Kontracepcija u braku

Iako brak ili životna zajednica omogućuju paru veću slobodu u seksualnom odnosu, partneri i nadalje imaju želju planirati trenutak kad će u obitelj doći prinova

Danas metode kontracepcije i planiranja začeća omogućuju da naša djeca dođu u trenutku kad se za njih odlučimo. Te su mogućnosti važne u svim razdobljima života, a posebice u braku ili stabilnoj životnoj zajednici, kad smo u prilici s mnogo manje opterećenja uživati u partneru, a s druge strane imamo i potrebu planirati kad ćemo roditi sljedeće dijete ili prestati rađati.

 

 

Osobitosti kontracepcije u braku

 

Zahtjevi kontracepcije para u životnoj zajednici razlikuju se od kontracepcije ljudi izvan stabilne veze u još nekim detaljima. Partneri se dobro poznaju, nemaju srama, imaju više povjerenja jedan u drugoga i ne strahuju od prenošenja spolnih bolesti. Zbog svega toga skloniji su prirodnijim metodama zaštite, koje najmanje utječu na funkcioniranje i zdravlje partnera, iako su često upravo te metode one većeg rizika. Ako se dijete neplanirano i dogodi, mnogo su spremniji prihvatiti ga s ljubavlju. Sve te činjenice utječu na izbor zaštite, ali ga ujedno i olakšavaju.

 

 

Velik izbor

 

Mnogo je metoda kontracepcije. U osnovi ih možemo podijeliti na tri skupine: prirodne, mehaničke te hormonske metode. Prirodne metode obuhvaćaju sve ono što provodimo sami kod kuće s ciljem da odredimo plodno razdoblje ili izbjegnemo susret sperme i jajne stanice.

 

Od prirodnih metoda na raspolaganju su nam mjerenje temperature, promatranje cervikalne sluzi, praćenje ciklusa, računanje plodnih dana i prekinuti odnos.

 

Mehaničke metode same govore da je riječ o mehaničkim načinima sprečavanja začeća. Među najčešćim su mehaničkim metodama kondom, spirala i dijafragma.

 

Hormonske metode, naravno, podrazumijevaju unošenje hormona u tijelo putem tableta, implantata, hormonskih spirala, flastera i sl.

 

Za koju će se metodu kontracepcije par odlučiti ovisi o mogućnostima, potrebama, zdravstvenom statusu, godinama te na kraju i životnom stilu partnera.

 

 

 

Donosimo vam pregled najčešćih metoda, njihovih prednosti, mana te načina upotrebe.

 

 

Kondom

 

Na koji način štiti? Zadržava ejakulat.

 

Kako se upotrebljava? Stavlja se na penis u erekciji kod svakog odnosa.

 

Prednosti Upotrebljava se samo kad znamo da će do odnosa doći, štiti od spolnih bolesti.

 

Mane Prekida predigru i tijek odnosa, smanjuje osjetljivost penisa (no time produžuje trajanje odnosa), katkad izaziva alergijsku reakciju.

 

Općenito Kondomi su relativno udobni, dostupni, nisu preskupi te su premazani lubrikantima, što olakšava prve odnose nakon porođaja i ublažava osjećaj suhoće u vagini. U slučaju suhoće i potrebe za lubrikantima u kombinaciji s prezervativom, koristite se lubrikantima na bazi vode. Oni od ulja mogu oštetiti strukturu kondoma i izazvati pucanje i izlaženje ejakulata. Kondom je dobro rješenje za sve one koji ga shvaćaju kao zabavan dio predigre.

 

 

 

Kontracepcijske tablete

 

Postoje dvije vrste kontracepcijskih tableta s različitim mehanizmima zaštite i mogućnostima uporabe. Razlikujemo tablete s kombinacijom estrogena i gestagena (starije generacije) te gestagenske tablete (novija tableta mini-pill).

 

 

Na koji način štite

 

a) Estrogensko-gestagenske tablete imaju višestruku zaštitu: sprečavaju ovulaciju; zgušnjavaju cervikalnu sluz, koja ne dopušta prolazak spermija u maternicu; utječu na sluznicu maternice, koja zbog toga ne može prihvatiti oplođeno jajašce ako do oplodnje ipak dođe; onemogućuju jajovodima prihvaćanje zrelog jajašca koje dolazi iz jajnika.

 

b) Gestagenske tablete imaju smanjenu mogućnost sprečavanja ovulacije, no ostali mehanizmi zaštite jednako su učinkoviti kao i kod estrogensko-
-gestagenskih tableta.

 

 

Kako se upotrebljavaju

 

a) EG-tabletama moguće se početi koristiti šest tjedana nakon porođaja, no zabranjene su ako majka doji. Uzima se po jedna tableta 21 dan uzastopce, a zatim slijedi sedam dana stanke, kad se događa krvarenje nalik menstruaciji.

 

b) G-tabletama moguće se koristiti šest tjedana nakon porođaja, a dopuštene su i dok majka doji. Uzima se po jedna tableta dnevno bez stanke od tjedan dana.

 

 

Prednosti

 

a) Usklađuju ciklus, mogu dovesti do poboljšanja stanja kod problema s aknama i dlakavosti, dopuštaju slobodan odnos.

 

b) Vrlo malen utjecaj na prirodnu hormonsku sliku tijela, manje infekcija. Pogodna su zaštita za majke koje doje.

 

 

Mane

 

a) Potrebno ih je uzimati redovito svaki dan. U slučaju povraćanja, proljeva ili propuštene tablete postoji mogućnost nepotpune apsorpcije hormona te samim time i manjeg stupnja zaštićenosti. Ne smiju ih uzimati pušačice starije od 35., žene s hipertenzijom (povišenim tlakom), trombozom (zgrušavanjem krvi) i oboljenjima jetre.

 

b) Povremeno se javljaju nepravilna krvarenja ili pak izostane menstruacija. Primijećen je pojačan rast dlačica, pojava akni i debljanje.

 

 

Općenito

 

Nove generacije gestagenskih tebleta danas već imaju moć spriječiti i ovulaciju pa se u smislu zaštite približavaju EG-tabletama. No, ako dojite, ginekolog će vam prepisati gestagenske tablete, koje sigurno ne ometaju dojenje. Ako ne dojite, liječnik vam može preporučiti EG-tablete. Kod obje vrste tableta bitno je redovito uzimanje i to po mogućnosti u isto vrijeme.

 

 

… nastavak teksta na sljedećoj stranici…

 

 

 

 

Spirala

 

Razlikujemo dvije vrste spirale: bakrenu i hormonsku.

 

 

Na koji način štiti

 

a) Bakrena spirala polagano otpušta bakar i time ometa pripremu sluznice za primanje oplođenog jajašca. Osim toga, onemogućava kretanje spermija.

 

b) Hormonska spirala (Mirena) otpušta hormone (gestagen) koji utječu na zgušnjavanje cervikalne sluzi što onemogućuje prodor spermija, onesposobljuje sluznicu maternice za prihvat oplođenog jajašca te ometa spajanje jajovoda i jajnika u predaji jajašca.

 

 

Kako se upotrebljava

 

a) Ginekolog postavlja spiralu u maternicu. Spirala može ostati u maternici sljedećih 3-5 godina. Ne ometa dojenje, a može se staviti već šest tjedana nakon porođaja.

 

b) Ginekolog postavlja spiralu u maternicu koja tu može ostati pet do sedam godina.

 

 

Prednosti

 

a) Nema brige o zaštiti i hormoni ne opterećuju jetru i probavni sustav.

 

b) Novija vrsta spirale s hormonima (Mirena) štiti od začeća, no istodobno pomaže u liječenju ginekoloških poteškoća. Može se upotrebljavati u slučaju problema s obilnim menstruacijskim krvarenjima, kod endometrioze i mioma. Ta metoda zaštite posebno je pogodna za majke koje doje, žene koje ne žele ili zbog tegoba s probavnim sustavom ne smiju uzimati hormonsku kontracepciju. Spirala je vrlo siguran oblik zaštite.

 

 

Mane

 

a) Obilnije menstruacije, veći rizik od infekcija pa žene koje inače imaju problema s infekcijama ne smiju upotrebljavati spiralu.

 

b) Može doći do izostanka menstruacije.

 

 

Općenito

 

Mnoge žene dobro podnose spiralu, a u rijetkim slučajevima dolazi do spontanog izbacivanja ili nestanka spirale. U slučaju trudnoće spirala ne utječe na razvoj ploda, no potrebno ju je što prije izvaditi.

 

 

 

Potkožni implantat

 

Na koji način štiti Riječ je o gestagenskom preparatu koji ima višestruko djelovanje: sprečava ovulaciju te utječe na zgušnjavanje cervikalne sluzi, koja ne dopušta prolazak spermija u maternicu; mijenja sluznicu maternice, koja zbog toga ne može prihvatiti oplođeno jajašce ako do oplodnje ipak dođe; onemogućuje jajovodima prihvaćanje zrelog jajašca koje dolazi iz jajnika.

 

 

 

 

Kako se upotrebljava Liječnik uz pomoć lokalne anestezije pod kožu na donjoj strani nadlaktice unosi tanak štapić (promjera 2 mm, dužine 4 cm) koji na tom mjestu može ostati do tri godine i postupno otpuštati hormone.

 

 

Prednosti Može se upotrebljavati šest tjedana nakon porođaja, a dopušten je i majkama koje doje. Isključena je briga oko svakodnevnog uzimanja zaštite, kontracepcijski učinak iznosi 100 posto, omogućuje poboljšanje zdravlja kod žena s problemima endometrioze, izraženog PMS-a ili mioma na maternici; hormoni ne opterećuju jetru i probavni sustav.

 

Mane Obilna ili slaba krvarenja, izostanci menstruacije, dobitak na težini.

 

Općenito Riječ je o zaštiti za koju možemo reći da ima 100-postotni učinak, ali se još uvijek rijetko upotrebljava.

 

 

Hormonski flaster

 

Na koji način štiti Riječ je o kombiniranoj estragonsko-gestagenskoj kontracepciji koja sprečava ovulaciju i onesposobljuje sluznicu maternice u primanju jajašca.

 

 

Kako se upotrebljava Za jedan mjesečni ciklus žena treba tri flastera. Svaki tjedan na kožu gornjeg dijela tijela (trbuh, stražnjicu, nadlakticu) lijepi se novi flaster. Četvrti tjedan nastupa stanka, kad dolazi do mjesečnog krvarenja. Sedmi dan četvrtog tjedna lijepi se prvi flaster sljedećeg ciklusa.

 

 

Prednosti Briga o flasteru samo jednom tjedno, niske razine hormona, hormoni ne opterećuju jetru i probavni sustav.

 

 

Mane Kontraindikacije kao i kod oralne kontracepcije, zabranjeno je pušačicama starijima od 35., ženama s hipertenzijom (povišenim tlakom), trombozom (zgrušavanjem krvi) i oboljenjima jetre, vidljivost flastera na koži, dojilje ga ne smiju upotrebljavati.

 

 

 

 

Općenito Za razliku od oralnih kontraceptiva hormoni iz flastera postupno se i ravnomjerno otpuštaju. Ako se zaboravi promijeniti flaster (do dva dana), zaštita će i nadalje djelovati. Zadnjih godina se govori o povećanoj učestalosti tromboze kod primjene flastera pa se prije njihovog korištenja obavezno posavjetujte s ginekologom.

 

 

Dijafragma

 

Na koji način štiti Dijafragma je gumena ili silikonska kapica koja se stavlja na grlić maternice i sprečava prodor spermija.

 

 

Kako se upotrebljava Postavlja se svaki put prije seksualnog odnosa. Dijafragma se također mora premazati spermicidom koji uništava spermatozoide.

 

 

Prednosti Koristi se po potrebi i nema utjecaja hormona.

 

 

Mane Najveća je mana dijafragme i spermicida činjenica da se žena mora temeljito pripremiti prije odnosa, što svakako ometa spontanost.

 

 

Općenito U postavljanju dijafragme potrebna je određena umješnost, kao i praksa. Spermicidi, osim toga, imaju manji stupanj učinkovitosti u zaštiti protiv neželjene trudnoće te mogu izazvati alergiju.

 

 

 

Kontracepcija za dojilje

 

Odmah nakon porođaja žena u principu nije plodna sve dok ponovo ne krenu ciklusi s mjesečnicom. Isključivo dojenje odgađa pojavu prve mjesečnice nakon porođaja pa ga majke znaju doživljavati kao vrstu prirodne zaštite od ponovnog začeća. Dojenje i jest vrsta zaštite jer visoka razina prolaktina koji osigurava produkciju mlijeka ujedno sprečava i uspostavljanje ciklusa. No poteškoća s tom prirodnom kontracepcijom jest ta što ne možemo znati kad ćemo imati prvu ovulaciju, a ona u pravilu prethodi prvoj mjesečnici nakon porođaja.

 

 

Budući da mjesečnice nakon porođaja ili još nema ili je neredovita, ne možemo se osloniti na prirodne metode kontracepcije, primjerice mjerenje temperature, promatranje cervikalne sluzi ili računanje plodnih dana. Što se tiče hormonskih preparata, oni se ne preporučuju prije no što prođu babinje (krvarenje odnosno lohije) jer treba pričekati da tijelo uspostavi vlastitu hormonsku ravnotežu. Ako dojite, nakon 6. tjedna možete se početi koristiti hormonskom spiralom (Mirenom) na bazi gestagena, koji ne ometa dojenje. No prihvaćanje spirale katkad zbog zacjeljivanja tkiva može biti otežano, pa je najbolje pričekati s odnosima ili se štititi kondomom sve dok stanje ne postane stabilno. Zato se o kontracepciji nakon porođaja najbolje posavjetovati s ginekologom, koji će procijeniti vašu situaciju, zdravlje i stanje organizma.

Tagovi:

Vezano uz temu

Možete biti alergični na seks! Koji su simptomi i što napraviti?

Kao i svaka druga vrsta alergijske reakcije, i…

Seksualni život tinejdžera i što roditelji znaju o tome

Sjećate li se svog prvog seksualnog iskustva? Sigurno…

Pročitajte i:

trudnica

Testiranje na spolno prenosive bolesti: što, kad i kako?

Procjenjuje se da se svakog dana više od milijun ljudi diljem svijeta zarazi nekom od…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan, otkrila je kako je…

dječak gleda u mobitel

Bolovi u vratu zbog sjedenja i gledanja u mobitel! Što roditelji i djeca trebaju znati?

Dobna granica ljudi koji pate od bolova u leđima i vratu znatno se spustila, s…

djevojčica s maskom za lice zbog pandemije koronavirusa

Kako olakšati djeci nošenje maski za lice?

U situaciji kad je nošenje maski i održavanje fizičke distance glavna strategija u borbi protiv…