3 tajne sretnog majčinstva

Postoje emocije tijekom trudnoće i nakon nje koje bi bilo najbolje izbjeći. Saznajte koje su 3 tajne sretnog majčinstva

1. Majčinstvo nije samo mijenjanje pelena

 

Bitno je osvijestiti da su rođenjem djeteta oba partnera dobila nove uloge i identitete te da oboje prolaze kroz goleme i temeljite životne promjene. Prolazite ih vi kao majka i vaš partner kao otac.

 

No, majčinstvo nije samo neprestano mijenjanje pelena, dojenje i obavljanje kućanskih poslova, nego u sebi nosi i notu ženstvenosti koju nikako ne treba zanemariti i zaboraviti. Muškarci s divljenjem gledaju svoje trudne partnerice i ako toga postanete svjesni te naučite u tome uživati, nećete tjelesne promjene tijekom trudnoće i nakon nje doživljavati toliko negativno da zaboravite na prednosti majčinstva i na ljepotu koja iz vas zrači dok se družite sa svojom bebom.

 

 

 

2. Nemojte biti u zabuludi da neće biti konflikata

 

Pogrešno je misliti da možete izbjeći baš sve probleme i konflikte koji obično nastaju nakon djetetova rođenja. Mudrije je očekivati malu krizu i razgovarati o tome s partnerom još prije djetetova rođenja, nego da slijepo vjerujete da vašu vezu baš ništa ne može ugroziti.

 

To, naravno, ne znači da odgovarajućom komunikacijom s partnerom ne možete uspješno svladati prepreke, pogotovo ako ste se na njih psihički pripremili. Koliko god da ste kompatibilni sa svojim partnerom, rođenje djeteta unijet će tolike promjene da ih nećete moći jednostavno prespavati. U slučaju da se ne snađete u novonastalim uvjetima, svakako potražite savjet iskusnih prijateljica ili, prema potrebi, posjetite bračno savjetovalište.

 

 

 

3. Poslovna žena ili domaćica – važno je da ste sami zadovoljni tim izborom

 

Svaka žena, i prije i poslije porođaja, ima veliku odgovornost brinuti se sama za sebe, ne zanemarivati svoje potrebe i zbog toga ne treba osjećati grižnju savjesti niti misliti da je sebična. O njoj ovisi dobrobit malog djeteta, jer je ispunjena i zadovoljna majka preduvjet zadovoljnog i ispunjenog djeteta. Stoga pokušajte osvijestiti svoje potrebe i ne dopustite da vam itko nameće svoju volju.

 

Neka vas ne zabrinjava to što možda druge majke na posve drugačiji način pristupaju majčinstvu i svojoj ulozi u obitelji, jer svatko je odgovoran za samoga sebe i ne postoji točan obrazac ponašanja koji je više ili manje vrijedan. Ako neka žena odluči posvetiti sve vrijeme i energiju samo djetetu i suprugu, i ako to čini dobrovoljno i s užitkom, slobodno neka tako i postupa. No, postupa li tako samo zato da zadovolji tuđa očekivanja ili joj netko takvu ulogu nameće, dolazi u poziciju žrtve koja gubi svoju osobnost. To ne može rezultirati kvalitetnim odnosima unutar obitelji, a ni djetetu se ne pruža pozitivan primjer samopouzdane i zadovoljne osobe.

 

 

Tekst: Ana Plazonić, prof. psih.

 

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

tinejdžerica oboljela od multiple skleroze

Priča 17-godišnjakinje oboljele od multiple skleroze: 'Kad sam željela biti bolja, tijelo nije dopuštalo!'

Ova bolest može se javiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće se javlja između 18.…

Helpdesk - novi, besplatni program podrške onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU povodom 10. rođendana Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima i članovima…