Pročitajte odgovore stručnjaka Telefončića koji svakodnevno od 7 do 22 na telefonu pomažu roditeljima

  • Je li potrebno ultrazvuk kukova napraviti sa šest tjedana djetetove starosti te mogu li nastati trajne posljedice ako se taj pregled ne obavi na vrijeme?



ODGOVARA:STELA FEDERER, bacc. med. techn, patronažna sestra


Pregled kukova u novorođene djece uvijek se preporučuje napraviti između četvrtog i osmog tjedna života kao prevencija ili otkrivanje eventualnih iščašenja kuka.


U najranijoj dobi javljaju se najčešći poremećaji zgloba kuka ili iščašenja koja se mogu bez posljedica izliječiti pravovremenom dijagnozom i terapijom.


Poremećaj kukova, bilo da je riječ o nestabilnim ili iščašenim kukovima, zahvaća od dva do četiri posto dojenčadi u Hrvatskoj.


Ultrazvučni pregled izvrsna je i vrlo točna metoda pregleda kada se dojenački kuk sastoji većim dijelom od hrskavice koju ultrazvuk odlično prikazuje. To je jednostavna, bezbolna, bezopasna i najbolja metoda za rano otkrivanje displazije – prirođenoga nepravilnog razvoja zglobne čašice koja pogoduje iščašenju kuka. Preporučuje se svoj novorođenčadi i maloj dojenčadi u prvih šest tjedana života, bez obzira na nalaz kliničkog pregleda kukova.




  • Moja kći ima 3,3 godine i već šest mjeseci spava u svojoj sobi, na koju se dobro prilagodila. U posljednje vrijeme odbija odlazak u krevet ili se budi noću ljuta na mene i supruga, svađa se, traži da je uzmemo u svoj krevet i upalimo svjetlo. Kaže da se boji babaroge. Kako joj pomoći da se umiri i vrati u svoju sobu?



ODGOVARA: Mirna Petretić, prof. psihologije


Djeca odrastanjem razvijaju povjerenje u roditelje, koje je usko povezano s osjećajem sigurnosti. U ovoj ih dobi ne treba štititi samo od realnih opasnosti nego i od opasnosti u koje vjeruju, uključujući i bića iz mašte. Tijekom treće i četvrte godine javljaju se specifični, srećom prolazni, razvojni strahovi. Primjerice, strah od životinja, stranih ljudi, predmeta, ružnih lica, maski, nakaza, mraka, lopova, kukaca, tamnih boja ili jakih zvukova. Strahovi od imaginarnih bića u pravilu se javljaju tijekom pete godine, međutim ovisno o okolini u kojoj dijete odrasta, mogu se javiti i prije, kao kod vaše kćeri. Babaroge, vještice i čudovišta izmišljena su bića i, iako mi odrasli to znamo, djeca ne znaju. Njima su oni ozbiljna prijetnja i opasnost.


Koliko vas god umaralo i činilo se besmislenim raspravljati o njihovu postojanju, čujte i poštujte djetetov strah, to je prvi korak prema njegovu nestajanju. Tražite od kćeri da vam opiše babarogu: kako izgleda, što radi, što joj govori, odakle dolazi. Tim joj pitanjima poručujete da je ozbiljno shvaćate i da joj vjerujete. Ako ponovno zatraži spavanje u roditeljskom krevetu uz svjetlo, omogućite joj to. Prije polaska na spavanje zajedno pregledajte ormare, zatvorite prozore, navucite zavjese. Ako se babaroga pojavi, vi je “ulovite” i zatvorite u kutiju koju je kći prethodno odabrala i obojila čarobnim bojama. Drugi je dan otvorite i bacite babarogu u toalet ili pitajte kćer kako je otjerati – vjerojatno ima ideju. Nažalost, jedan od oblika suočavanja sa strahom upravo je svadljivo ponašanje, vrijeđanje, zanovijetanje. Pokušajte njezino ponašanje shvatiti kao obrambenu reakciju, a ne kao napad na vas ili testiranje vašeg strpljenja. To su ponašanja kojima vaša kći pokušava iskazati svoju nadmoć nad babarogom, kojima joj poručuje da je se ne boji, da je jača od nje. Međutim, na vama je da joj pružite sigurnost i da je zaštitite. Kada nestane strah, nestat će i babaroga te s njom povezani zahtjevi, a vaša će kći naučiti da vam može vjerovati i da ćete joj pružiti sigurnost i zaštitu kada joj je potrebna.




Za one koji o Telefončiću žele znati više!







ŠTO JE TELEFONČIĆ?


Telefončić je prije svega telefonsko savjetovalište u kojem roditelji i svi drugi koji skrbe o najmlađima mogu dobiti stručan savjet, odgovor na pitanje ili podršku – svakodnevno od 7.00 do 22.00.



TKO RADI NA TELEFONČIĆU?


Stručnjakinje – od psihologinja do patronažnih sestara, logopedinja, primalja te socijalnih pedagoginja – s višegodišnjim iskustvom na području skrbi o najmlađima.



KAKO JE NASTAO TELEFONČIĆ?


Telefončić je nastao na zahtjev roditelja najmlađe djece. Naime, roditelji su u UNICEF-ovu istraživanju o ranim godinama djece glasali za telefonsko savjetovanje kao najbolji oblik podrške koji je praktički stalno dostupan. To je i ostvareno zahvaljujući donacijama građana UNICEF-ovoj akciji Prve 3 su najvažnije!



ŠTO RODITELJI MOGU OČEKIVATI KADA NAZOVU TELEFONČIĆ?


Prije svega podršku, stručni savjet i informaciju. Primjerice, na Telefončiću roditelji neće dobiti gotove recepte o odgoju djece, nego ćemo nastojati u razgovoru pronaći najbolje rješenje za svakog pojedinog roditelja i njegovo dijete.



KADA ZVATI TELEFONČIĆ?


Telefončić je dobro nazvati kad god imate kakvo pitanje ili problem u vezi s najmlađima koji ne možete riješiti sami ili se jednostavno želite informirati. Tim Telefončića tu je za sve one koji se brinu o najmlađima i žele im osigurati najbolju moguću skrb.



KAKVE VEZE IMAJU UNICEF I TELEFONČIĆ?


UNICEF je u suradnji s Gradom Zagrebom te resornim ministarstvima pokrenuo Telefončić zahvaljujući donacijama građana i tvrtki akciji Prve 3 su najvažnije!



KOLIKO ČESTO I ZAŠTO RODITELJI ZOVU TELEFONČIĆ?


Roditelji najčešće zovu zbog svakodnevne skrbi za dijete. Od početka rada Telefončića zaprimljeno je više od 1000 poziva iz cijele Hrvatske.



PLAĆA LI SE POZIV NA TELEFONČIĆ PO POSEBNOJ TARIFI?


Ne, pozivom na Telefončić plaćate uobičajenu cijenu poziva prema fiksnoj mreži koja je određena cjenikom (tarifom).



Dragi roditelji, bake, djedovi - Telefončić je tu zbog vas i vaših najmlađih.



Nazovite s povjerenjem na:



01 48 50 555





Tekst: Unicef


Foto: Thinkstock