Escherichia coli pod kontrolom

Escherichia coli normalan je stanovnik probavnog sustava, no kad poprimi patološka svojstva postaje uzročnik infekcija

Escherichia coli u bakteriološkoj klasifikaciji ubraja se u Gramm-negativne bacile − enterobakterije – koje nastanjuju probavni trakt.

Ona nije jedinstvena bakterija, nego ima više tipova s različitim antigenima (slično kao više tipova virusa gripe), no svi su oni Escherichia coli.

Gdje se normalno nastanjuje E-coli?

E-coli normalan je stanovnik probavnog sustava, no kad poprimi patološka svojstva (mutacijom antigena), postaje važan uzročnik infekcija istog tog sustava i mnogih drugih dijelova tijela. Može uzrokovati težak vodenasto-krvav proljev, a ako su oštećene zaštitne anatomske barijere, može se proširiti na ostale strukture i ući u krvotok. U tom slučaju nastaje sepsa.

Osim u crijevima, najčešće se nađe u mokraćnome sustavu, no i na drugim mjestima − u žučnim putovima, plućima, na koži i potrbušnici. Također često izaziva opće infekcije, posebice kod bolesnika narušena imuniteta kao kod onih koji boluju od malignih bolesti, dijabetesa, ciroze jetara ili onih pod imunosupresivnom terapijom (koji primaju citostatike ili kortikosteroide), kod novorođenčadi i nedonoščadi kod kojih može izazvati bakterijemiju i meningitis (neonatalni meningitis i neonatalna sepsa).

Neki tipovi E-coli su “enterotoksični i enteropatogeni”, to jest izazivaju teške, često krvave proljeve, često i s oštećenjem bubrega pa i težim po život opasnim posljedicama. Ti se tipovi nalaze u nedovoljno kuhanom goveđem mesu.

Blaži tipovi e-coli

Neki su tipovi “malo blaži” pa izazivaju dugotrajan proljev djece tropskih područja i u bolesnika s AIDS-om. Također, vrlo važno područje vezano uz E-coli jest “dijareja putnika ili turista”, teški proljev koji se javlja kod putovanja u tropska područja. Uzrok treba tražiti u nehigijenskoj vodi i namirnicama pa se prema tomu nameće i mogućnost sprečavanja ako se pridržava strogih higijenskih postupaka.

Vrlo su važno područje urinoinfekcije kod djece, kod čega je E-coli uzročnik u gotovo 80% oboljelih. E-coli često je vezana uz vezikoureteralni refluks odnosno vraćanje mokraće iz mokraćnog mjehura u ureter i kanalni sustav bubrega.

Kako se dijagnosticira i liječi Escherichia coli?

Tekst: mr. sc. Zvonimir Zima, dr. med. spec. pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti ‘Helena’, Zagreb

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

trebaju li djeca nositi maske zbog pandemije koronavirusa

Nove preporuke HZJZ-a: tko ne treba nositi maske i jesu li u toj kategoriji djeca?

Tri naputka odnose se na djecu, s time da će dva definitivno izazvati zbrku i…

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…