U kolovozu potražite svježe grožđe na tržnici i uživajte u sočnim i zdravim bobicama. Ovdje saznajte koje sve tajne zdravlja skrivaju u grožđu

Ljeto je vrijeme obilja, a među sočnim dinjama, lubenicama, breskvama i marelicama u kolovozu počinje dozrijevati i prvo grožđe. Tko ne bi uživao u slatkim malim bobicama koje su pored toga vrlo zdrave. Grožđe je prepuno vitamina, minerala, balastnih tvari i slatkog voćnog šećera te kao takvo izvrsno za jačanje imuniteta pred nadolazeću jesen i zimu.


Upravo zbog bogatstva balastnih tvari grožđe pospješuje i probavu, čisti organizam od nagomilanih otrova, a pomaže i u izlučivanju suvišne vode iz tijela. Zastupljeni minerali kalcij i fosfor jačaju kosti, a mnogi vitamini pored toga što pomažu u metabolizmu drugih vitamina imaju i snažna antioksidativna svojstva te nas štite od utjecaja slobodnih radikala. Među njima najčešće se spominju flavonoidi koje jačaju imunitet te likopen (u crnom grožđu) koji kao i u rajčici ima zaštitno djelovanje protiv bolesti.



Što sve korisnoga se nalazi u grožđu:



  • željezo i bakar (crveno grožđe i vino) korisne protiv anemije



  • balastne tvari korisne kod zatvora



  • voćne kiseline pospješuju pomlađivanje kože



  • antioksidanse protiv slobodnih radikala



  • polifenole (crno vino) protiv ateroskleroze



Od svježih bobica za osvježenje do ulja od koštica za zdravlje


Vinova loza inače je višestruko iskoristiva biljka jer se u ljekovite svrhe može koristiti cvijet, a list vinove loze koristi se kod pripreme jela primjerice za sarmice od vinove loze. Od grožđa se rade prirodni sokovi, bobice se suše u grožđice ili se prešaju u vino od kojeg se dalje dobiva i vinski ocat. Ne treba zaboraviti ni na vrlo lijekovito i zdravo ulje od grožđanih koštica. Ono je odlično i zdravo poput maslinova ulja, no za razliku od maslinova ulja podnosi visoke temperature pa je pogodno i za kuhanje i prženje.




SLATKI PRIJEDLOZI




Gusti sok od grožđa


1 kg grožđa
75 dag šećera
1,5 l vode


Grožđe operite i izmiksajte. U posudu s grožđem dodajte vodu, promiješajte i procijedite s time da dobro istisnite sok iz preostalih vlakana. Sok ugrijte na 75 °C sa šećerom pa ga zatim prelijte u ugrijane staklene boce. Boce dobro zatvorite i čuvajte na hladnom.



Voćna salata


grožđe
jabuke
breskve
ananas
orasi


Voće operite i narežite. U zdjelu s voćem dodajte i komadiće oraha. Po želji zasladite medom i na vrh stavite šlag!





Pekmez od grožđa


1 kg boba grožđa
75 dag šećera
sok od 2 limuna


Grožđe operite i otrgajte s grozda. Bobice lagano zarežite nožićem, stavite ih u posudu, pospite šećerom u prahu i ostavite na hladnom nekoliko sati. Grožđe sa šećerom zakuhajte pa dodajte sok od 2 limuna i kuhajte desetak minuta. Vrući džem ulijte u ugrijane staklenke koje odmah zatvorite.




grčki bog Dioniz zaštitnik je vinove loze i vina

Jeste li znali?
* otkriveno je da su ljudi kultivirali vinovu lozu prije 8000 godina
* suho grožđe nađeno je i u grobnicama egipatskih faraona
*