Udajom, uz supruga, u miraz dobivamo i njegovu najbližu rodbinu. Točnije, njegovu braću i sestre, oca i, naravno, majku - svekrvu

Situacija je sama po sebi složena djelomično zbog priča koje slušamo od malena, a djelomično zbog međusobnog nepoznavanja. Nitko se ne želi zamjeriti, a da bi se napetosti smirile, potrebno je vrijeme. No, hoće li odnosi funkcionirati, ovisit će prije svega o sposobnosti snahe i svekrve da realno i s pozitivnim namjerama promatraju događaje. Ipak, snahi nije na odmet znati nekoliko savjeta kako će u toj igri opstati.




Recite 'NE' predrasudama


Od malena nas, buduće snahe, uče kako su svekrve zločeste, a snahe mile i nevine. Ali, prisjetite se bajke o jadnoj svekrvi koja je tek uz pomoć nadnaravnih sila, Domaćih, uspjela pobijediti zlu snahu Guju. U bajci I. B. Mažuranić zloća snahe jednostavno je nenadmašna. Ali, ovakvih priča ima koliko hoćete, no upravo činjenica da postoje i s jedne druge strane, zapravo je utješna za sve one koji vjeruju u ovaj ili onaj stereotip. Od glupih predrasuda može vas spasiti samo okretanje novog lista papira koji ćete ispisati vi i vaša svekrva. Vi ste dvije nove osobe koje ne trebaju biti opterećene tuđim sudbinama, pričama i bajkama.




Ne očekujte mnogo


Jednako kako postoje žene koje odmah zauzmu obrambeni stav, postoje i one koje upadaju u drugu krajnost! Očekivanje da će vam svekrva biti nova majka i da ćete kao najbolje prijateljice ispijati kavice, potpuno je nepotrebno. Pogotovo ako živite u istom kućanstvu. Razmislite koliko vam odgovara gubitak privatnosti, upletanje svekrve u održavanje kućanstva ili u odnos između vas i supruga, nadgledanje i prigovaranje. Budite oprezni, odredite granice preko kojih ne želite prelaziti i dostojno branite svoja stajališta jer na njih imate pravo.



Ako stvari ne idu baš glatko, to još ne mora značiti da je svekrva zla osoba. Pokušajte se zamisliti u njezinoj poziciji. Nije lako izgubiti sina i prepustiti ga drugoj ženi. Taj korak mora napraviti svaka majka, a kad je sin u pitanju, posesivnost je katkad malo teže pobijediti. Teško ćete upasti u taj zatvoreni krug jer želja za ovisnim sinom kojeg treba oprati i nahraniti mogla bi biti živa i sada kad je sin odrastao čovjek.




Malo diplomacije neće odmoći


Biti dobar diplomat u ovom je odnosu presudno. Uvijek će se događati situacije kad se mišljenja dviju suparnica neće poklopiti. Vi svakako pokušajte biti pametnija i popustiti. Ali, u tim trenucima i o ponašanju vašeg supruga će mnogo toga ovisiti. Ako majka lako upravlja njime, tad ćete morati više balansirati i imati puno živaca dok on s vremenom ne shvati da ste vi njegova životna družica. On će to shvatiti ako vas želi pokraj sebe. Pokušate li ići silom i upotrebljavati grube riječi, mogli biste naići na otpor i posvađati se. A za to zaista nema potrebe jer ljubavi majke i supruge međusobno se ne isključuju. Vi nikako nemate razloga to potencirati jer ipak ste u laganoj prednosti.



Isto tako nikako nije pametno miješati svekrvu u svađu između vas i supruga tražeći od nje potporu. Svekrva više voli svojega sina. Izbjegavajte upletati se i u njihove međusobne svađe jer i tu biste mogli biti optuženi da ste mu sugerirali nepoželjne stavove. Kako god bilo, pripazite što i kako govorite. Kad se posvađaju, možete pokušati posredovati između njih. To će svima biti od koristi - sin i majka će se pomiriti, a vas će oboje doživjeti kao dobronamjernika.




Poštujte se međusobno


U svakom odnosu, pa i u ovom, vrijedi pravilo o međusobnom poštivanju. Svekrva je starija od vas i suprugova je majka. To uvijek imajte na umu pa izbjegavajte grube riječi. Svoje mišljenje svakako branite, no ne prelazite granice dobrog ukusa koje bi mogle izazvati negativne emocije. Njih je teško izglađivati. Pokušajte biti iskreni i radije vi popustite, i to za ljubav supruga. Zapitajte se tko je u velikoj mjeri oblikovao čovjeka kojeg volite? To zaista može biti dobar razlog za više tolerancije.




Pokušajte je prihvatiti


Pokušajte svekrvu dočekivati s više strpljenja i dajte joj šansu. Ona ima mane kao i svatko od nas, ali suprugova je majka što je dovoljan razlog za trud. Možda nakon više godina shvatite da se u mnogim životnim stajalištima, zapravo, slažete. Zato joj pokažite pažnju. Uskočite kad joj je potrebna usluga, koji put ispecite kolač ili joj na neki drugi način zahvalite za to što vam čuva djecu. To su sitnice koje svi cijenimo u svakom prijateljski nastrojenom odnosu. I vama će biti jednako drago ako ona misli na vas i trudi se pomoći vam kad vam je pomoć potrebna.



Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock