Pomiješane emocije nakon porođaja

Napokon ste rodili i konačno možete svoje dijete primiti u naručje. Pripremili ste se na to da će vas sada obuzeti majčinski osjećaji bezgranične ljubavi i sreće, ali ne osjećate to...

Snižena razina hormona nakon porođaja može utjecati na naglu promjenu raspoloženja, koja se kreće od velike sreće do osjećaja praznine. Negativne emocije obično traju nekoliko sati do nekoliko dana, a zatim postupno prolaze.

U slučaju da se depresija produži, simptomi su ozbiljniji: izrazite promjene raspoloženja, pretjerano spavanje ili nesanica, oscilacije u teku, kronično iscrpljivanje ili hiperaktivnost, nemogućnost suočavanja sa svakodnevnim problemima, razdražljivost, negativne misli, teškoće s pamćenjem i koncentracijom, gubitak samopouzdanja, osjećaji krivnje, osamljenost, bezrazložno plakanje, strah od kontakta s drugim ljudima, izostanak osjećaja ljubavi prema djetetu ili obitelji, tjeskoba i napadaji panike, tuga, gubitak zanimanja za hobije i druge aktivnosti.

Koji su sve uzroci pojave depresije?

Iscrpljenost zbog teškog porođaja

Nakon porođaja nije lako ignorirati bol od šavova ili rane od carskog reza. Također je teško uživiti se u ulogu majke i brinuti se o djetetu dok ste još i sami umorni. Za to ne krivite dijete. I ono je prošlo težak put i porođaj je za njega bio veliki stres. Potrebni su mu vaši dodiri, milovanja i poljupci kako bi se osjećalo sigurno i zadovoljno. Zato usredotočite se na dijete i na njegove potrebe, ubrzo će vam se vratiti izgubljena snaga.

Nezadovoljstvo izgledom djeteta

Neke žene unaprijed stvore sliku svog djeteta. Ako zamisle nasmiješenog anđelčića s plavim okicama i kovrčavom kosicom, razočarat će se kad u naručje prime crnokoso, smežurano, crveno, nateknuto malo biće. Isto se događa i ako se rodi dijete neželjenog spola.

Odmah nakon rođenja djeca rijetko kada izgledaju kao s reklame, no ubrzo će im narasti prava kosica, a koža će se pročistiti i zablistati. Do tada ponavljajte svom djetetu kako ste ga željno očekivali, milujte ga, uzimajte u naručje što češće. To će i njemu i vama koristiti da razvijete onu pravu bliskost koja će vas ispuniti pozitivnim emocijama.

Nesigurnost u sebe kao majku, strah od obaveza

Čak i iskusne majke mogu zaboraviti kako se njeguje beba, a da ne govorimo o tome kako se osjećaju žene koje su prvi puta majke. Dijete plače, a vi ne znate kako ga smiriti, krhko je i plašite se da ćete ga ozlijediti… Ne brinite se, brzo ćete naučiti kako mu ugoditi. Priroda se za to dobro pobrinula. Znati osluškivati svoje instinkte katkad je jedina vještina kojom trebate ovladati.

Ne ustručavajte se zatražiti pomoć. Prepreka će uvijek biti, pa se naučite s njima nositi. Ako vam u tome pomaže razgovor s partnerom ili prijateljicom, podijelite svoja razmišljanja. Zatvaranje u sebe nije rješenje.

Teškoće pri dojenju

Nakon porođaja možda ćete na početku imati teškoća pri dojenju. U tome je slučaju najvažnija podrška sestara u rodilištu, patronažne sestre i vaša želja da tehniku dojenja pravilno svladate i pritom ne stvarate paniku.

Dijete osjeća svaku vašu promjenu raspoloženja i reagira na nju. Ne sumnjajte u svoju sposobnost dojenja. Budete li sigurni u sebe, to će pridonijeti uspješnom dojenju, a ono pomaže i u boljem razumijevanju djeteta, smanjuje zabrinutost te štiti od depresije.

Nezadovoljstvo vlastitim izgledom

Neke se žene ne mogu pomiriti s fizičkim promjenama nakon trudnoće. Ako i nisu nakupile previše kilograma, neko će ih vrijeme mučiti opušteni trbuh i slabija kondicija. Međutim, vrlo brzo tijelo će ponovno postati skladno, odnosno vratit će se u prijašnju formu.

Pokušajte se ne tješiti hranom i postavite si realan cilj. Do prvog djetetovog rođendana možete se vratiti u formu. Dojenje će vam pomoći da izgubite viškove.

Psihofizička iscrpljenost

U jednom trenutku se čini da se životni ritam ustabilio – porođaj je iza vas, dijete se riješilo grčeva, dojenje ide kao podmazano… Odjednom uviđate da više nemate snage ni želje maknuti prstom.

Takvo raspoloženje obično obuzima majke koje sve rade same i žele sve kontrolirati. Život s djetetom, međutim, sve je drugo no predvidiv. Nekim majkama dosadi rutina i monotonija svakodnevice s malom bebom što je najčešći simptom poslijeporođajne depresije.

Mislite pozitivno

Za sve postoji lijek i vrijeme liječi sve. Dok se to ne dogodi napravite neke promjene. Za početak prebacite dio odgovornosti na supruga ili one koji vam nude pomoć. Nitko od vas ne traži da budete savršeni. Katkad pomaže dobro se isplakati prijateljici koja će vas moći razumjeti jer je kroz to već i sama prošla. Uključite se na internetske forume gdje mame prenose svoja iskustva. Pomoć potpuno nepoznatih ljudi koji razumiju vaše stanje vrlo je dragocjena. NE BRINITE! Čak 85% žena nakon porođaja pati od nekog oblika negativnih emocija. Važno ih je prepoznati, prihvatiti kao prirodne i smisliti plan kako ih prevladati. Nemojte se isključivati i idite među ljude.

Jednom tjedno napravite nešto za sebe, pođite u kino ili na kavu s prijateljicama, a dijete prepustite suprugu na čuvanje. Ono će moći izdržati dva sata bez vas. To što se postali majka ne znači da nemate pravo na vlastite potrebe, život, da trebate potpuno zaboraviti na sebe ili se stalno žrtvovati. Pokušajte pronaći zlatnu sredinu u svojim očekivanjima od same sebe. Ne morate biti savršeni jer nitko od nas i nije i ne mora biti savršen.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama koja želi smršavjeti

Dojite, a želite smršavjeti! Kako se hraniti?

Ako želite izgubiti višak kilograma nakon poroda, budite oprezni! Nagli gubitak kilograma uzrokuje da štetne…

Sve nedoumice vezane uz menstrualnu čašicu - riješite ih odmah i sad!

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno…

priča o celijakiji

Činjenice nakon kojih više nećete kolutati očima na spomen hrane bez glutena

Od srpnja prošle godine CeliVita i Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) jedni su od…

obitelj s celijakijom

'Uistinu je nevjerojatno da baš svi četvero imamo celijakiju, no nadam se da ju nema i moj devetomjesečni sin'

Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, stoga vam donosimo priču obitelji Jurčec u kojoj je…