to vam je jo dostupno?

Većina roditelja će posegnuti za šalicom čaja od kamilice kao prvom linijom obrane od prehlada i gripa. Kad smo prehlađeni, uzimamo razna sredstva za inhalaciju na bazi mente. Alternativne terapije mogu biti od velike pomoći u očuvanju zdravlja, saznajte prednosti i nedostatke.

Posljednjih se godina sve više i više govori o raznim alternativnim metodama liječenja, a roditelji, posebno roditelji predškolaca koji su, kao po definiciji, često bolesni, sve se više okreću upravo takvim metodama liječenja ne bi li djeci poboljšali imunitet. Alternativna medicina obuhvaća čitav niz različitih terapija i tretmana, od čajeva, meditacije, do homeopatije i aromaterapije. Ukratko, alternativna medicina obuhvaća sve ono što ne spada u službenu medicinu, odnosno sve ono što ćete teško dobiti od svojeg liječnika i/ili pedijatra, poput akupunkture, homeopatije, aromaterapije, Reikija, kiropraktike, biomagnetskih tretmana i sličnog.

Kako se razlikuje od tradicionalne medicine?

Alternativne terapije često se nazivaju i holističkim. To znači da terapeut liječi "čitavu" osobu, a ne samo simptom, bolest ili stanje. U alternativnim terapijama terapeuti često pomažu i kod duhovnih i emocionalnih problema pacijenta. Većina alternativnih terapija postoji izvan domova zdravlja i liječničkih ordinacija, no sve je veći broj liječnika koji znaju i sami uputiti svoje pacijente "alternativnim" kolegama. U SAD-u postoje i integrirane klinike u kojima zajednički rade liječnici i alternativci, no takve klinike u nas još ne postoje. Kako bilo, ako osobno cijenite alternativne terapije i želite ih koristiti u liječenju svoje obitelji, dobro je upoznati svojeg liječnika opće prakse ili pedijatra s tom odlukom.

Postoje li rizici?

Nedostatak znanstvenih studija znači da mnoge, ako ne i većina alternativnih terapija još nisu dokazane, posebno nisu dokazane na djeci. Osim toga, imajte na umu da ako je nešto prirodno, ne znači da je neškodljivo – posebno je to slučaj s raznim biljnim pripravcima i remedijima. Svakako je dobro prije uzimanja bilo kakvog pripravka pitati svojeg liječnika za mišljenje i to iz više razloga: prvi je što, ako vi ili vaše dijete već uzimate neki lijek, interakcija biljnog pripravka i lijeka može imati neželjene posljedice, a drugi je što prevelike doze biljnih pripravaka mogu biti opasne. Naravno, vi birate način liječenja ili točnije, način održavanja zdravlja svoje obitelji, samo budite sigurni da ste odabrali kvalificiranu osobu.

Pročitajte i:

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…