mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć puno učinkovitiju od utješne rečenice "Smiri se!". Jednako kao što odraslima pomažu, tako će vježbe disanja pomoći i djeci da se opuste i oslobode stresa

Kontrolirano disanje

Polako i duboko udahnite (kao da mirišete cvijet ili neko fino voće npr. jagodu), zadržite dah par sekundi, a potom vrlo sporo izdahnite (kao da gasite svijeću ili pušete balon od sapunice da bude što veći). Dok izdišete, možete sam sebi reći "opusti se". Ponovite ovo nekoliko puta. Disanje na ovaj način može pomoći opustiti se od napetosti i osjećati se smirenijim.

Disanje "s prijateljem"

Za ovu vježbu trebati će djetetu neka igračka, plišani medvjedić ili igračku. Starija djeca i adolescenti mogu koristiti mobitel. Legnite na pod na leđa i stavi igračku na trbuh. Sada napravite nekoliko dubokih udaha kroz nos i izdaha kroz usta. Primijetili ste kako se medo diže i spušta dok dišete. Kada ste spremni, duboko udahnite kroz nos i osjetite kako se trbuh puni zrakom. Potom nježno izdahnite kroz usta, nježno i polagano. I ponovo, duboko udahnite i nježno izdahnite polako. I ponovno, duboko udahnite i polako izdahnite. Nastavite duboko udisati i pratite kako se trbuh diže, a medvjedić diše zajedno s vama, dok ga držite rukama.

Disanje trbuhom (abdominalno disanje)

Sjednite na stolicu i udobno se smjestite, leđa neka budu uspravna, ali opuštena. Ako vam odgovara zatvorite oči, ili samo spustite pogled i usmjerite ga u jednu točku ispred sebe. Sada usmjerite svoju pažnju na disanje. Duboko udahnite kroz nos i primijetite kako se vaš trbuh podiže, jer zrak dolazi sve dolje do trbuha….I dok izdišete na nos ili usta trbuh se spušta, jer zrak izlazi vani…. Možete staviti ruku na trbuh i sljedećih nekoliko trenutaka pratiti pokrete trbuha koji prati disanje…. Primijetite kratku pauzu između udaha i izdaha… Nastavite disati normalno, nema potrebe da kontrolirate ili mijenjate svoje disanje…. Disanje i dah mogu biti dugi ili kratki, ravnomjerni ili isprekidani, tihi ili glasni, topli ili hladni… Prije ili kasnije, vaš um će početi lutati, vaša pažnja će skrenuti s disanja u trbuhu na nešto drugo…možda na zvukove, misli, osjete u tijelu ili osjećaje. To je potpuno u redu. Kada primijetite da vaša pažnja više nije na disanju, samo nježno vratite pažnju ponovno na disanje i osjete u trbuhu….na pokrete trbuha pri svakom udahu i izdahu…. Vaš jedini posao jest pratiti pokrete trbuha koji se mijenjaju sa svakim udahom i sa svakim izdahom. Budi nježan prema sebi, najviše što možete…. Ne trebate brinuti radite li ovo točno. Nema pravnog ili krivog disanja. U redu je i ako vam pažnja luta. To je upravno ono što mozak radi. Ne brinite, samo vježbajte vratiti svoju pažnju ponovno na disanje…

Izvor: "Sva lica dječje depresije i kako je prevladati - psihoedukativna radna bilježnica" (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba)
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom…

trudnica se opušta kod kuće i relaksira od stresa

3 načina kako se opustiti te pomoći sebi riješiti se stresa i napetosti

Jeste li zbog situacije s koronavirusom osjetljiviji nego…

Zdrava prehrana kroz trudnoću i priprema za porod uz doulu

Nutricionistica Vedrana Dučkić i doula Sanja Bukač Štritof…

Disanje u trudovima

Vježbajte disanje kako bi vam trudovi i sam…

Pročitajte i:

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

aktivan život

Aktivno dijete rezultat je aktivne obitelji

Ne očekujte da ćete djetetu objasniti kako da bude aktivno - pokažite mu to primjerom

dijete na plaži u vrijeme najvećeg sunca

Stručnjaci upozoravaju! Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita dječje kože na suncu

Stručnjaci upozoravaju! Ako ste kao dijete tri puta izgorjeli na suncu u odrasloj dobi imate…

Impetigo - bakterijska infekcija koja svako ljeto puni ambulante. Izbjegnite ju!

Ovu infekciju nazivaju još i "slatke kraste", uzrokuje ju streptokok, a liječi se antibioticima! Posljednje…