Iako ćete možda više puta u životu poželjeti da je bar nemate, redovita mjesečnica znak je da je s zdravljem i tijelom žene sve u redu. Nekoliko je razloga zašto ipak nismo presretne kad pomislimo na nju. Većina nas prije, a i za vrijeme mjesečnice, trpi neku vrstu bolova u području trbuha i leđa, a mnoge od nas osjećaju i predmenstruacijski sindrom koji dolazi u nizu varijanti i simptoma: razdražljivost, nespretnost, glavobolja, bolne i osjetljive dojke, mučnina, proljev, nadutost, akne...

Simptomi PMS-a

Otprilike tri četvrtine žena reproduktivne dobi nekoliko dana prije mjesečnice osjeća simptome PMS-a. Međutim, zašto on pogađa samo neke žene, a druge ne, te zašto je kod nekih jače, a kod drugih slabije izražen, odgovor na to pitanje još uvijek nije do kraja poznat.

Otprilike polovica žena, koje PMS na neki način pogađa, normalno funkcioniraju uz blage simptome, ali druga polovica nerijetko pati od vrlo izraženih simptoma koji ih tjeraju da uzimaju lijekove protiv bolova. Neke žene tih dana u mjesecu zbog bolova ne mogu izaći iz kuće i funkcionirati na poslu ili u školi. Neke zbog bolova znaju patiti i od depresija.

Simptomi PMS-a pojavljuju se 7 do 10 dana prije početka menstruacije, a gube se nekoliko dana poslije početka krvarenja.

Fizički simptomi

  • natečenost grudi zbog povećanja mliječnih žlijezda
  • povećanje tjelesne težine zbog nakupljanja vode u tijelu (otečenost)
  • glavobolja
  • probavne tegobe
  • bolovi u mišićima i zglobovima (osobito u zdjelici)
  • brzo umaranje
  • bol u predjelu srca
  • nesanica
  • preosjetljivost na mirise i zvukove
  • znojenje

Simptomi psihičkog karaktera

  • nemir
  • nervoza
  • gubitak koncentracije
  • depresija/nalet pozitivne energije
  • smanjenje/povećanje libida

Nabrojeni simptomi ne moraju se javiti ili biti jednaki u svakom ciklusu. Dogodi se da žena koja inače ima blaže simptome, nekoliko mjeseci zaredom ima snažnije izražene simptome, koji zatim opet nestanu. To ovisi o hormonskoj ravnoteži, ali i o nekim drugim čimbenicima kao što su prehrana, stres i način života. Kako biste bolje upoznale svoje tijelo, pratite menstruacijski ciklus zapisujući ga u kalendaru i promatrajte kako se ponaša vaše tijelo. To će vam pomoći da otkrijete kako funkcionira vaše tijelo i omogućiti vam spoznaju kako izbjeći ili umanjiti neugodne simptome.

Prehranom protiv PMS-a!

Kako biste izbjegle neugodne simptome PMS-a u drugoj polovini ciklusa, pripazite što jedete. Izbjegavajte slatkiše, voćne i gazirane sokove, alkohol, ali i kavu, crni čaj i masnoće. Korigirajući svoju prehranu tijekom tih 14 dana do mjesečnice, izbjeći ćete i umanjiti neugodne popratne pojave PMS-a pa čak i bolove.

Smanjenje unosa soli u organizam ne utječe bitno na skupljanje vode u tkivima i otečenost.

U drugoj polovici menstruacijskog ciklusa jedite više ribe jer se pokazalo da ona može ublažiti simptome PMS-a. Znanstvenici su potvrdili da žene čija prehrana obiluje ribom mnogo rjeđe osjećaju menstruacijske bolove jer je riblja mast bogata masnim kiselinama. Žene koje pate od menstruacijskih bolova imaju nisku razinu masnih kiselina u organizmu. Zanimljivo, žene u Japanu rjeđe pate od PMS-a što možda upravo zahvaljuju prehrani bogatoj ribom.

Da PMS ne bi uzeo maha, jedite hranu koja obiluje vitiminima B skupine, posebice piridoksin (vitamin B6). On podiže raspoloženje, poboljšava san i ublažava bolove u trbuhu.

Opće stanje organizma poboljšat će i kalcij i magnezij. Stručnjaci su objasnili da se potrebe organizma za njima povećavaju u drugoj polovini ciklusa, a njihov je nedostatak uzrok mnogih predmenstruacijskih tegoba. Kalcij ne samo da poboljšava raspoloženje već i sprječava alergijske reakcije i bol te smanjuje menstruacijsko krvarenje.

Znakovi nedostatka kalcija u organizmu su krhki nokti, bol u mišićima i kralježnici te oslabljen osjet okusa i mirisa.

Magnezij nam u drugoj polovini ciklusa pomaže u uspostavljanju psihičke ravnoteže, smanjuje razdražljivost i stres te povećava opću otpornost organizma.

Aktivno živite

Lučenje endorfina prilikom fizičke aktivnosti nije važno samo zbog smanjenja stresa, otpuštanja negativnosti ili podizanja osjećaja sreće i zadovoljstva koji taj hormon pruža tijelu. On ima snagu umanjiti i simptome PMS-a jer smanjuje bol. To, međutim, ne znači da se u slučaju jakog PMS-a trebate baviti ekstremnim sportovima. Naprotiv, to može djelovati i kontraproduktivno. Zato se radije držite zlatne sredine odnosno umjerene fizičke aktivnosti koja će pozitivno djelovati.

Veliki bolovi

Ako i sama niste u sličnoj situaciji, tada vam je zasigurno poznata priča o ženama koje pred i za vrijeme mjesečnice padaju u nesvijest od bolova. Simptomi PMS-a jesu u određenoj mjeri i nasljedni, ali mogu i upućivati na neke ginekološke probleme.

Stoga, ako baš svaki mjesec imate PMS, a simptomi su vam prilično izraženi, svakako se obratite ginekologu za pomoć. Moguće je da bolove izazivaju odmaci od pravilne građe i položaja maternice, ciste na jajnicima, miomi u maternici ili druge bolesti kao primjerice endometrioza. Katkad pomaže i homonska terapija. Neke bolesti i promjene se mogu liječiti što će rezultirati smanjenjem bolova i simptoma PMS-a.

Foto: Profimedia