3 stvari bez kojih ne možete tijekom babinja

Ako ste mislile da će biti riječ o mrežastim gaćicama, pamučnim ulošcima ili potrepštinama za bebu, prevarile ste se. Sve će vam to biti potrebno, ali 3 osnovne stavke za babinje koje smo danas izdvojile, važnije su od bilo čega drugog. Zašto? Jer ste vi važnije od bilo čega drugog.

Puno žena ulazi o babinje razmišljajući o bebi i pritom zaboravljajući na sebe, ali znate što? Vaša beba ne može biti dobro, ako vi niste dobro. I obrnuto, kad je mama zdrava i zadovoljna, moći će dati svoje najbolje bebi.
Zato na tren zaboravite na bodije, dekice i kolica i razmislite kako ćete se pobrinuti da u babinju vaše osnovne potrebe budu zadovoljene.

1. Odmor

Uzmite desertni tanjur i prislonite ga na svoj trbuh. To je prosječna veličina posteljice, što znači da će to biti i prosječna veličina rane koja će ostati u maternici kad se posteljica oljušti. Zbog toga maternica i nakon poroda mora raditi da bi zaustavila krvarenje, a to je razlog zašto ćete kontrakcije poput menstrualnih bolova osjećati još satima i danima nakon poroda.

Babinje u našem podneblju traje šest tjedana, a otprilike je toliko potrebno da se vaši organi vrate na svoje mjesto.

Svaki put kad pomislite ili vam netko kaže da biste sad već mogle ustati i nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, sjetite se desertnog tanjura. Sjetite se da se vaše tijelo dugih mjeseci postupno mijenjalo da bi u porodu u svega nekoliko sati prošlo masivne promjene. To je veliki šok za organizam. Zamislite volumen koji ste izgubile: dijete, posteljica, plodna voda, krv i ostale tjelesne tekućine. Najbolje što možete napraviti je ostati u krevetu.

Jedna uzrečica kaže pet dana u krevetu, pet dana na krevetu i pet dana oko kreveta. U prijevodu, prekrižite sve i provedite prva dva tjedna izležavajući se u pidžami. Dalje nastavite osluškujući svoje tijelo.

Vratite li se pojačanim svakodnevnim aktivnostima prije no što ste spremni, povećat ćete rizik od komplikacija kasnije.

2. Hrana

Mame se obično opterećuju prehranom (točnije, zabranjenim namirnicama) kad doje, a manje razmišljaju o sebi. Ne postoji posebna dijeta za dojilje. Postoji uravnotežena prehrana koja će vama pomoći da se oporavite tako što će vam okrijepiti tijelo i dušu. Beba će uvijek dobiti najbolje od vas, ali trudnoća i dojenje osiromašit će vaš organizam ako ne jedete kvalitetno.

Kakva bi ta hrana trebala biti? Tradicionalne postporođajne prakse diljem svijeta govore isto kad je u pitanju hrana: neka bude toplo, bogato, lako probavljivo i skuhano s ljubavlju. To su topli obroci: juhice, temeljci, variva i druga jela “na žlicu”, mamini i bakini recepti koji su vas tješili i oporavljali od malih nogu. To također znači da drugi kuhaju za vas.

U Ayurvedi se smatra da žena u procesu rađanja gubi puno zemlje i vatre te da sad ima višak elemenata zraka i etera. Zbog toga se osjeća hladno i izgubljeno, a hrana i toplina pomoći će joj da dođe k sebi. Pripremaju se uvijek kuhani obroci (svježa hrana je “hladna” i teža za probavljanje) koji su topli i temperaturom i “po prirodi”. Koriste se začini koji griju poput đumbira, cimeta ili kurkume.

Mnoge žene nakon poroda, a pogotovo uz dojenje, imaju jako veliku potrebu za ugljikohidratima, a posebno šećerom. Zbog toga se kuhaju slatke namirnice sa složenim šećerima i dobrim masnoćama koje daju osjećaj sitosti. Takvi su obroci prava utješna hrana - comfort food koja hrani novu majku i tjelesno i emocionalno.

Kao što novorođenče treba hranu i brigu, tako je treba i njegova majka. Rodila se beba, ali se i žena rodila u svoju novu ulogu majke i to je događaj koji se često zanemaruje. Da bi majka mogla brinuti o svojoj bebi i nahraniti je, netko mora isto napraviti za nju.

3. (Emocionalna) podrška

Da biste se vi mogle odmarati i dobro hraniti, potrebna vam je zajednica. Bližnji, obitelj, prijatelji ili profesionalci koji će vam pomoći da ostvarite ljepše babinje.

U idealnom scenariju, mamin je jedini zadatak dojenje i zaljubljivanje u bebu, dok ostali brinu o hrani i kućanskim poslovima. Taj ideal nije lako ostvariti, ali itekako mu se vrijedi približiti.

Tu je dvojaki problem - jedan je da nam nedostaje podrška našeg “sela”, a druga da same ne smatramo da nam je potrebna.

Ideja da se nakon poroda barem 40 dana moramo odmarati, brinuti o sebi i dopustiti drugima da brinu o nama u sukobu je s društvenim idealom samodostatnosti. Kad se osvrnemo oko sebe, prevladavaju mitovi o superženama koje neposredno nakon poroda “vraćaju u normalu” svoje tijelo, posao i život. To nije ni realno niti zdravo.

Mame trebaju druge mame

Ruku na srce, majčinstvo može biti vrlo usamljeno. Ponekad se čak i okružene ljudima možete osjećati kao da nitko ne shvaća što trenutačno prolazite. Oporavak od poroda, zabrinutost zbog bebe, neispavanost… Izazovi majčinstva su brojni.
Vaši dragi ljudi pratit će vas u novoj avanturi koliko god mogu, ali oni vjerojatno imaju svoje živote, 8-satno radno vrijeme i ograničeni kapacitet za pričanje o beskonačnom hranjenju, pokakanim pelenama i drugim čarima babinja. Za to trebate druge mame!

Žene koje prolaze isto što i vi, koje vas mogu saslušati i reći: “Znam…”, a da vi osjećate da vas razumiju. Pronaći takve žene može vam spasiti babinje, to vam govorim i iz vlastitog iskustva.

Stvar je jednostavna i ponovit ćemo je opet: ako vi niste dobro, ni vaša beba ne može biti dobro.

Kako onda? Izgradite svoj krug podrške u babinju! Mame se uglavnom pripremaju samo za porod. Iako je to veliki događaj, pravi vas izazovi čekaju tek kasnije.
Ako razmišljate kako još možete obogatiti svoje iskustvo poroda i babinja, dođite na druženje gdje ćete upoznati druge mame na sličnom putu kao vi.

Mama Nurture organiziraju Jasmina Brković, Jela Ravnjak i Kristina Vidaković


Opuštajuće druženje za trudnice i mame nedaleko Zagreba

Reciklirano imanje u Vukomeriću 1. i 2. lipnja postat će oaza gdje se trudnice i mame mogu družiti, naučiti nešto novo i najviše od svega - opustiti se u šumskom okruženju.

Mama nurture - njegujući vikend za trudnice i mame je događanje osmišljeno kao dva cjelodnevna druženja, a za trudnice i mame predviđene su edukativne radionice, opuštajuće i zabavne aktivnosti poput joge i oslikavanja trbuha. Više saznajte ovdje. (www.lele.hr/mama-nurture)

Selo Vukomerić (Vukomeričke Gorice), Reciklirano imanje; Foto: Mirko Janković

 

Tekst: Jasmina Brković, doula i porođajna edukatorica (www.lele.hr)

Foto: Profimedia; press

 

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pojačano znojenje nakon porođaja?

Tijekom šest tjedana babinja primijetit ćete pojačano znojenje…

Mršaviti uz dojenje - realnost ili mit?

Jedna od opasnosti naglog gubitka kilograma jest prijelaz…

Babinje je vrijeme brige za bebu, ali i sebe

Rodili ste malo prekrasno stvorenje i preplavljuju vas…

Babinje i postporođajne komplikacije

Kako biste što lakše prošli kroz razdoblje babinja,…

Pročitajte i:

Padadoks ljeta u doba korone! Što više na otvorenom, no ovo nikako ne smijete raditi!

Već znamo da se ne preporučuje boravak na suncu između 10 i 16 sati, no…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno iskustvo, želeći tako dati podršku roditeljima koji…

porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u 'novom normalnom'

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva zdravstva da ograniči boravak roditelja s djecom…