Zbog relativno nezrelog imunosnog sustava djeci se lakše povisi temperatura i osjetljivija su na razne infekcije. Povišena tjelesna temperatura u dojenčadi i male djece ne mora značiti da je dijete bolesno, ali je jedan od najčešćih simptoma mnogih bolesti. Povišena je temperatura dio obrambenog mehanizma organizma, kojim se suprotstavlja bolesti. No većinu roditelja povišena temperatura djeteta zabrine, pa je jedan od najčešćih razloga za posjet liječniku.

Pozitivni aspekti povišene tamperature

“Dajte mi mogućnost da stvorim povišenu temperaturu i izliječit ću svaku bolest”, rečenica je koja se pripisuje Hipokratu (460.-380. pr. Kr).

Premda povišena temperatura može biti neugodna, ne mora uvijek biti štetna. Povišena tjelesna temperatura važan je obrambeni odgovor organizma. Ona zaustavlja i sprečava razmnožavanje uzročnika bolesti, smanjuje njihovu aktivnost i štetnost. Povišena tjelesna temperatura istodobno oporavlja, poboljšava i potiče funkciju imunosnog sustava. Povećava djelotvornost onih stanica koje se bore s uzročnicima bolesti. Kada je tijelo napadnuto virusima ili bakterijama, mobilizira leukocite da ih napadnu te usporava rast pojedinih vrsta bakterija. Povišena temperatura može sniziti razinu željeza, dok se istodobno povećava potreba bakterija za željezom, pa ih tako organizam zapravo izgladni. Ako je infekcija virusna, povišena temperatura pospješuje proizvodnju interferona i drugih antivirusnih tvari u organizmu.

Mehanizam nastanka povišene temperature

Tjelesna temperatura posljedica je stvaranja topline u organizmu i odavanja topline u okolinu. Regulaciju tjelesne temperature kontrolira hipotalamus, koji je dio našeg mozga i ponaša se kao tremostat namješten na temperaturu između 36 ˚C i 37 ˚C. Tijelo se pregrijava svaki put kad se stvara više topline nego što se odaje.

Pri nastanku povišene tjelesne temperature razlikujemo dvije faze. U prvoj organizam pokušava tjelesnu temperaturu povisiti do visine termostatske točke. Kada temperatura počne rasti, javlja se hladnoća, bljedilo, tresavica i opće loše stanje. Tijekom te faze tegobe olakšavamo pokrivanjem. U drugoj fazi, kada tjelesna temperatura dosegne termostatsku točku, počinje znojenje, obrazi postanu crveni, a koža vruća, što je način da se tijelo oslobodi viška topline. To je vrijeme kada treba mjeriti tjelesnu temperaturu! To je također vrijeme kada je možemo početi snižavati.

Kako mjeriti temperaturu?

Mjerenje tjelesne temperature kod djece provodi se digitalnim, živinim ili infracrvenim toplomjerom, koji se stavlja u vanjski zvukovod uha ili na čelo djeteta. Posljednjih se godina postupno napušta upotreba živinih toplomjera zbog potencijalne opasnosti žive za okoliš. Sve se više preporučuje upotreba digitalnih toplomjera, čija je prednost kraće trajanje mjerenja tjelesne temperature (obično traje minutu).

Kod djece je najpouzdanija metoda mjerenja temperature u rektumu (guzi). Dijete treba ležati na leđima razmaknutih bedara te mu se lagano u rektum uvodi vršak termometra (kod dojenčeta do 1,5 cm, a u veće djece do 2,5 cm). Mjerenje traje pet minuta. Ako se, pak, temperatura mjeri pod rukom, taj dio tijela mora biti suh jer vlaga utječe na izmjerene vrijednosti, a postupak traje deset minuta. Mjerenje temperature u ustima provodi se u veće djece jer tada ne postoji opasnost da zagrizu termometar (vršak termometra stavlja se ispod jezika).

Kada mjeriti temperaturu?

Uvijek kada se dijete čini toplim, kad je mirnije, tromo, razdražljivo, slabijeg apetita ili ako postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Vrlo često roditelji stavljaju dlan na djetetovo čelo te opipom pokušavaju odrediti temperaturu. Međutim, određivanje temperature opipom vrlo je nepouzdana metoda.

Ne preporučuje se mjerenje temperature neposredno nakon toplog obroka, napitka ili vrlo tople kupke jer u navedenim situacijama temperatura može biti lažno povišena.

Napisale: Jadranka Đurak, bacc. sestrinstva, glavna sestra Doma zdravlja Varaždinske županije; Marina Golek Mikulić, dipl. med. sestra, patronažna sestra

Foto: Thinkstock

Saznajte više:

Kada ići liječniku zbog povišene temperature?Kada i kako snižavati temperaturu?Temperatura i febrilne konvulzije