Rijetko koji par ne zapadne u tu klopku mjerenja količine stresa koju ima majka kod kuće i tata na poslu. Kome je teže, o tome piše jedna majka kućanica

Moj suprug me svaki dan pita kako mi je prošao dan. I zaista je zainteresiran za to što mu imam reći. Jako je drag. Dok šećemo s djecom nakon njegovog posla on mi priča o tome što se sve zbivalo u njegovom uredu, a ja mu pričam što su djeca taj dan smiješno rekla, gdje smo bili, što smo zanimljivo radili. Za teških dana pričamo o problemima, stresu, tješimo jedan drugoga i dajemo si savjete. Ipak oduvijek imam osjećaj da me on ne razumije do kraja i čini mi se da on ustvari pomalo podcjenjuje količinu i vrstu stresa koju ja imam svaki dan. Možda zvuči apsurdno, ali ja mislim da je moj stres gori.


Kad žena odluči ostati kod kuće i postane "full time" mama, njena svakodnevica posvećena je zahtjevima djeteta, školskih rasporeda i kućanskih poslova. To iscrpljuje ne toliko fizički koliko psihički. Koliko god mu to pokušala objasniti, imam osjećaj da to ne dopire do njega. Zato sam osmislila listu pitanja koja će mu možda pomoći da shvati!



PITANJA ZA NJEGA


1. Kad si ujutro ušao u ured i ljubazno pozdravio kolege, je li Pero počeo vikati "Ne, makni se, hoću Ivicu umjesto tebe!" nakon čega je počeo bacati uredsku opremu na tebe?


2. Je li tvoj kolega, dok si u sred posla na kompjuteru, došao do tebe, sjeo ti u krilo i počeo lupati rukama po tipkovnici dok se nije potrgala?


3. Trebaš li se svaki puta zaključavati u WC kako bi obavio jednostavan telefonski poziv?


4. Uspiješ li tijekom dana dovršiti ijednu rečenicu do kraja?


5. Kad si izlazio van na ručak s kolegama jesi li pakirao bočice, pelene i dodatnu odjeću za njih? Jesi li im trebao rezati hranu na tanjuru, hraniti ih i brisati im lice dok si ti jedva uspio nešto usput pojesti. Jesi li se na kraju ispričavao konobaru jer su kolege napravile nered po stolu?


6. Kad si zatrebao kolegu jesi li ga tražio po cijeloj firmi i na kraju ga našao pod sudoperom u kuhinji te s njim i tvoje stvari s stola koje su ti važne za posao?


7. Dok radiš ulaze li ti kolege stalno ispitujući te, tražeći objašnjenja, asistenciju kod rješavanja njihovog problema pa zbog toga stalno odlaziš u njihov ured i pomažeš im? To čak rade i kad odeš na zahod, kucaju ti i žele razgovarati?


8. Tijekom sastanka ili dok radiš, trebaš li brinuti za nečiju higijenu, pitati kolege moraju li na zahod, jesu li gladni, je li im toplo, jesu li uprljali pelene, što će pojesti za užinu... Paziš li na sastanku hoće li svake sekunde kolega nešto srušiti sa stola, hoće li se popeti na stol ili pasti s njega?



Ako ste kao tata na većinu ovih pitanja odgovorili sa "NE" tada je za pretpostaviti da imate lijep posao u uredu. Ako je većina vaših odgovora "DA" a radite u uredu, tada je vrijeme da promijenite posao.



anonimna majka kućanica