Svake godine u vrijeme cvatnje ovog korova ugroženo je zdravlje oko 10% ljudi

Potrebno je samo 20 do 30 zrna peluda na metar kubni zraka da bi osjetljiva osoba reagirala alergijskom reakcijom: curenjem nosa, kihanjem, peckanjem očiju, kašljem, otežanim disanjem. Simptomi alergijskog rinitisa, konjunktivitis i astma bolesti su za čija pogoršanja je ambrozija direktno odgovorna.



Uvezena iz Amerike


Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može narasti i do visine od 150 cm. Budući da raste vrlo brzo i u stanju je, poput najgoreg korova koji mete sve pred sobom, brzo prekriti ogromne površine, izrazito je opasna za one alergičare koji žive u njezinoj blizini. Samo jedna stabljika može proizvesti više miliona zrnaca peluda i više desetina tisuća sjemenki. Sjeme je vrlo otporno i može proklijati i poslije trideset godina mirovanja u tlu. Zato je važno redovitim i temeljitim uklanjanjem ambrozije spriječiti za početak cvatnju, zatim širenje peludi iz cvata te ne dopustiti da biljka doživi razvoj sjemenaka.


Alergičari! Pripazite što jedete!
Izbjegavajte namirnice koje mogu izazvati križne alergije. Namirnice koje inače normalno konzumirate - dinja, lubenica, banana i čaj od kamilice- tijekom cvatnje ambrozije, mogu izazvati istu alergijsku reakaciju.



Ambroziju treba kositi ili čupati


Protiv ambrozije se borimo na nekoliko načina. U Hrvatskoj, kao i mnogim zapadnim zemljama, zakonom je propisano suzbijanje i uklanjanje ambrozije s javnih površina, ali i s privatnih livada, dvorišta i zemljišta. Onaj tko ne uklanja ambroziju sa svog zemljišta, novčano se kažnjava. Mnoge općine čak i stimuliraju čupanje ambrozije jer za svaku stabljiku nude određenu svotu novca. Budući da ambrozija raste na zapuštenim i nepokošenim zemljištima, uređenje zemljišta prije cvatnje ambrozije ključno je u suzbijanju ovog korova. Za veće površine se koriste pesticidi.




Kako se alergičari trebaju ponašati tijekom cvatnje ambrozije?



  • izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme suhih i vjetrovitih dana



  • izbegavati boravak u i blizu parkova, livada i polja



  • zatvaranje prozora, posebice tijekom prijepodneva kada je koncentracija peludi najveća



  • prozore otvarati kasno navečer, prozračiti prostorije i zatvoriti ih najkasnije prije zore



  • koristiti klima uređaj, redovito čistiti filtere



  • ne sušiti rublje na balkonu ili terasi



  • po povratku kući istuširati se i oprati kosu, promijeniti garderobu i staviti robu u pranje




Koji lijekovi pomažu?


Prije no što otkriju alergiju na ambroziju, mnogi pate od simptoma sličnih hunjavici i zbog toga često prije dijagnoze alergije prođe nekoliko sezona. No, da bi terapija bila uspješna, treba znati o kakvoj alergiji se radi i na vrijeme započeti s terapijom. Potrebno je prije sezone cvjetanja započeti uzimati lijekove iz grupe antihistaminika, zatim lijekove koji smanjuju mogućnost pogoršanja astme ili ublažuju razvijanje jakih simptoma curenja i svrbeži nosa kao što su dekongestivi, bronhodilatatori, antiinflamatorni lijekovi.