Samohrano roditeljstvo ima svoje pozitivne i negativne strane. O roditelju ovisi kako će njegova uloga utjecati na cijelu obitelj

Uloga samohranog roditelja često je stresna i puna izazova. No uspije li roditelj izaći na kraj s financijama, brigom o djetetu i odnosom s djetetovim drugim roditeljem, može i uživati u tome. Primjerice, jedna od pozitivnih strana samohranog roditeljstva jest posebna bliskost koju roditelj može razviti s djetetom. Druga je to što može odgajati dijete prema vlastitoj viziji idealnog roditeljstva, bez opasnosti od sukobljavanja s partnerom.



Zamke u koje je lako upasti


Negativne strane samohranog roditeljstva mogu biti povrijeđenost zbog neuspjele veze s partnerom ili strah vezan uz odgoj i brigu o djetetu. Iz toga, pak, mogu proizići nisko samopouzdanje i osjećaj krivnje. Ako dijete ima neke probleme, samohrani roditelj može osjećati da je to stoga što on ne obavlja dobro svoju roditeljsku ulogu, jednako kao što “nije bio dobar partner”.



Samohrani roditelj često nastoji ispuniti prazninu koja je u djetetovu životu nastala zbog odsutnosti drugog roditelja.
Unatoč najboljim namjerama, jedan roditelj ipak ne može u potpunosti ispuniti ulogu obaju. Zbog toga se može dogoditi da dijete nema jasnu sliku roditelja s kojim živi te da ga doživljava kao svojevrsnu mješavinu mame i tate u jednoj osobi i bude zbunjeno time. Samohrani roditelj također može postati pretjerano brižan i razviti preveliku potrebu da dijete zaštiti od “svih zala na ovom svijetu”. Budući da je sva briga na njegovim leđima, osjeća se maksimalno odgovornim za djetetov život, što može dovesti do konstantnog nadzora i kontrole.



Neki samohrani roditelji odluče se nakon razvoda posvetiti isključivo djeci i zanemare svoje potrebe. Postanu previše popustljivi u odgoju, djeci previše dopuštaju i ne postavljaju jasne granice. Na taj način žele nadoknaditi odsutnost drugog roditelja, ali time štete i sebi i djetetu. Sebe izoliraju od društva i lišavaju se vlastitog života, hobija, sitnih radosti te ne odgajaju dijete pravilno. Naime, poznato je da je dijete kojem je previše dopušteno zanemareno jednako kao i ono kojem je mnogo toga uskraćeno.



Ako su se roditelji razveli, roditelj s kojim je dijete ostalo treba zahtijevati da i bivši supružnik ili partner financijski sudjeluje u podizanju djeteta. Dobro je da porazgovara o tome s odvjetnikom. Također, roditelji trebaju razjasniti detalje oko skrbništva i posjeta djeci. Ako se slažu oko toga, odlično. No ipak je to dobro i zakonski regulirati kako se ne bi dogodilo da se jednog dana, na primjer, roditelj koji se skrbi o djetetu odluči odseliti na drugi kraj svijeta i povesti dijete sa sobom.



Gdje je moj/a tata/mama?


S tim se djetetovim pitanjem svaki samohrani roditelj kad-tad mora suočiti. Kako će odgovoriti na njega, ovisi o individualnim okolnostima. Stručnjaci savjetuju roditeljima da daju onaj odgovor s kojim se najbolje osjećaju. U svakom slučaju, ne treba izbjegavati taj razgovor s djetetom jer će u suprotnom još više željeti odgovor te će mu drugi roditelj još više nedostajati. Neki stručnjaci čak smatraju da roditelj treba početi objašnjavati djetetu zašto drugi roditelj nije s njima dok je još premaleno da bi razumjelo riječi.



Ne toliko zbog djeteta koliko zbog sebe. Ako to ispriča više puta naglas, kada dijete jednog dana postavi to pitanje, bit će mu mnogo lakše razgovarati o tome jer će točno znati što želi reći i bit će opušten. Čeka li da dijete postane sposobno razumjeti ga, roditelj će biti napet, a dijete će to nesumnjivo osjetiti. Prva stvar koju roditelj može istaknuti jest da se djeca odgajaju u različitim obiteljima, a u njihovoj jedan roditelj nije prisutan. Važno je da objasni djetetu kako je bez obzira na to ono uvijek sigurno, zaštićeno i voljeno te da to što njegovi roditelji ne žive zajedno nikako nije djetetova krivica.



Kroz bonace i oluje


Podizanje djeteta slično je putovanju morem. Puno je oluja, velikih valova, ali i divnih, sunčanih dana. Briga o mališanima nije jednostavna ni uz pomoć partnera, a kada ste u tome sami, zahtjevnost zadatka dodatno se povećava. Pa ipak, samohrani roditelji diljem svijeta uspješno i radosno sami odgajaju djecu. Evo nekoliko savjeta koji vam, ako ste jedan od njih, mogu pomoći.



• Brinite se i o sebi


Lako je zaboraviti na svoje potrebe i želje kada se brinete za malo dijete, i to sami. Ipak, veoma je važno da budete dobri i prema sebi jer svom djetetu možete dati samo ono što imate i jeste. Ako ste bolesni, neraspoloženi, tužni – kako ćete izmamiti osmijeh na djetetovo lice? Pobrinite se da dovoljno jedete i spavate. Ako je ikako moguće, osigurajte si barem jednom tjedno susret s prijateljicama ili odlazak na neku aktivnost koja vas veseli.



• Udružite snage


Kad ste samohrani roditelj, na dječjem igralištu punom parova možete se oneraspoložiti. Jednako može djelovati i to što morate svaku večer ostati kod kuće jer nema tko biti s djetetom. Dobra je ideja pronaći prijatelja ili prijateljicu koji su također samohrani roditelji. Razmjena iskustava, vaše prijateljstvo i druženje vaše djece dat će vam osjećaj da niste sami i da postoji netko na koga možete računati, barem povremeno, i tko vas potpuno razumije.



• Prihvatite pomoć


Roditeljima koji žele sve oko djeteta učiniti sami ili se osjećaju manje vrijednima zbog toga što nemaju partnera, može biti teško potražiti pomoć. No trebaju znati da nisu jedini u takvoj situaciji te da nije nikakva sramota priznati da ne stignu sve sami. Pomoć prijatelja, roditelja ili rođaka može biti jako korisna. Samohrani roditelji tako mogu dobiti malo slobodnog vremena i prigodu za predah, a mnogi od njih otkrit će i da djeca imaju čarobne načine na koje zbližavaju ljude.



• Ne zavidite parovima


Samohranim roditeljima lako je osjetiti zavist prema parovima koji se zajedno brinu o djetetu. Ipak, sama činjenica da dvoje ljudi zajedno podiže dijete ne znači uvijek da imaju i savršen brak ili odnos. Sve u životu ima prednosti i mane, pa tako i roditeljstvo i partnerstvo. Treba se prisjetiti da kontinuirana zavist može prerasti u osjećaj gorčine koji oduzima energiju. Bolje se usmjeriti na pozitivne stvari te pokušavati pronaći dobre strane svog života.



• Izvanredne situacije isplanirajte unaprijed


Ponoć je, vaše djetešce ima vrućicu, a vi ste ostali bez lijeka za snižavanje temperature. Ili ste dobili želučanu virozu i ne možete se posvetiti djetetu. Što možete učiniti bez druge odrasle osobe u kući? Raspitajte se kod obitelji i prijatelja tko vam može i želi pomoći u takvim situacijama, a brojeve njihovih telefona uvijek imajte pri ruci. Pokušajte pronaći dadilju koja je voljna priskočiti u pomoć i usred noći ako je potrebno. Takve usluge koštaju više nego klasično čuvanje djeteta, ali u hitnim su situacijama neprocjenjive.



• Budite domišljati


To zapravo znači – budite otvoreni prema manje uobičajenim načinima čuvanja djeteta. Na primjer, samohranom ocu ili majci može od velike pomoći biti podstanar u kojeg imaju povjerenja. Ta je osoba noću uvijek u kući i može priskočiti ako je potrebno. To može biti studentica koja umjesto plaćanja stanarine čuva vaše dijete u slobodno vrijeme. Moguća je varijanta i razmjena usluge čuvanja djeteta s drugim obiteljima. Ponekad vi njima pričuvate dijete, ponekad oni vama. Usput i vašoj djeci to može biti zgodno društvo.



• Poštujte dijete


Moguće je da vas neke osobine vašeg djeteta podsjećaju na bivšeg partnera, što vas može navesti da budete kritičniji prema djetetu nego što biste trebali. Kažete li djetetu nešto poput: “Svojeglav si kao tvoj otac, a to ne podnosim”, dijete se može osjetiti odbačeno i povrijeđeno. Takve izjave svakako treba izbjeći. Dijete možda ima neku osobinu drugog roditelja, ali ima i vaše. Osim toga, svaka je osoba jedinstvena, pa tako i vaše dijete, i to trebate poštovati.



Kad govorite djetetu o roditelju koji ne živi s vama, pokušavate li uljepšati njegovu sliku ili govorite sve iskreno i iznosite svoja mišljenja o njemu kao partneru? Podijelite s nama svoja iskustva samohranog roditeljstva na temi na našem Forumu!



Tekst: Snježana Krčmar


Foto: Thinkstock