Ljeto i odlazak na more idealna su prilika da se na obiteljskom meniju češće nađe svježa riba. Zašto? Jer, riba obiluje kvalitetnim bjelančevinama, lako se probavlja i sadrži zdrave esencijalne masnoće


Dječjem organizmu za zdrav i pravilan rast i razvoj potrebne su bjelančevine. Bjelančevine, odnosno proteini, mogu biti životinjskog i biljnog podrijetla. Bjelančevine životinjskog podrijetla nalaze se u mesu, ribi, mlijeku i jajima, dok bjelančevinama biljnog podrijetla obiluju soja, gljive, orasi i grahorice. Među ovim namirnicama postoje razlike u hranidbenoj vrijednosti i tome koliko bjelančevina organizam iz njih uspijeva usvojiti.


Iako biste pomislili da je meso najbolji izvor bjelančevina, to nije baš tako. Meso doduše ima puno bjelančevina, no zajedno s njima često sadrži i mnogo masnoća i drugih tvari koje se teško probavljaju i koje opterećuju dječju probavu. Neke vrste mesa su doduše laganije kao što je meso kunića ili peradi, no, nijedna vrsta mesa ne može se mjeriti s ribljim mesom koje se po hranjivosti i probavljivosti nalazi na samom vrhu.



Koje su prednosti ribljeg mesa?



  • Riblje bjelančevine su lakše probavljive te se time i bolje iskorištavaju u organizmu. Usporedimo li bjelančevine ribe i one iz mlijeka ili govedine, postotak iskoristivosti u našem organizmu ide daleko više u prilog ribi



  • Riblje je meso bogatije vitaminima od crvenog mesa, posebice vitaminima A, D, E i B



  • Morska riba iznimno je bogata jodom odgovornim za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde. Osim toga, obiluje kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, jodom, bakrom i ostalim mikroelementima koji sudjeluju u izgradnji i zaštiti tkiva. Ovi mikroelementi blagotvorno utječu na dječji organizam i stimuliraju pravilan razvoj mišićnokoštanog sustava, središnjega živčanog sustava i metabolizma



  • Riba ima mnogo veći udio esencijalnih masnih kiselina nego ostale vrste mesa. Sadrži Omega-3 masne kiseline koje blagotvorno utječu na snižavanje kolesterola te imaju pozitivan učinak na krvožilje i srce štiteći ih od bolesti. U narodima koji konzumiraju puno ribe (primjerice, Eskimi i Japanci) bolesti krvožilnog sustava iznimno su rijetke, iako je udio masnoća koje unose u organizam konzumirajući ribu razmjerno velik. To je zato što riba sadrži takozvane dobre masnoće koje štite krvne žile od taloženja loših masnoća. Koncentracija Omega-3 masnih kiselina veća je u masnoj ribi, osobito u plavoj, primjerice srdelama



  • Riba također pozitivno utječe na živčani sustav i rad metabolizma. Značajan podatak za roditelje agresivne i hiperaktivne djece jest taj da su znanstvenici došli do spoznaje da riba suzbija agresivno ponašanje. Naime, sadrži dokosaheksnu kiselinu (DHA) koja u stresnim situacijama ublažava izljeve agresije



  • Riba sadrži fluor i fosfor. Fluor je prijeko potreban za izgradnju zubne cakline, dok je fosfor gradivni materijal za kosti



  • Riba je bogata željezom. Tijekom rasta djeca često pate od anemije jer hranom ne unose dovoljnu količinu željeza



  • Nekad se rahitičnoj djeci davalo riblje ulje koje obiluje vitaminom D, Omega-3 masnim kiselinama i mnogim drugim ljekovitim tvarima. Danas djeca ne moraju trpjeti njegov neugodan okus i miris jer se ono može nabaviti u kapsulama koje se rastvaraju tek u crijevui! Naravno, uvijek je bolje jesti svježu ribu i tako osigurati tijelu potrebne hranjive tvari, a kapsule se mogu ponuditi djetetu u slučaju da za to postoje indikacije i ako to preporuči pedijatar.




Kako prepoznati svježu ribu?


Svježa riba ima bistre oči, crvene škrge, ljuskice joj ne otpadaju, meso joj je pod dodirom elastično i nema neugodan miris, već miriši na more. Kad je dodirnete, mjesto na kojem ste je dotaknuli mora se vratiti u prvobitan položaj.