doktorica s maskom drži test za koronavirus

5 načina kako koronavirus infektira tijelo

U kojem dijelu tijela počinje infekcija, kako se širi te zašto dolazi do komplikacija?

O koronavirusu znamo vrlo malo, no poznato je kako započinje infekciju u tijelu oboljele osobe te što bismo trebali činiti kako bi se pokušali zaštititi. Statistički gledano, jedna od sedam pozitivnih osoba na ovu infekcija teško će disati, a šest posto njih moglo bi u umrijeti, navodi se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Prema Bruceu Aylwardu, pomoćniku generalnog direktora WHO-a, koji je vodio misiju u Kini i pregledao čak 56.000 slučajeva, simptomi mogu brzo postati loši i vrlo kompromitirati bolesne žrtve. Stoga je naglasio kako je proučavanje bolesti, ali i slučajeva umrlih osoba, važno za smanjenje mogućih žrtava.

1. Sve započinje u nosnoj šupljini. Koronavirus utječe na stanice epitela koje prekrivaju i štite dišne puteve. Zaustavi li se u gornjim dišnim putevima, osoba će imati samo blage simptome.

2. Stanje se pogoršava ako dospije do dušnika i plućnog tkiva, što može pokrenuti pneumoniju uzrokovanu virusom.

3. Tijelo će pokušati popraviti štetu što prije, tj. bijelim krvnim stanicama ubiti virusne tvari i vratiti tkivo u normalno stanje.

4. U slučaju teške koronavirusne infekcije propadat će epitel koji oblaže traheje i bronhije te će smanjiti količina sluzi koja oblaže i štiti pluća. Bez sluzi i cilija (koje su odgovorne za čistoću zraka koji ulazi u pluća), više patogena može ući u pluća.

5. Oštećena pluća će smanjeno proizvoditi kisik te opskrbljivati vitalne organe, pri čemu će sekundarne bakterije nastaviti prodirati kako bi još više ugrozile matične stanice. Ovo pokreće domino efekt koji dovodi do pogoršanja stanja.

Tekst: D. P.
Fotografije: profimedia
Video: YouTube

Tagovi: ,

Pročitajte i:

mama i bivša ovisnica

Pobijedila ovisnost o drogama nakon što je kolabirala s bebom u naručju

Pet godina trajala je njezina bitka i sad je, nakon godina šutnje, odlučila javno progovoriti…

Mario Valentić

Hvale vrijedan potez Maria Valentića: 'O ovome se mora govoriti!'

Mario ne propušta priliku promovirati vježbanje kao važan faktor unapređenja zdravlja. Rijetke bolesti, samim time…

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, loše ocjene... u izravnoj…

'Mama je mislila da je u pitanju pubertet, a onda su mi u 16-oj dijagnosticirali šizofreniju'

Sa 16 godina dijagnosticirana joj je ova teška psihička bolest, no ova 43-godišnja Zadranka uspjela…