mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna, uplašena, uzrujana i u kojima trebaju pomoć puno učinkovitiju od utješne rečenice "Smiri se!". Jednako kao što odraslima pomažu, tako će vježbe disanja pomoći i djeci da se opuste i oslobode stresa

Kontrolirano disanje

Polako i duboko udahnite (kao da mirišete cvijet ili neko fino voće npr. jagodu), zadržite dah par sekundi, a potom vrlo sporo izdahnite (kao da gasite svijeću ili pušete balon od sapunice da bude što veći). Dok izdišete, možete sam sebi reći "opusti se". Ponovite ovo nekoliko puta. Disanje na ovaj način može pomoći opustiti se od napetosti i osjećati se smirenijim.

Disanje "s prijateljem"

Za ovu vježbu trebati će djetetu neka igračka, plišani medvjedić ili igračku. Starija djeca i adolescenti mogu koristiti mobitel. Legnite na pod na leđa i stavi igračku na trbuh. Sada napravite nekoliko dubokih udaha kroz nos i izdaha kroz usta. Primijetili ste kako se medo diže i spušta dok dišete. Kada ste spremni, duboko udahnite kroz nos i osjetite kako se trbuh puni zrakom. Potom nježno izdahnite kroz usta, nježno i polagano. I ponovo, duboko udahnite i nježno izdahnite polako. I ponovno, duboko udahnite i polako izdahnite. Nastavite duboko udisati i pratite kako se trbuh diže, a medvjedić diše zajedno s vama, dok ga držite rukama.

Disanje trbuhom (abdominalno disanje)

Sjednite na stolicu i udobno se smjestite, leđa neka budu uspravna, ali opuštena. Ako vam odgovara zatvorite oči, ili samo spustite pogled i usmjerite ga u jednu točku ispred sebe. Sada usmjerite svoju pažnju na disanje. Duboko udahnite kroz nos i primijetite kako se vaš trbuh podiže, jer zrak dolazi sve dolje do trbuha….I dok izdišete na nos ili usta trbuh se spušta, jer zrak izlazi vani…. Možete staviti ruku na trbuh i sljedećih nekoliko trenutaka pratiti pokrete trbuha koji prati disanje…. Primijetite kratku pauzu između udaha i izdaha… Nastavite disati normalno, nema potrebe da kontrolirate ili mijenjate svoje disanje…. Disanje i dah mogu biti dugi ili kratki, ravnomjerni ili isprekidani, tihi ili glasni, topli ili hladni… Prije ili kasnije, vaš um će početi lutati, vaša pažnja će skrenuti s disanja u trbuhu na nešto drugo…možda na zvukove, misli, osjete u tijelu ili osjećaje. To je potpuno u redu. Kada primijetite da vaša pažnja više nije na disanju, samo nježno vratite pažnju ponovno na disanje i osjete u trbuhu….na pokrete trbuha pri svakom udahu i izdahu…. Vaš jedini posao jest pratiti pokrete trbuha koji se mijenjaju sa svakim udahom i sa svakim izdahom. Budi nježan prema sebi, najviše što možete…. Ne trebate brinuti radite li ovo točno. Nema pravnog ili krivog disanja. U redu je i ako vam pažnja luta. To je upravno ono što mozak radi. Ne brinite, samo vježbajte vratiti svoju pažnju ponovno na disanje…

Izvor: "Sva lica dječje depresije i kako je prevladati - psihoedukativna radna bilježnica" (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba)
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

dijete se opušta

Napetost i anksioznost kod djece! Ove tri tehnike dokazano pomažu

Disanje je jedan od najmoćnijih "alata" kojima se…

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom…

trudnica se opušta kod kuće i relaksira od stresa

3 načina kako se opustiti te pomoći sebi riješiti se stresa i napetosti

Jeste li zbog situacije s koronavirusom osjetljiviji nego…

Pročitajte i:

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni, no jedino što im preostaje jest da…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice,…

mama mjeri djetetu temperaturu

Vodič za skidanje temperature! Ovih šest pravila morate znati!

Kako povišenu temperaturu sniziti lijekovima, a kako bez njih, ali i kad potražiti pomoć liječnika?

Dijete vam uporno odbija ići kod zubara? Pokušajte s ovim 'trikovima'

Posve je normalno da djeca imaju određenu doza straha od zubara. No, što učiniti kada…