Uzroci hiperpigmentacije brojni su, no najčešći je krivac sunce. Kako ljeti sačuvati čišću i ujednačeniju put?

Sve više žena ima problema s hiperpigmentacijom, što ih zabrinjava i više nego bore. To je razumljivo s obzirom na to da su najnovija istraživanja pokazala kako nam ružne mrlje od sunca mogu dodati od deset do dvanaest godina – bez obzira na crte lica i bore. Neravnomjerna pigmentacija može nas postarati i više od bora.



Koga za to okriviti?


Uzroci mrljama mogu biti hormonska neravnoteža, kontracepcijske pilule, trudnoća, stres, starenje, geni, bolesti jetara, akne, menopauza, nepravilna njega kože... No najčešći je krivac sunce. Spiljski čovjek u nama još uvijek povezuje čist ten sa zdravljem i mladošću, a kao rezultat toga naš se mozak razvio tako da primjećuje znake upozorenja – u ovom slučaju smeđe mrlje na koži.


Ten je naš genski odgovor na UV-zrake. No istrošene stanice koje proizvode pigment kao da zaglave na gumbu "on" i počnu proizvoditi previše tamnog pigmenta melanina, što vodi do hiperpigmentacije – poremećaja boje kože. Diskoloracija se može pojaviti na svakom tonu kože. Bljeđa koža ima manje prirodne zaštite, što je čini osjetljivijom na sunce, ali tamnija koža proizvodi više pigmenta.


Srećom, danas postoje tretmani, stručni ili za kućnu njegu, koji nam mogu pomoći da se uhvatimo u koštac s dosadnim mrljama i osiguramo si čišću i ujednačeniju put. Za nas koji smo svoje tinejdžerske godine proveli ganjajući preplanuli ten, lako je pomisliti kako je šteta već načinjena. Ipak, novi tretmani mogu nam pomoći da spriječimo nastanak smeđih mrlja, ali i ublažimo postojeće.



Najvažnija je prevencija!


Kada vam se pojave ružne mrlje na licu, bit ćete prisiljeni na vječnu borbu s njima, stoga u dvadesetim godinama života treba započeti prevenciju. Za dnevnu njegu kože lica dermatolozi preporučuju sindete ili sintetička sredstva za pranje, nikada sapun, koji uništava zaštitni sloj kože. Također primjenjujte hidratantnu antiupalnu kremu za sunčanje obogaćenu antioksidantima, UVA i UVB-zaštitnim faktorima.


Za noćnu njegu preporučuje se okrepljujući, revitalizirajući proizvod za njegu kože koji će očistiti nastalu štetu. Ako vam je koža osjetljiva, koncentrirajte se na to da je smirite jer upala također može biti okidač hiperpigmentaciji.



No sve je to uzalud ako tijekom dana, i ljeti i zimi, ne upotrebljavate kremu s visokim zaštitnim faktorom. Najveći je problem svakodnevno izlaganje suncu, primjerice do trgovine ili kafića, jer na taj način koža strada više nego na godišnjem odmoru. Znači, morate se štititi cijele godine, bez obzira na to koliko se kratko izlažete suncu – jer sunce zrači i kroz staklo ili oblake, pa i u hladu. Ne oslanjajte se na pudere ili kreme kojima je dodan SPF. Neka vam oni budu dodatak uz konkretnu dermokozmetiku s UVA i UVB-zaštitom.



Trudnice, poseban oprez! Koža nam je u trudnoći zbog hormona posebno podložna nastanku hiperpigmentacije. Najbolja je zaštita od mrlja izbjegavanje sunca, šešir širokog oboda, kvalitetne sunčane naočale i krema sa zaštitnim faktorom 50 tijekom cijelog dana.



Kreme za sunčanje pružaju i dugotrajnu hidrataciju, imaju vitamin D i E koji su potrebni za borbu protiv slobodnih radikala, sprečavaju prerano starenje, osiguravaju dugotrajan ten te sprečavaju stvaranje novih smeđih mrlja.





Kako dermatolozi mogu pomoći kad su mrlje već tu?


Tretman nastalih mrlja ovisi o tipu kože i mogućnosti pacijentice da podnese pojavu crvenila i blagu upalnu reakciju na licu nekoliko dana nakon tretmana. Naravno, postoje i tretmani nakon kojih nema izražene reakcije.



Pilinzi


Jedna od mogućnosti jesu kemijski pilinzi, koji su danas kombinacija različitih kiselina (glikolne, kojične, retinoične, mandelične, trikloroctene) i razvijeni su do te mjere da štede površinski sloj kože od jake reakcije, a prodiru u dublje slojeve i djeluju na njih.


Kemijski pilinzi poput preparata Enerpeel Tebitech ili Skin Medika (dostupni u našim dermatovenerološkim poliklinikama i ordinacijama) nanose se u razmacima od 14 do 30 dana, ovisno o dubini pilinga za koju smo se odlučili. Najčešće se primjenjuju četiri uzastopna pilinga, a reakcija je individualna. Kod pojedinih žena uspjeh je vidljiv i s manjim brojem pilinga, a kod nekih je potrebno piling ponoviti više puta. Cijene jednog tretmana kreću se od 300 do 900 kuna.


Učinkoviti su i tretmani s hidrokinonom i retinoičnom kiselinom koji jako pomažu kod upornih melazmi (pigmentacija prouzročenih kombinacijom djelovanja sunca i hormona).


Dermamelan je izvrstan piling koji rješava najtvrdokornije hiperpigmentacije s najmanje 80-postotnim učinkom. Taj je piling skup, ali znači jedan dolazak u dermatološku ordinaciju i nastavak tretmana kod kuće s posebnom kremom koja se propisuje kao nastavak pilinga. Zahtjevan je jer znači izbjegavanje aktivnosti tjedan ili dva, ovisno o osjetljivosti kože. Cijena je oko 4000 kuna.


Jako je učinkovita i kombinacija tretmana ChromaWhite Dermalogice s tretmanima Face up mikrodermoabrazije, uz njegu preparatima za kućnu upotrebu koji uključuju čistače, koncentrate, dnevnu i noćnu njegu. Tretman je ugodan, preporučuje se za postupalne hiperpigmentacije i ožiljke te pigmentacije koje zaostaju nakon akni, ali i kod ostalih hiperpigmentacija. Provodi se svakih 14 dana, u kurama od najmanje šest dolazaka. Svaki tretman stoji 600 kuna, a moguće su i kombinacije s laserskim tretmanom Genesis Cutera.


Uz liječničku kontrolu za kućnu se upotrebu propisuju kombinacije hidrokinona, kortikosteroida i retinoične kiseline kao dodatna terapija za hiperpigmentaciju. Za kućnu njegu mrlja na licu jako dobre rezultate pokazuju preparati Dermalogica, Synchroline, Filorga ili Skin Medika, čije se kreme smiju upotrebljavati tijekom cijele godine.



Malo narodne medicine nije naodmet:



  • Sok od limuna prirodno je bjelilo koje prstima možete nanijeti na manje smeđe mrlje.



  • Peršin je dobar za njegu lica općenito, ali i za tretiranje mrlja, jer je bogat vitaminima C i A te mnogim mineralima. Šaku peršinova lišća nasjeckajte i navečer namočite u litri hladne vode. Ujutro procijedite i umivajte se ujutro i navečer.



  • Dobar je i tonik koji ćete dobiti tako da stručak zelenog peršπina poparite s pola litre kipuće vode. Ostavite poklopljeno 12 sati, pa procijedite i dodajte malo limunova soka. Time vlažite smeđe mrlje više puta dnevno, a obvezno ujutro i navečer.
    Mrlje će postupno izblijedjeti, a ten postati svjetliji i koža se nahraniti.



  • Možete napraviti i masku tako da usitnite svežanj peršina, pomiješate s dvije žlice meda i dodate 20 kapi limunova soka. Dobivenom smjesom namaæite mrlje. Nakon 20 minuta umijte lice mlakim lipovim čajem. Namažite kremom (najbolje na bazi vitamina C). Tu masku treba nanositi najmanje dva puta tjedno.



Tekst preuzet iz časopisa Moje dijete, kolovoz 2012.


Autor: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock