: oslobađanje jajne stanice iz jajnika u jajovode. No jeste li…

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…