Tko su to savršene mame? Postoje li one i je li činjenica da mama nije non stop uz svoje dijete, dakle 24 sata na dan, dovoljna da joj prišijemo etiketu loše majke

Mislim da većina majki o sebi voli misliti kao savršenim mamama (osobama općenito), ali mislim da savršenstvo, kao općenito u žvotu, niti ovdje ne postoji!


Ako se čovjek koncentrira samo i jedino na jednu stvar u svom životu, vjerujem da će prolupati!


Isto je i sa majčinstvom - činjenica da si postala majka ne bi trebala značiti da se moraš zatvoriti u svoja 4 zida, sa svojim prijestolonasljednikom ili prijestolonasljednicom!


Činjenica da nisi 24 sata koncentrirana samo na dijete ne znači da si loša osoba, ne znači da svoje dijete ne voliš, da ne cijeniš uopće mogućnost koja ti je dana da budeš majka (jer ima toliko žena koje bi to željele postati pa ne mogu) i sl.



Govorim iz iskustva kad kažem da sve one mame, koje vjeruju da mogu biti ispunjene samo time da su majke, griješe!


Bila sam sa Danielom 20 mjeseci, a onda sam na svoju (i njegovu!) sreću napokon našla posao!


Svaki atom mog bića je vikao - Toooooo, konačno! Konačno ću na poslu voditi normalne razgovore, konačno neću po cijele dane samo mijenjati pelene, presvlačiti maloga, tepati, paziti da nešto ne potrga/baci/razbije i pri tome ozlijedi i sebe i sl.



Mislim da bi malokoja osoba to priznala na glas - ja sam se pod hitno morala maknuti od njega, na par sati, raditi nešto drugo, jer me samo uloga majke nije ispunjavala.


Vjerujem da niti jedna žena, koja je imala sreće postati majkom, u svom životu ima i drugih uloga. Vi niste samo majke, vi ste i supruge, sestre, kume, prijateljice, vi ste šefice, komercijalistice, administratorice, itd (da ne nabrajam dalje).



Vjerujem da bi smo se trebale moći iskazati i na ostalim poljima, a ne samo u ulozi majke. Ljubav prema tom malom biću se nikad neće i ne može umanjiti, ako vi odete na kavu sa prijateljicom, u kino sa suprugom ili prihvatite posao i krenete raditi.



Nipošto zbog toga niste loše osobe, loše majke...


Da ne spominjem, i moje dijete se promijenilo (na bolje!) otkako više vremena provodi sa svojim ocem (suprugom), sa bakom i djedom, sa tetkama.. Stvorio si je nove rituale, koje obavlja s njima. Svijet mu se ne vrti samo oko mame.



Činjenica je da se dijete ne bi niti trebalo koncentrirati samo na jednu osobu u svom životu!



Za kraj ostavljam temu Facebooka i sličnih malih "zabava" kojima se mi mame bavimo!


Zašto ne? Malac naganja svoje autiće po dnevnom boravku, ja sjedim 2 metra dalje od njega u fotelji i pretražujem internet.


Nakon toga, uzima slikovnicu, donosi ju meni, ja mu čitam 10 minuta, nakon 10 minuta on se okreće, odlazi u drugu sobu po vlakić, i nastavlja svoje naganjanje po tepihu.


Ja se vraćam Facebooku, i dogovaranju kave sa prijateljicom.


Njemu više nije interesantno da mu ja visim nad glavom satima, provjeravam s čime se i kako se igra (da se slučajno ne ozlijedi), želi i on malo mira, slobode...


Treba i njemu dati priliku da postane samostalan, da neke stvari nauči i sam.





Sve koje misle da su savršene zato što dijete ne puštaju sekunde bez nadzora, zato što "ne gube dragocjeno vrijeme na gluposti tipa internet, čitanje novina" i sl., zavaravaju prije svega same sebe.


Vjerujem da one imaju neke druge stvari kojima se vole baviti, koje im služe kao ispušni ventil, način da povrate energiju.


A proglašavanjem ikoga lošom majkom jer nismo "kao one" mislim da je licemjerno, i prije svega nema smisla.



Uostalom, onaj tko čita ovaj tekst, vjerujem da je i sam svjestan toga da nema smisla bacati kamenje na druge, zar ne? :)



Pozdrav drage moje mamice, izljubite dječicu, ali ne zaboravite i na svoje potrebe koje nisu isključivo vezane uz majčinske osjećaje. Niste sebične ako i sebi priuštite nešto, ako na kraju radnog dana, kad legnete u krevet poželite sutradan otići plivati na bazen. Odite, zabavite se, ispunite svoju želju, bit ćete sretnije, a odmah time i vaše dijete. Kad se vratite, imat ćete energije za natjeravanje s njim po podu satima! Ne želite se jednoga dana uloviti kako govorite (u sebi ili na glas, tako je svejedno), da zbog njega ili nje niste mogli ovo, ono... Ne želite predbacivati djetetu jednoga dana za svoje propuste. Jer on ili ona također žele da im je mama sretna! Sretna mama - sretno dijete :)



Tekst: Aleksandra Samardžić


Foto: Thinkstock