Proljetne temperature i lijepi sunčani dani bude naše tijelo i pobuđuju naš libido

Iako proljetni polet nitko ne može osporiti, znanstvenici tvrde da su za njega samo djelomično odgovorni hormoni. Naime, sve više sunca smanjuje lučenje melatonina, hormona koji nas zimi uspavljuje, i potiče proizvodnjudopamina i serotoninakoji nam donose dobro raspoloženje i potrebu za aktivnošću.



Ipak, hormoni izgleda ne poznaju proljeće jer statistika ne govori tome u prilog. Primjerice zanimljiv podatak jest da se u godini najviše djece rađa krajem rujna, a to znači da su začeta u prosincu i siječnju.Zimski mjeseci nas očito potiču da se više i češće zajedno ušuškamo.



Zanimljivo je također da su sljedeći mjeseci u godini kada serađa najviše djece lipanj i srpanj. Za ovo razdoblje znanstvenici imaju dokazano objašnjenje. Krajem ljeta razina testosterona u tijelu muškaraca je visoka, a vjerojatno činjenica da su tada ljudi na godišnjim odmorima također doprinosi češćim odnosima.



S druge strane na žensko tijelo promjena godišnjih doba čini se da nema utjecaja tim više štomnogo žena danas uzima kontracepcijske pilule koje reguliraju bioritam hormona i neutraliziraju prirodne oscilacije.



Koliko god znanstvenici to negirali, činjenica ipak stoji da u proljeće više flertamo. Čini se da su za to odgovorni vizualni i mirisni poticaji, a manje hormoni. Duboki dekoltei, kratke suknje, goli gležnjevi i ruke bude maštu. To je sasvim dovoljno da nam nam libido poraste, zar ne?



Tekst: Roditelji.hr


Foto: Thinkstock