Europski tjedan mobilnosti započeo PARKiranjem na Bundeku

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti započeo je 17. rujna trećim izdanjem zabavno-rekreacijskoga projekta „PARKiranje – vratimo se u parkove“ na zagrebačkome Bundeku. U okviru projekta po prvi put je održana i poznata gradska utrka Urban Challenge s ciljem promocije kulture tjelovježbe i kretanja te boravka u prirodi u velikim gradovima.



Dvodnevni je program uključivao brojne sportsko-rekreacijske i zabavne aktivnosti, konvenciju aerobika na otvorenome i poseban program namijenjen najmlađima pod nazivom „PARKiranje za djecu“.



„Svjesni smo da sve više vremena provodimo sjedeći, a sve manje krećući se i boraveći u prirodi. Zato je PARKiranje naš poziv svim sugrađanima da odvoje dio svojega slobodnoga vremena za boravak u prirodi i tjelesnu aktivnost“, poručila je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević.



Na Bundeku su vježbali i vlastitim primjerom Zagrepčane poticali na kretanje i boravak u prirodi i brojne poznate osobe poput profesora kineziologije i kondicijskoga trenera Marija Valentića te voditeljice Tatjana Jurić koja je vježbala u društvu svojega psića Jacka.



„Ljudi zaboravljaju koliko je kretanje bitno i koliko povoljno utječe na zdravlje. Bilo bi dobro da smo malo manje komotni, da ne zaboravljamo na sebe i da više uživamo u ljepotama koje nude zagrebački parkovi, pogotovo dok još nije hladno“, rekla je Tatjana Jurić. S obzirom na to da ima psa, svakodnevni joj boravak na zraku i šetnja, kako je dodala, više nisu ni izbor.



Mariju Valentiću svakodnevno je jutarnje vježbanje, kako je rekao, kao pranje zuba. „Svatko treba odvojiti barem deset minuta dnevno za vježbanje. To ne treba odgađati, nego samo odabrati sebi primjerenu aktivnost“, dodao je. Projekt „PARKiranje – vježbajmo u parkovima“ na zagrebačkome Bundeku uključivao je i vježbanje za mame, vježbe za dugovječnost, plesne radionice, jogu, program opuštanja, školu sigurne vožnje bicikla i rola, školu trčanja te nordijsko hodanje.



Roditelji.hr i časopis Moje dijete također su podržali PARKiranje.... dijelili su se časopisi, naljepnice za auto...





Zahvaljujući bogatim nagradama koje su omogućili GARMIN i Hoteli Baška, svi natjecatelji Urban Challenga imali su itekako dobru motivaciju za kretanjem i tjelesnom aktivnosti, no ono što je bitno je da ne zaboravimo da Zagreb kao i brojni drugi hrvatski gradovi, imaju lijepe parkove i zelene površine koje treba upotrijebiti za bavljenje sportom i rekreaciju, što je i jedna od ključnih poruka PARKiranja.



Organizatori projekta su tvrtka EX-ALTO i Coca-Cola HBC Hrvatska uz potporu Grada Zagreba.



Obilježavanje „Europskoga tjedna mobilnosti“, koji se od 16. do 22. rujna održava u više od dvije tisuće gradova diljem Europe, nastavlja se brojnim radionicama i programima poticanja kretanja i zdravih životnih stilova, a svi oni koji su više avanturistički raspoloženi, a propustili su ovogodišnju adrenalinsku utrku Urban Challenge, pozivamo da se priključe u otočku trekking avanturu na KRK TREKK od 26. do 28. listopada koja se drugu godinu za redom održava u Baški.