Uspješnost regeneracije organizma, a samim time i njegovo zdravlje, ovisi o uspješnosti izmjena tvari odnosno metabolizmu

Naš organizam funkcionira na osnovi procesa izmjene tvari i energije s okolinom, a zatim i izmjenama tvari i energije u tijelu među stanicama. U skladu s tim postoji i mnogo poremećaja do kojih može doći, ako ti mehanizmi izmjena ne funkcioniraju kako treba.



Na poremećaje mogu ukazivati razni simptomi. Tijelo može reagirati sniženjem ili povišenjem temperature, odjednom se može javiti nekontrolirani porast težine, iznenadna i neobjašnjiva žeđ kad želimo piti ne zbog slane hrane ili velike vrućine, već iz neobjašnjivog razloga.


Kako biste znali reagirati na pojavu simptoma ili ih na vrijeme spriječili, potrebno je upoznati se s procesima pravilne izmjene tvari.




Vanjski metabolizam


Ova vrsta metabolizma obuhvaća razmjenu tvari tijela s okolinom. Jednostavno rečeno, udišemo kisik, a izdišemo ugljični dioksid, pojedemo jagodu, a pomokrimo tekućinu i otpadne tvari mokraćom te ostatak izbacimo stolicom.



Kad nešto nije u redu?


Na poremećaj ove vrste metabolizma mogu ukazivati bljedilo u licu, zatvor, debljanje, pad ili porast temperature, primjerice kad dođe do pregrijavanja tijela.



SAVJET



  • Češće odlazite u prirodu. U gradovima, posebno za ljetnih vrućina, količina kisika pada sa 16 - 17% na 5 - 6%, a razina štetnih ispušnih plinova u zraku raste.



  • Promotrite malo svoj dnevni jelovnik. Značajni dio poremećaja povezan je s prevelikim unosom industrijski proizvedene i gotove hrane odnosno konzervansima koje ta hrana sadrži.




Unutarnji metabolizam


Obuhvaća sve izmjene tvari od trenutka njihovog ulaska u krvotok do izdvajanja otpadnih tvari. Kemijske reakcije rastavljanja i sastavljanja spojeva događaju se u stanicama. Produkt tih procesa su otpadne tvari koje se iz tijela izbacuju putem bubrega, želuca i crijeva, kože, a ako je organizam iznutra zasićen zaostalim otpadima čak putem izdahnutog zraka.



Kad nešto nije u redu?


Pojavljuje li se zadah iz usta, to je znak da su se u organizmu nakupili otpadi i potrebno mu je čišćenje iznutra odnosno detoksikacija.



SAVJET



  • Kako biste izbacili suvišne otrove iz tijela koji otežavaju normalnu izmjenu tvari pomoći će vam mjesečni tretman čišćenja. Svakodnevno uzimajte 0,5 g vitamina C i 2 do 3 puta na dan poslije jela popijte po pola čaše čaja od šipka u kombinaciji s čajem metvice, nevena ili čajnom žličicom meda od heljde. Tijekom dana pijte običnu vodu.




Metabolizam bjelančevina


Usmjeren je na izgradnju organizma. Bjelančevine odnosno aminokiseline od kojih su građene, poput cigli i vezivnog cementa služe u izgradnji stanica i tkiva tijela. One se u tijelo moraju unijeti hranom, osim u rijetkim slučajevima kad ih tijelo samo sintetizira. Bjelančevine su zastupljene najviše u namirnicama životinjskog podrijetla: meso, jaja, sir i mlijeko...



Kad nešto nije u redu?


Sjedalački način života bez kretanja pretvara metabolizam bjelančevina iz gradidbenog u rušilački proces. Mišići se zbog pasivnosti počinju razgrađivati i na njima se nakuplja masno tkivo. Mišići na taj način slabe, uključujući i srce koje je također mišić.


Sličan proces se događa i kod onih koji često gladuju i kod onih vegetarijanaca koji ne osmišljavaju kako u svoju prehranu uključiti i dovoljno bjelančevina. Zbog nedostatka bjelančevina ne razgrađuju se samo mišići, već i kolagen i elastin koji su važni za zdravlje i lijep izgled kože. Također razgrađuje se i hemoglobin, raznosioc kisika našim tijelom.


Poremećaj metabolizma bjelančevina, općenito izrazito pogubno djeluje prije svega na ljepotu i madolikost, a samim time i zdravlje čitavog tijela.



SAVJET



  • Prestali se jesti meso? Svakodnevno pojedite 100 do 150 g sira i svaka 2 do 3 dana po jedno jaje. To će vam pomoći nadoknaditi nedostatak nezamjenjivih bjelančevina odnosno aminokiselina životinjskog podrijetla.



  • Napravite 10000 koraka dnevno. To je minimum aktivnosti za podržavanje svih metaboličkih procesa u tijelu. Nedostatak kretanja ubrzat će procese protivne regeneraciji i potaknuti prijevremene procese starenja. Iako ste vi mladi i zdravi, vaši mišići bez stalne aktivnosti kržljaju. Znate i poslovicu "Use it, or lose it", u slobodnom prijevodu "Ili koristi ili će zakržljati". Ako nema kretanja, nema ni života što otprilike znači da se u tijelu koje nije aktivno automatski uključuju genetski programi metaboličkog samouništenja.




Metabolizam ugljikohidrata


Služi za opskrbu tijela energijom. Putem ugljikohidrata tijelo dobiva najveće količine energije koja se stvara u njemu. Najvažnije je ne opskrbljivati tijelo "brzim" ugljikohidratima u obliku bijelog šećera, koji trenutno sagorijevaju i stvaraju odjednom mnogo kalorija. Taj veliki višak treba nekako uskladištiti pa se kalorije pretvaraju u masnoće.


S druge strane "spori" ugljikohidrati (pektini, škrob, voćni šećeri) usvajaju se postupno pa postupno i otpuštaju energiju zbog čega nema potrebe za stvaranjem masnoća jer se otpušetna količina energije odmah priprema za potrošnju.



Kad nešto nije u redu?


Provjerite šećer u krvi, ako ste naglo smršavjeli ili se udabljali. Pijete puno tekućine, ali nikako ne možete utažiti žeđ? To je znak povišene glukoze u krvi. Povremeno osjećate jaču glad praćenu velikom slabošću. Slični simptomi se javljaju kod poremećaja metabolizma ugljikohidrata i dijabetesa.



SAVJET



  • Ograničite slatko, a ako baš imate jaku potrebu za slatkim, poslije ga zalijte zelenim čajem koji usporava apsorpciju brzih ugljikohidrata.



  • Umjesto slatkih gaziranih pića popijte prirodni, najbolje svježe iscijeđeni, sok.



  • Ako se ubrajate u slatkoljupce, uzimajte vitaminske pripravke s kromom, manganom i bakrom i vitaminom B. Oni snižavaju rizik od pojave dijabetesa.




Metabolizam masnoća


Usko je vezan s metabolizmom ugljikohidrata. Poremećaj jednog dovodi do poremećaja drugog procesa. Pri padu razine šećera u krvi, kad iz hrane izbacite sve slatko, bijelo brašno (tjestenine, kruh) i škrob (krumpir), kako biste smanjili težinu, tijelo pokreće mehanizme iskorištavanja zaliha masnoća.



No, organizam koji radi na ugljikohidratima poput automobila je na sunčev pogon koji je za okoliš ekološki. S druge strane otapanje masnih zaliha u organizam izbacuje "čađu" i poput klasičnih automobila ispušnim plinovima zagađuje tijelo. Ti plinovi izazivaju otrovanje organizma. Dokaz tomu je tjelesna slabost i karakteristični zadah iz usta i tijela, nalik mirisu acetona ili octa od jabuka.



Kad nešto nije u redu?


Svakih 10 godina metabolizam se usporava za 2% i donosi 2 kilograma viška pri čemu se oni ne skladište uvijek na trbuhu i struku! Kod sjedilačkog načina života bez kretanja masno tkivo potiskuje mišićno zbog čega nije važno samo vagati se, već i mjeriti količinu masnog tkiva. Žene bi trebale imati oko 22% masnog tkiva.



SAVJET



  • Kako bi trošili unesene viškove energije i spriječili stvaranje viškova masnoća treba se baviti sportom, prijeći na manje masnu hranu i hraniti se prema metaboličkom satu. Naime, hranjive tvari se na različit način apsorbiraju u organizam ovisno o dijelu dana!



  • Masnoće koje smo u organizam unijeli od 6 do 9 ujutro, sagorijevaju bez otpada i troše se odmah, a one unesene za večerom u potpunosti se pospremaju pod kožu.



  • U sredini dana tijelo najbolje apsorbira bjelančevine. Jedite ribu i meso, slažući jelovnik na osnovu formule - visina + 100. Ako imate visinu 170 cm, pojedite 270 g bjelančevina s prilogom rižom, krumpirom, grahom ili graškom.



  • Oko 16 sati u krvi počinje djelovati inzulin koji snižava razinu šećera. Tada možete pojesti malo slatkog po mogućnosti zdrave slatkiše: suho, svježe i orašasto voće.



  • Za užinu izbjegavajte crveno meso (govedinu), a slobodno jedite piletinu ili ribu!