mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć puno učinkovitiju od utješne rečenice "Smiri se!". Jednako kao što odraslima pomažu, tako će vježbe disanja pomoći i djeci da se opuste i oslobode stresa

Kontrolirano disanje

Polako i duboko udahnite (kao da mirišete cvijet ili neko fino voće npr. jagodu), zadržite dah par sekundi, a potom vrlo sporo izdahnite (kao da gasite svijeću ili pušete balon od sapunice da bude što veći). Dok izdišete, možete sam sebi reći "opusti se". Ponovite ovo nekoliko puta. Disanje na ovaj način može pomoći opustiti se od napetosti i osjećati se smirenijim.

Disanje "s prijateljem"

Za ovu vježbu trebati će djetetu neka igračka, plišani medvjedić ili igračku. Starija djeca i adolescenti mogu koristiti mobitel. Legnite na pod na leđa i stavi igračku na trbuh. Sada napravite nekoliko dubokih udaha kroz nos i izdaha kroz usta. Primijetili ste kako se medo diže i spušta dok dišete. Kada ste spremni, duboko udahnite kroz nos i osjetite kako se trbuh puni zrakom. Potom nježno izdahnite kroz usta, nježno i polagano. I ponovo, duboko udahnite i nježno izdahnite polako. I ponovno, duboko udahnite i polako izdahnite. Nastavite duboko udisati i pratite kako se trbuh diže, a medvjedić diše zajedno s vama, dok ga držite rukama.

Disanje trbuhom (abdominalno disanje)

Sjednite na stolicu i udobno se smjestite, leđa neka budu uspravna, ali opuštena. Ako vam odgovara zatvorite oči, ili samo spustite pogled i usmjerite ga u jednu točku ispred sebe. Sada usmjerite svoju pažnju na disanje. Duboko udahnite kroz nos i primijetite kako se vaš trbuh podiže, jer zrak dolazi sve dolje do trbuha….I dok izdišete na nos ili usta trbuh se spušta, jer zrak izlazi vani…. Možete staviti ruku na trbuh i sljedećih nekoliko trenutaka pratiti pokrete trbuha koji prati disanje…. Primijetite kratku pauzu između udaha i izdaha… Nastavite disati normalno, nema potrebe da kontrolirate ili mijenjate svoje disanje…. Disanje i dah mogu biti dugi ili kratki, ravnomjerni ili isprekidani, tihi ili glasni, topli ili hladni… Prije ili kasnije, vaš um će početi lutati, vaša pažnja će skrenuti s disanja u trbuhu na nešto drugo…možda na zvukove, misli, osjete u tijelu ili osjećaje. To je potpuno u redu. Kada primijetite da vaša pažnja više nije na disanju, samo nježno vratite pažnju ponovno na disanje i osjete u trbuhu….na pokrete trbuha pri svakom udahu i izdahu…. Vaš jedini posao jest pratiti pokrete trbuha koji se mijenjaju sa svakim udahom i sa svakim izdahom. Budi nježan prema sebi, najviše što možete…. Ne trebate brinuti radite li ovo točno. Nema pravnog ili krivog disanja. U redu je i ako vam pažnja luta. To je upravno ono što mozak radi. Ne brinite, samo vježbajte vratiti svoju pažnju ponovno na disanje…

Izvor: "Sva lica dječje depresije i kako je prevladati - psihoedukativna radna bilježnica" (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba)
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

strah od potresa

Jak potres zahvatio Hrvatsku! Kako biti podrška djetetu kad se boji potresa?

Novi potres katastrofalnih razmjera, koji je jučer i…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

dijete se opušta

Napetost i anksioznost kod djece! Ove tri tehnike dokazano pomažu

Disanje je jedan od najmoćnijih "alata" kojima se…

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom…

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…