Kako bi lijep život bio roditeljima kad djecu ne bi morali nagovarati da idu u vrtić, nego bi se ona sama spremila bez uzastopnih ponavljanja... Ako su kojim čudom vaša jutra slična tom primjeru, jako ste sretni i spretni. U suprotnom, donosimo savjete kako stvoriti male jutarnje rituale. O jutru uvelike ovisi kako će nam izgledati ostatak dana, zato ozbiljno pristupite temi zvanoj “jutro bez stresa”.

Put do dobrog raspoloženja

Djeca intuitivno oponašaju odrasle. Ako se radujete početku novoga dana, tako će se ponašati i mališani. Zato se prije odlaska u dječju sobu prvo pogledajte u ogledalo i nasmijte od uha do uha. Uključite glazbu. Hoće li to biti radio, klasična glazba, dječje pjesme, odlučite nakon što vidite na što od toga dijete najbolje reagira. Važno je da glazba bude razbuđujuća.

Milovanja i poljupci

Djeca stalno trebaju dokaze vaše ljubavi, stoga nikad ne štedite na poljupcima i grljenju jer dodir ima ljekovita svojstva za svaku osobu, osobito za djecu. Fizički dodir s voljenim roditeljima djeci je potreban baš poput hrane. Neka trenutak buđenja bude postupan i nježan. Deset minuta prije ustajanja i spremanja za vrtić provedite grleći se s djetetom kako bi se razbudilo. Možete osmisliti neku igru za razbuđivanje tijekom koje ćete milovati dijete i pjevušiti: “Budi se rukica, budi se nogica, bude se leđa, budi se nosić, budi se trbuščić...”

Jutarnje iznenađenje

Proces buđenja proći će brže ako uspijete zainteresirati dijete i dati zanimljiv prijedlog da se oraspoloži. Mogućnosti je mnogo: gledanje kratkog crtića, igranje neke omiljene djetetove igre, glumljenje likova iz priče koju ste čitali prije spavanja, priprema ukusnog soka za razbuđivanje sa slamčicom i ukrasićima, nešto za što ste sigurni da će dijete razveseliti.

Uvijek pomaže i razgovor u vezi s planovima koje ste zamislili za današnji dan, a tiču se aktivnosti s djetetom. Usput pomažite djetetu da se spremi. Zajedno planirajte što biste mogli raditi za vikend, doznajte djetetove želje i slično. Pjevušite poznate pjesme, oponašajte zvukove životinja, natječite se tko će brže obuti čarape... Naučite dijete da gleda na sat i dajte mu zadatak da pazi da ne zakasnite na posao. Osjećat će da ima odgovornost i trudit će se ispuniti zadatak.

Doručak pun zdravlja

O godišnjem dobu ovisi koliko djeci teško pada buđenje. I ne samo djeci! Zimi, kad su jutra još mračna, reakcija na buđenje uvijek je lošija, nego kad vas probudi sunce koje proviruje kroz prozorčić. Zato je najbolje upaliti neko lagano svjetlo kad već nema sunašca.

Doručak mora energetski zadovoljiti djetetove potrebe. U jelovnik uvedite sušeno voće, orahe i med i kombinirajte s ostalim namirnicama koje dajete djetetu za doručak. Kako bi djetetu bilo još zanimljivije jesti, zajedno smišljajte maštovite nazive za jelo i napitke, npr. medvjeđi čaj od šipka (sadržava med). Važno je da se svakog jutra pridržavate rutine, jer tako djeca puno lakše funkcioniraju. Ako je ne osmislite sami, dijete će napraviti svoju, ali ona vam se možda neće toliko svidjeti.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia