pedijatrica Giovana Armano, dr. med. odgovara na vaša pitanja vezana uz dječje zdravlje

Ako imate pitanje ili nedoumicu oko zdravlja vašeg djeteta, pišite našoj pedijatrici anonimno na adresu urednistvo@roditelji.hr

VAŠA PITANJA I ODGOVORI PEDIJATRICE

Jelovnik bebe od 6 mjeseci

Molim vas savjet, nisam sigurna da li sam dobro osmislila djetetov jelovnik. Bit ću opširna jer ne znam što bi vam sve moglo biti bitno za procjenu. Dijete ima 6.5 mj, težak je 7.800 g i 68.5 cm je dugačak. S dohranom smo počeli sa njegovih 4,5 mj, u obitelji nema alergija na hranu, nove namirnice uvodim nakon 3 dana i nije pokazivao još reakciju na ništa. Još uvijek ga dojim, a s dojenjem je od početka bilo problema i pio je i Ad mlijeko do skoro 3 mj od kad je isključivo dojen sve do uvođenja voćnog soka pa voća... Kao prvo što se dojenja tiče nisam sigurna uspije li dobiti potrebnih mu 0.5 l mlijeka ili možda jede više ostale hrane nauštrb mlijeka i kako to znati ako dijete doji. Također dojim ga uglavnom 2x u noći što je pedijatar rekao da možemo izbaciti s obzirom da jede drugu hranu, a i s obzirom na njegovu težinu tj on je više sudio po njegovom izgledu koliko mi se čini, a sin je baš snažan dečko i izgleda kao sasvim normalno uhranjeno dijete, pa planiram ukinuti najprije 1 noćni podoj, a za drugi nisam sigurna baš zbog mogućeg nedovoljnog dnevnog unosa mlijeka, ako možete dajte mi vi savjet. Također mi potvrdite je li u redu unos tekućine koju ću vam navesti i moram li uvijek čekati 20 minuta nakon obroka da mu je ponudim jer nakon ručka bi on brzo na spavanje, pa da li da pomaknem ručak ranije kako bi stigao i popiti nešto, s obzirom da se uvijek dobro najede, a ručak mu traje po 20 minuta nekad i pola sata, ne bi mu odmah htjela davati i tekućinu jer mislim da bi mu to bilo previše svega odjednom, a i iz drugih izvora znam da se ne bi smjelo piti odmah nakon obroka, može navodno nešto toplo, juha ili čaj, ali ne hladni napitci, ispravite me ako sam u krivu. Danas smo nakon voća, povrća i rižinih pahuljica uveli i bijelo pileće meso za ručak zajedno sa povrćem. Obroci su slijedeći: dojenje cca 2x u noći, buđenje cca 7-pola 8, podoj u 8 h ( ili oko pola 
9-9 ako je kao danas jeo ujutro u 6, pa onda u 8 baš i nije bio gladan), zatim voće u cca 10 h u količini otprilike 150 gr, spavanje, oko 11 h mu ponudim vode na čašu popije cca 20 ml ali nešto i prolije svaki put kad pije, u 12.30 jede povrće + od danas i meso cca isto 150 gr, nakon obroka mu opet ponudim vodu tj danas razrijeđeni sok od jabuke zbog mesa, spavanje, cca 15.30 h dojenje, danas baš i nije bio zainteresiran, pa mislim da se prejeo za ručak, opet nakon kakvih sat vremena u cca 17 h mu ponudim vodu nekad popije nešto malo opet možda cca 20 ml, u 18 h rižine pahuljice na 100 ml izdojenog mlijeka, u 19.45 podoj - danas je baš kratko dojio, pa spavanje u cca 20 h. Znači to je uglavnom 8 obroka nikad manje, ponekad mu je potrebno još koje noćno dojenje uz ova 2, ali to je njemu više za uspavljivanje i sada nastojim uvesti red i u noćne podoje i spavanje. Interesira me i kako mu dalje oblikovati obroke i kada
se uvodi večera npr za ručak meso i povrće ili zamjena za meso npr grah, a za večeru tjestenina ili krumpir s povrćem. 
Kako treba izgledati jelovnik sa godinu 
dana? Molila bih vas bar neke odgovore jer patronažna priča svoje, svaka knjiga svoje, a ništa konkretno na kraju. S punim povjerenjem u vašu stručnost, zahvaljujem vam unaprijed!

Iz ovog opširnog dopisa shvatila sam da je beba odlično, da lijepo napreduje i da se još uvijek doji što je sve izvrsno.

Ne bi vas trebao mučiti ritam prehrane, jer je sve individualno, ovisno o navikama bebe, navikama u obitelji...

Beba od 6 mjeseci treba imati minimalno 2 mliječna obroka- ako je dojenje onda super. Moguće je provjeriti koliko beba zaista posisa na dva načina i to tesom podoja, vaganjem prije i poslije dojenja ili izdajanjem. S obzirom na napredak vašeg djeteta ja bih zaključila i bez ispitivanja da mu je dovoljno. Ako mislite da ne podoji oko 500 ml po danu, moguće je dati i neke mliječne kašice, npr. frutolino, grizolino... Također je moguće staviti malo adaptiranog mlijeka u neke kašice od povrća npr. špinat koji je inače gorkast pa mu poboljša okus. Ako imate dovoljno svog mlijeka, možete izdojiti i na tome raditi kašice.

Noćni obroci su kako ste vi zaključili više maženje i tješenje, možete ostaviti jedan, a drugi ako možete preskočite ili dajte malo vode ili čaja.

Ostali obroci bo trebali biti raspoređeni u 2-3 obroka, već prema vašim navikama, oko 10- voćne ili žitne kašice, oko ručka, povrće, juhica i meso, te oko 6 još jednom voćne ili žitne kašice ako stignete, zbog zadnjeg dojenja prije spavanja.

Tekućinu, vodu ili čaj ili voćni sok ne dajete kao hranu već između obroka. Neka na pije previše, po 50 ml između obroka, osobito ne prije obroka jer će manje jesti.

Kada početi s kašicama od svježeg voća?

Imam bebu starosti 7 mjeseci, pa me interesuje kad smijem da mu u ishranu uvedem svježe voće i povrće? Za sad sve prokuvavam...

Beba može jesti svježe voće, dakle bananu, jabuku naribanu na pjenicu, krušku, breskvu, marelicu, kada je sezona. Voće uvodite postepeno.

Problemi s prehranom

Moj dečak ima 8 meseci i zadnjih 10 dana odbija jesti. Čim ugleda kašiku odmah skupi usne i odmiče glavu. Pre otprilike 15 dana je dobio prvi zubić, odmah zatim i drugi u donjoj vilici, a sada mu je i gornja vilica užarena pa ne znam da li to može biti razlog. Zabrinuta sam, posebno zadnja dva dana jer je počeo povraćati hranu koju mu s mukom uspem dati. Inače je veoma vesela i hiperaktivna beba, ne deluje bolesno već kao da je sve u redu. Stolica je redovna, nema temperaturu, ali desi se da zakašlje, na pregledu su mi rekli da je grlo u redu. Jedino što ne odbija je tečnost i poneka voćna kašica, ima oko 10 kg. Veoma zabrinuta mama. Zaboravih reći da ga ne dojim od 4. meseca već mu dajem HIPP ORGANIK mlečnu formulu.

Beba super napreduje. 10 kg za dob od 8 mjeseci je više nego dobra.

Što se tiče odbijanja hrane u fazi izbijanja zuba i to je moguće. Bebu ne treba siliti da jede jer će samo povraćati što se i desilo. Ponudite mu uobičajenu hranu, pa ako odbije probajte mliječno ili tekućine. Ako se simptomi smire i beba počne uredno jesti kao i prije, ne trebate biti zabrinuti, ali ako to potraje duže, beba ne napreduje na težini, dapače, gubi, nezadovoljna je, potrebna je obrada da se utvrdi uzrok i da odgovarajuća preporuka ili terapija, pa se svakako javite svom pedijatru.

Grčići kod jednomjesečne bebe

Imamo sinčića starog 3 tjedna i 5 dana, dojila sam ga 2 tjedna i davala mu još i bocu, ali zadnje vrijeme nemam nikako mlijeka pa je na umjetnom. U zadnje vrijeme ima problema s grčićima. Prije su se dešavali rijetko, ali sad već tri večeri za redom plače po skoro 3-4 sata. Išli smo s njim na redovnu kontrolu 15 dana poslije poroda, doktorica kaže da je sve uredu s njim, na težini je tada imao 4100 g a po izlasku iz bolnice je imao 3700 g. Sad koliko ima ne znam jer iduće sedmice nam dolazi patronažna da ga pregleda. Također doktorica nam je rekla da mu promijenimo hranu ako bude i dalje imao jake grčiće. Tada smo bili na Beibimil1, a onda prešli na Nan1, imam osjećaj kako smo prešli na Nan1 da mu je gore, koliko je pametno opet mu promijeniti hranu i koju Vi preporučujete? Također ima samo jednu stolicu na dan, zućkasto-zelenkasta mu je i malo tvrđa. Dajem mu čaj od kamilice, ali i komorača. I još jedna stvar, malo spava, obično nakon napada grčića jako je nemiran i teško zaspe. Je li to ok? Preko dana odspava 2-3 sata jer se hrani svako 3 sata. Molim Vas ako mi možete kako pomoći dobro bi mi došlo. Hvala unaprijed

Kao prvo grčići su sigurno intenzivniji kod beba na umjetnoj prehrani. Hranu ne treba mijenjati jer će se problem samo pogoršati. Ako i mijenjate treba uvesti umjetne formule specijalne za bebe s grčevima, ali sada bih ja još malo pričekala na Nanu da ne mijenjate prečesto.

Osim kamilice i komorača možete dodati probiotike, ima ih i u kapima ili u prašcima koji se otope u vodi ili čaju. Ako niti to ne pomogne možete uvesti i kapi protiv grčeva.

Ako su grčevi unatoč tome svemu jaki dobro bi se bilo posavjetovati s pedijatrom te učiniti neke dijagnostičke pretrage, urin na prvom mjestu.

Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?

Molim Vas za savjet. Beba je rođena nakon uredne trudnoće sa težinom 3630 g i duljinom 50 cm. Beba je dojena 11 dana, nakon čega težina pada na 3410 i u 2 tjedna nije vratila porođajnu težinu jer joj je ustanovljena u urinu bakterija (klebsiella) koja je uspješno izliječena antibiotikom, nakon čega redovito kontroliramo urin. Nakon toga je hranjena samo adaptiranim mlijekom Bebimil 1. Sa mjesec dana beba dobiva kilogram na težini i naraste 5 cm, sa 2 mjeseca dobiva na težini 1890 grama, naraste 4 cm, te sa 4 mjeseca dobiva 2 kilograma i naraste 7 cm. Nakon toga beba odbija adaptirano mlijeko da bi joj se ustanovila blaga upala uha i dobiva antibiotik. Nakon antibiotika beba smanjuje količinu obroka sa 150-200 ml na 120 ml nekada i 100 ml po obroku pa joj učestalo nudim adaptirano mlijeko nekada i svakih sat vremena. Obzirom da postajem zabrinuta odlazim kod pedijatra koji ustanovi da beba 16 dana nije dobila na težini. Inače beba nije pretjerano plačljiva, već je vesela i živahna. Pedijatar nakon pregleda ustanovi da je beba dobro, međutim ipak savjetuje da se iskontrolira krvna slika, te obavi vaganje za tjedan dana. Krvna slika je u redu, a beba nakon tjedan dana dobiva 150 grama. Prema savjetu pedijatra ne nudim bebi mlijeko prije nego prođu 4 sata. Sada je beba povećala količinu obroka, ima oko 4 obroka te dnevno pojede nekada 720 ml, a nekada 500 ml. Međutim zabrinjava me da li beba pije dovoljno adaptiranog mlijeka. Nekada zna proći i 5,5 sati, a da ne traži mlijeko te joj ponudim i tada popije oko 160 ml. Sa dohranom sam započela sa navršenih 5 mjeseci prema savjetu pedijatra. S obzirom da je dobro prihvatio voćne kašice iste mu ponudim kao međuobrok nakon prvog mliječnog obroka. Sa povrćem smo tek počeli i pojede tek nekoliko zalogaja. Pedijatrica još ne savjetuje davanje žitarica. Obzirom da sam zabrinuta da li beba unese dovoljnu količinu adaptiranog mlijeka molim za savjet.

Pretpostavljam da beba sada ima više od 5 mjeseci i da je na adaptiranom mlijeku i kašicama, te da dobro napreduje. Beba u toj dobi mora imati 2-3 mliječna obroka i 2 obroka, od čega jedan voćna kašica sa žitaricama a jedan povrće, polako uvoditi meso. Količina koju vaša beba pojede je sasvim u redu, te tako možete nastaviti.

Beba ne želi podrignuti!

Prije svega hvala vam za tako dobru stranicu puno nam pomaže. Imam nekoliko pitanja vezana za djecu. Imam bebu staru 18 dana, imamo problem što nikako ne može podrignuti, žena je hrani na sisu ona konstantno sisa i stalno poslije traži mlijeko. Rekla nam je patronažna da možemo dati i umjetno mlijeko što mi i činimo sa hippom i do 60 ml. Po danu nam je stalno cendrava i previja se kao da ima bolove u trbuhu. Da joj ponudimo malo čaja od komorača da lakše bljucne ili podrigne? Kako da budemo sigurni kada je dovoljno pojela i da je sita?

Imam još nekoliko pitanja koja se odnose na drugu kći koja ima 2,5 g i konstantno nam odbija hranu. Živi maltene na mlijeku. Jako malo priča. Ako ima nedostatak željeza, kako da joj pomognemo? Njezina pedijatrica kaže da joj željezo nudimo u prehrani, no kada sve odbija. Bio bih vam zahvalan da mi što brže odgovorite. Hvala.

Beba stara 18 dana bi trebala biti samo na prsima. Do 1 mjesec starosti beba može stalno tražiti sisati iako nije gladna. Pravi pokazatelj je vaganje bebe, da se vidi da li beba dobro napreduje.

Patronaža ima prenosive vage pa bi bilo dobro da izvaže dijete pa da se dogovorite. Tek u slučaju da prsa nisu dovoljna treba uvesti nadohranu. Ako ste to već učinili, a beba plače i stalno je cendrava, to može biti znak grčića jer ste djetetu uveli umjetnu prehranu. Preporuka, ako beba dobro napreduje, maknite bebimil i pomognite joj oko grčića čajem od komorača ili probioticima, te pratite napredak bebe.

Djevojčicu od 2,5 godine koja ne jede ništa osim mlijeka, te ne priča odvedite na pregled kod pedijatra koji će vam preporučiti što da učinite. Ako treba dati željezo prvo je potrebno učiniti nalaze da se vidi da li je dijete anemično, tek se onda prepisuju preparati željeza.

Zatvor kod starijeg djeteta

Poštovana dr. ja bi vas molila za savjet. Imam sina od 6 god. i već po drugi put ima problema sa stolicom koja mu traje oko 8 dana. Pokušavala sam sa raznim sirupama, čepićima, masažom stomaka. Molim vas za savjet. S poštovanjem!

Da li ste pokušali sa promjenom prehrane - dakle prehrana koja „otvara“. Ako je dijete dobro i to se ponovo smiri, onda ćete nastaviti davati odgovarajuću prehranu i dalje i izbjegavati sve namirnice koje zatvaraju. A ako se problem ne može riješiti prehranom i sirupima za opstipaciju treba potražiti savjet gastroenterologa.

Treba li dohrana u 3. mjesecu?

Imam bebu tri i pol mjeseca, ne dojim, probala sam umjetnom hranom, ali je odbijala i nije imala stolicu. Sad je na mlijeku i keksu. Je li prerano za keks? Smijem li joj davati jabuku i mrkvu u kašici ili kuhano kao sok?

Beba od 3,5 mjeseca ne smije jesti kravlje mlijeko niti keks. Idealno bi bilo da može jesti majčino mlijeko, a kako ne dojite svakako morate dati adaptirano mlijeko za bebu. Sa 4 mjeseca možete uvesti kašice.

Dijete odbija mlijeko i bočicu

Dobar dan, molim vas pomoć, više ne znam što da radim. Moje dijete već par mjeseci ne napreduje, odbija cicu i adaptirano mlijeko, ima 10 mjeseci i 7 kg. Pije željezo jer je slabokrvan. Rodio se 2 tjedna prije termina. Dajem mu kašice od voća, kuham mu ručak: piletina s kumpirom i mrkvicom, oslić s blitvom itd. jede kruh i kekse, adptirano mlijeko jede jedino kad radim keksolino, ali neće da ga pije na bocu. Sva djeca piju mlijeko jedino on neće. Što nije u redu s njim? Molim vas pomozite, ne mogu ga više gledati ovako mršavog, jede sve osim mlijeka i ne napreduje.

Ako beba ne napreduje na težini svakako se trebate javiti svom pedijatru koji će vas poslati na pretrage. Adaptirano mlijeko stavljajte u kašice i povrće te mu na taj način osigurajte potrebnu količinu, pa ne treba dodatno i na bočicu koju kao što kažete odbija.

Proljev kod starije djeteta i bebe od 7 mjeseci

Trebao bi nam jedan brz odgovor ako je moguće. Stariji sin (4 god) je bio u društvu djeteta koje je nekoliko dana imalo proljev i povraćanje. Nakon 2 dana moj sin je krenuo povraćat, dobio temperaturu, blago povišenu i nakon noćnog povraćanja uslijedio je jedan, ali jako jako obilan dnevni proljev, stolica je između kašaste i tekuće, žute je boje i smrdljiva. Drugu noć ponovno povraćanje, ali u manjoj količini no sljedeći dan pojačan taj proljev u mjeri da mu pobjegne u gaće: (temperature nema, imao ju je cca 24 h i to je završilo. 3. dan jeo je juhu i tražio je malo salamice, no nije pojeo nego jednu kriškicu i usred noći opet proljev taj i netom prije proljeva javi se ponašanje boli (grčenje, vjetrovi, cviljenje u snu..) nakon odlaska na wc bol prestaje te on spava neometano. Isto nam se večeras događa i s bebom od 7 mjeseci. Krenulo s obilnijim povraćanjem i sad očekujem i proljev, pretpostavka je da se beba zarazila od starijeg sina, za sada nema temperaturu, dežurni liječnik savjetuje samo gutljaj dva tekućine, ORS ne prihvaća nikako dapače od njega još veći poriv na povraćanje imao, popio nekih 10 ml čaja bebimil i zaspao. Strahujem od Rota virusa i zanima me po čemu mogu biti sigurna da se ne radi o Roti, da li je kod Rote temperatura stalno prisutna? Kako prepoznati znakove dehidracije kod bebe i kako ga tretirati obzirom na dohranu i AD mlijeko? Dođe li i kod njega do proljeva uz standardnu dohranu za njegovu dob ima li pozitivan učinak dodavanje rižolina u hranu ili možda da radije prekuham rižu pa mlijeko miješam s rižinom sluzi i možda i bananom? Koliko je uopće pametno zaustavljati proljev kad mi je poznata činjenica da se bas crijevni virusi najčešće izbacuju putem stolice i da se njihovo zaustavljanje može pokazati u vidu produžene bolesti? Ovo nam je drugo dijete, ali prvi susret s proljevom i povraćanjem u ovoj dobi (7mj). Srce nam se slama i nama kao roditeljima je teško gledati ih ovakve mada vjerujemo da je ipak običan virus u pitanju... veoma smo zahvalni na Vašem stručnom mišljenju. hvala

Radi li se točno o rota ili nekom drugom virusu, može se utvrditi jedino analizom stolice. Pretpostavka je da je u svakom slučaju proljev virusni, te sve ovo što radite je u redu. Napajanje, rehidracija dojenje dalje kod manje bebe ako je na prsima, ev. promijeniti formulu na specifičnu za proljev ako je na umjetnoj prehrani.

U slučaju da beba ne pije da je klonula i visoko febrilna (visoka temperatura) morate u bolnicu za zarazne bolesti gdje će se dati infuzija, rehidrirati dijete te učiniti obrada da se utvrdi uzročnik.

Tvrda stolica

Imam bebu skoro 4 mjeseca. Počeli smo joj davati mlijeko sa keksom međutim sada ima problema sa stolicom. Jako teško ide van i tvrda je. Analni otvor joj je pocrvenio. Što da radimo?

Nemojte joj davati mlijeko i kekse, dajte joj čaj od kamilice, te mažite guzu da je ne peče.

Kontrola nužde

Mi imamo problem sa sinom od 5,5 godina. Zanemaruje potrebu da ode na WC. Sve učestalije se događa da mu pobjegne mokraća. Evo i u 3 dana 2 puta mu je pobjegla stolica. On to prešuti. Razgovaramo s njime, ali se pravi blesav i gleda kroz mene. Kad ga pitam da li je razumio što mu se kaže, ili kaže ne ili ako kaže da je razumio, pitam da mi ponovi. I opet ne zna što sam mu rekla. Možda radi budalu od mene ili se pravi lud jer vidi da ja zbog toga ludim. Ne znam više što da radim, poslala bi ga psihologu na razgovor. Trebam savjet.

U dobi od 5,5 godina dijete mora kontrolirati stolicu i mokraću. Ako to nije slučaj mora se pronaći uzrok zbog kojeg se to događa. Ne vrijede niti prijetnje niti kazne, jer to može samo pogoršati situaciju. Dogovorite pregled psihologa, popričajte sa njegovim pedijatrom, a ako treba učinite i daljnju dijagnostičku obradu.

Koje adaptirano mlijeko?

Imam bebu staru 1,5 mj. i otkako smo izašli iz rodilišta, hranili smo je s Pre Hippom, međutim nakon cca. 2 tj. smo primijetili krv u stolici, pa je završila na 2 dana u Klaićevoj na promatranju. Tamo su ustanovili da je alergična na kravlje mlijeko i stavili ju na posebnu prehranu, odnosno na Altheru. No, otkako smo došli iz bolnice, malena više preko dana ne želi spavati iako jedva drži oči otvorene, samo bi se nunala, nosila i jako je nemirna te plače. Znam ju staviti u kolica i nunati po sat i pol (čim prestanem, ona počne plakati) da bi zaspala na 15-tak minuta i onda sve ispočetka. Ne stignem doma ništa napraviti, neki put ni jesti. Hvala Bogu, po noći mirno spava, neki put po 4 h, a neki put zna i 6 h u komadu. Zadnja tri dana joj se dosta diže želudac dok se podriguje pa jače bljucne. Je li moguće da joj ne paše Althera i da ju želudac zeza? Do nedavno je pila Sab Simplex i čaj od komorača, ali pošto više nema grčeva, maknuli smo kapi, čaj sam joj ostavila, jer ga voli piti među obrocima. Prvo mi je dijete, ne znam što da napravim?

S obzirom da je beba alergična na kravlje mlijeko i na posebnoj prehrani, moguće su i druge probavne tegobe. Pokušajte davati preparate protiv grčeva koje ste davali do sada, a ako ne pomogne javite se gastroenterologu. Ponudite i čaj između obroka, ali ne u prevelikoj količini jer se može desiti da beba odbije obrok, pa ne bude dobro napredovala.

Je li sa djetetovom stolicom sve u redu?

Upravo sam gore pročitala jedan Vaš komentar vezano uz stolicu djeteta, gdje kažete da zdravo dijete od 16 mjeseci ne bi trebalo imati učestale stolice. Moja kći je stara 18 mjeseci i ima stolicu 3 puta dnevno, svaki dan. Stolica je kako kad, nekad tvrđa, nekad mekša, ovisi što jede, i dosta smrdljiva. Ljubazno bih molila odgovor. Trebam li se zabrinuti?

Proljev su rijetke stolice, više od 3 dnevno, sluzave ili vodene i predstavljaju bolest najčešće uzrokovanu virusima, ali i bakterijama. Najčešće je dovoljna dijeta da proljev prođe. Ako takvo stanje duže potraje svakako treba učiniti obradu. Koliko sam shvatila vaše dijete nema proljev nego samo učestalije stolice normalne konzistencije. Probajte promijeniti prehranu, u smislu davanja namirnica koje „zatvaraju“ ( riža, mrkva, banana, jabuka), pa ako ne prođe konzultirajte svog pedijatra, te će vas prema općem stanju djeteta uputiti na pretrage ako je potrebno.

Je li beba preteška?

Imam curicu od 7,5 mjeseci. Duga je 71,5cm i teška 11,90 kg. Rođena je s 55 cm i 4,40 kg. Još uvijek doji tri puta dnevno + dva ne mliječna obroka (voćna kašica i povrće + 2 puta tjedno meseko). Raspored hranjenja je približno ovakav: u 9 h voćna kašica, u 13 h dojenje, u 17 h povrtna kašica, u 21 h dojenje, u 01 h dojenje, buđenje oko 5 h umjesto dojenja nudim joj vodicu, ponekad prihvati, a ponekad se borimo. Znači razmak je 4 sata između obroka. Ne pije sokiće, samo vodu i blago napravljen čaj od šipka. Ne razumijem gdje su te kalorije. Bez obzira na kile ona je živahno i jako gibično dijete, sjedi već tri tjedna i na pragu smo puzanja (par uspješnih pokušaja) :) Uglavnom, pedijatrica se prošli tjedan malo zabrinula i dobili smo uputnicu za nutricionista. Molim Vas savjet! Puno hvala. Sanda.

Beba je rođena sa 4,5 kg što je prilična težina. Uz takav start i dojenje ona slijedi svoju krivulju rasta. Dobro bi bilo znati koliko ste teški i visoki vi i suprug. Ja se ne bi zabrinjavala, pratila bi krivulju rasta vaše bebe.

Raspored obroka, dojenje i 2 obroka nadohrane su sasvim u redu. Možda bi trebalo smanjiti unos ugljikohidrata u kašicama. Bebu ne možete staviti na dijetu. Ako beba u kratkom razdoblju previše dobije na težini, a ne jede ništa drugačije od uobičajnog, tada treba konzultirati specijalistu.

Grčevi kod novorođenčeta

Imam dečkića od 2 mj. težak je 3.650 a visok 53.5 cm. Svekrva me stalno tjera da mu dajem čaj jer ima grčeve. Trebam li ju poslušati i ako da, koji čaj??? Beba u snu često plače, kupa se svaki dan u 11 u noći, do ponoći zaspi i spava do 6 -7 ujutro... muči ga nosić...vlažim ga otopinom od sljeza...samo ga dojim s koliko mu smijem početi davati kašice?? Treba li voditi bebu jednom mjesečno kod pedijatra iako nije bolesna samo na pregled visine i težine??? Molim vas odgovorite

Da li beba dobro napreduje? Koliko je grama dobio između 1. i 2. mjeseca? Ako slabo dobiva na težini ne treba nuditi previše tekućine nego bebu stavljati na prsa, možda je gladan. Ako dobro napreduje na težini moguće je da ima grčeve pa možete davati čaj od komorača između obroka i probiotik u kapima.

Kako privoliti dijete da prihvati adaptirano mlijeko?

Imamo kćerkicu starosti 5 mjeseci. Supruga je morala na posao kada je beba imala nešto više od 3 mjeseca. Kupili smo pumpicu za izdajanje i beba je tokom dana pila mlijeko iz flašice, a kada bi supruga bila kući dojila je. No sada nažalost u supruge ima manje mlijeka.

Kupili smo 5 ili 6 vrsta adaptirnog mlijeka, ali mala djevojčica neće nijedno da prihvati.

Naše pitanja glase:

1. Na koji način da bebu "natjeramo" da jede adaptirano mlijeko?

2. Ako prihvati adaptirano mlijeko, hoćemo li onda samo njega davati bebi, ili da beba i doji dokle god supruga ima svog mlijeka?

3. Hoćemo li joj davati nešto drugo i što sad?

1. Nema načina da prisilite bebu da jede nešto što neće, samo će povraćati i odbijati i ono što inače jede. Možete je pokušati zavarati te napraviti neki obrok u koji ćete staviti malo adaptiranog mlijeka, ali ako mama još ima mlijeka pokušajte uvesti nadohranu u dva do tri obroka, voćne, žitne kašice, povrće pa nakon nekog vremena i meso, a ostatak neka mama doji.

2. Bolje je dati nadohranu nego adaptirano mlijeko, osobito ako majka još doji.

3. Odgovor je pod točkom 1.

Slabo napredovanje bebe

Imam bebu staru 6 mj. Rođena je s 2780 g i 49 cm duga. Dojila sam je dva i pol mjeseca, ali uz dohranu Bebimilom. Kad sam prešla samo na Bebimil, neko je vrijeme napredovala dobro, 35 g dnevno i nakon par dana je pala na 15 g dnevno i imala je zatvor. Onda sam prešla na Hipp Combiotik. Opet je dobro krenula s napredovanjem, ali je imala stolicu dva, tri puta dnevno pa me je doktor vratio na Bebimil ima mjesec dana i opet isto malo naprijed i odjednom dolje. Uvela sam joj nadohranu mlijeko s malo rižolina pa voćna kašica, mlijeko, juhica od piletine, puretinu neće, ali slabo ide sad sam joj dala aptamil stolica joj je nekako crna previše i opet zatvor. Ispočetka je bilo ok, ne znam što da radim beba je zdrava i vesela, ali sad ima 6200 g, 66 cm duga. Imam li razloga za zabrinutost ili da opet pokušam vratiti se na Hipp ili neko drugo mlijeko koje mi preporučujete da je najbolje. Hvala

Kombinacije i mijenjanje mlijeka nije baš najbolje. Najbolje bi bilo da možete dalje dojiti. Mislim da tada problema ne bi bilo. No sada beba jede adaptirano mlijeko. Neka beba uzima mlijeko koje joj prema vašoj procjeni najbolje odgovara, na koje nema grčeve i dobro napreduje. Mliječne obroke možete svesti na 2 do 3 maksimalno, a ostalo joj dajte nadohranu: voćne kašice, žitne kašice i ručak u obliku povrća juhice i mesa.

Pratite kod pedijatra kako beba napreduje, regulirajte stolice prehranom ovisno o tome da li je zatvor ili su stolice nekoliko puta dnevno.

Mala beba i bronhitis

Moj sestrić ima 15 mjeseci i dug je 75 cm, a težak je 8 kg. Ima bronhitis i jako slabo jede. Molim Vas recite mi što pomaže kod bronhitisa i kako bi se mogao udebljati. Njegova doktorica kaže da ta njegova težina i nije tako strašna. Međutim moju sestru jako to brine, kao i nas sve. Hvala unaprijed

Bronhitis je kronična bolest koju treba kontrolirati i liječiti kod pulmologa-alergologa. Postoje lijekovi koji sprečavaju da dođe do pogoršanja. Slabo napredovanje na težini može biti odraz bolesti djeteta pa prvo treba liječiti bolest, a onda odrediti prehranu djeteta, pratiti težinu te ako i dalje ne napreduje učiniti dijagnostičke pretrage te eventualno pregled kod gastroenterologa.

Koliko čaja za bebu od 2 mjeseca?

Poštovana pedijatrice, imam bebu staru 2 mj. i zanima me koliko da mu dam dnevno čaja? Ne dojim ga već je na formuli. Unaprijed hvala

Bebi koja se ne doji već je na formuli možete ponuditi čaj ili vodu između obroka, ne više od 50 ml nekoliko puta kroz dan. Pri tom treba voditi računa da beba pojede dostatnu količinu mliječnog obroka i da dobro napreduje na težini.

Kći treba svoj krevet

Moj "momak" je udovac već 5-6 godina, a ima kćerku koja sada ima 11 godina, i sa kojom i dalje spava u istom krevetu. Meni lično, možda jer nisam roditelj, to djeluje devijantno, pa bih Vas molila za mišljenje.

U svakom slučaju nije u redu da otac spava s djevojčicom od 11 godina.

Bakterija u nosu

Kći mi je imala bakteriju stafilokok aureus u nosu. Pila je klavocin bid sirup. Postoji li mogućnost nekakvih komplikacija? Je li potrebno ponovo raditi bris nosa? Koliko su ugroženi ostali ukućani?

Stafilokok u nosu u inače zdravog djeteta nije opasna bakterija. Najčešće djeca koja pohađaju kolektiv imaju nekoliko bakterijia u brisu nosa iako nisu bolesna. Nije uvijek nužno da se pije antibiotik. Ako je dijete u redu ne treba ponovo raditi briseve.

Uvođenje kašica i dojenje

Imam dječaka od 6 i pol mjeseci. Isključivo je dojen do 5 mjeseci kada započinjemo s voćnim kašicama kao međuobrok i naravno, obavezno dojenje nakon obroka. Lijepo napreduje, a pedijatrica savjetuje da sada krenemo sa ručkom-povrće i nešto kasnije meso, no isto tako i s žitnom kašicom navečer. Broj dojenja bi trebao biti svega tri puta dnevno; ujutro, u 17 h i navečer poslije žitarica. Da li je prerano da uvodim i treći obrok, i da li je u redu ako ga podojim nakon svakog obroka? Hvala unaprijed.

Broj obroka ćete prilagoditi svom djetetu. Probajte voćnu kašicu dati u tolkoj količini da predstavlja kompletni obrok te poslije toga više neće trebati prsa, te tako učinite i sa obrokom povrća i juhice koji može predstavljati ručak. Dojite i dalje u jutro i na večer a po potrebi i kada beba hoće.

Beba puno pije po noći

Moja beba je stara 24 mj. i budi se po noći 5-6 puta, popije po pola litre soka ili čaja. Nije mu hladno, nije gladan, jedino za zubiće nisam ništa primjetila da mu još izlaze... Nemam pojma što da radim više?

Može biti niz stvari, ali ako je dijete zdravo, bez temperature, dobrog općeg stanja, dobro raspoloženo vjerojatno se ne radi o nekoj težoj bolesti. Provjerite da li vam nije u prostoriji gdje dijete spava presuhi zrak, tada ga vlažite. Provjerite zubiće te ev. ako ništa od toga nije uzrok treba napraviti dodatne pretrage.

Dvije godine i pokvareni zubići

Imam bebu od 24 mjeseca. Od rođenja jako slabo jede, a pije puno tekućine. Ima 12 kg. Njegov dnevni unos hrane je: ujutro jedno pečeno jaje i kruha, oko 13 sati juhu (tanjur), popodne nešto od voća i navečer malo jogurta popije, pojede malo čajne ili hrenovku i to je to.

Po noći se budi 4-5 puta i traži sok. Popije po pola litre po noći. Spava sa mnom u krevetu, kinderbet ne dolazi u obzir, pokušali smo i to. Malo slini preko dana i kaže da ga zubi bole. Možda je i to razlog buđenja... ali baš svaku noć, ne znam... pokvarili su mu se prvi zubići od čaja i ne može jesti s prvim zubićima nego sve jede sa zadnjim :( Što da radim? Hvala

Što se tiče vrste hrane nije baš niti količinski niti vrstom adekvatna prehrana za dijete od 2 godine. Trebate konzultirati svog pedijatra i dogovoriti se o načinu i vrsti prehrane. Zubići su naravno loši od bočice koju dijete nikako ne smije uzimati tijekom noći, niti su zaslađeni sokovi preporuka pedijatra. Sada se ev. može konzultirati zubar koji bi mogao već premazivati i liječiti zubić. Ako dijete tako loše jede mogla bi se napraviti i neka dijagnostika.

Problemi s očima ili...?

Imam kćer od 8 godina. U zadnje vrijeme često prevrće očima, kao da se na trenutak isključi iz stvarnosti. Kad je pitam što joj je, ona ne zna. To je počelo kada sam ostala trudna. Zanima me da li da je vodim na pregled. Mnogi mi kažu da je ljubomorna pa da tako privlači pažnju. Unapred hvala.

Nije uobičajeno da dijete tako reagira. Preporučujem vam da se napravi pregled kod neuropedijatra sa snimanjem glavice (EEG), te ako je to sve u redu možete razgovarati i sa psihologom.

Koliko tekućine treba beba od 5 mjeseci

Zanima me koliko mlijeka bi dnevno (u 24h) trebala popiti beba stara 5 mjeseci?

Beba od 5 mjeseci mora imati najmanje 5 obroka po cca. 150 ml. Pošto se dijete hrani formulom moguće je da joj već od 4 mjeseca starosti ponudite i jedan obrok voćne kašice, koja onda zamjeni 1 mliječni obrok.

Upaljen pupak

Imam jedan mali problem, imam kći od 3 godine i prije par dana joj je pupak dobio blago crvenu boju, kaže da ju ne boli. Je li je to opasno? Postoji li nekakva kremica s kojom bi mogla to mazati? Hvala!

Možete pokušati s antiseptičkim sprejem za kožu ili antibiotskom kremom, ako ne pomogne morate se javiti svom pedijatru radi terapije.

Trogodišnjaci i tekućina

Koliko tekućine dnevno trebaju unositi trogodišnjaci?

Dijete unosi tekućinu tijekom dana u raznim oblicima, konzumiranjem juhica, voća... Minimalni unos tekućine uz prehranu je pola litre, a ovisno o sezoni, ako je vruće i ljeto, treba unositi više tekućine. Ako je zimi suhi zrak u prostoriji gdje dijete boravi, također treba dodatna količina tekućine. Naravno ako je dijete bolesno ima, temperaturu ili proljev i povraćanje, treba ga dodatno napajati da ne dehidrira.

Dohrana i izbacivanje mliječnog obroka

Poštovana pedijatrice, imam bebu 7,5 mjeseci i od 4. mjeseca života polako smo uvodili nadohranu tako da sad imamo doručak, ručak i večeru, a između mlijeko hipp2 nekad sa keksićima, rižinim pahuljama ili čisto. Naš je problem zadnjih mjesec dana što beba odbija mlijeko na bočicu. Kad joj ponudim bočicu, plače histerično, a kada napokon prihvati popije po 150 ml, ali većinom u snu. Dajem mu 3 obroka mlijeka ujutro, popodne i pred spavanje do sada nije bilo problema. Šta da radimo? Da li da mu dajemo na silu ili da mu ukinem jedan obrok na žlicu? Unaprijed hvala

Ne treba bebu siliti, dovoljna su dva obroka čistog mlijeka, a ostalu količinu mlijeka možete ponuditi u kašici ili u obroku povrća, npr. u špinat ili brokulu se može dati malo formule - obrok će biti ukusniji i dijete će ga bolje prihvatiti a dobiva i dodatni količinu mlijeka.

Problemi s kukovima

Poštovani što to znači kod djeteta od 5 mj. (curica) kukovi jedan a, drugi b? Mogu li pomoći vježbe?

To su ortopedski nalazi na kukovima. Treba dijete kontrolirati kod ortopeda i postupiti prema njegovim uputama. Ako je ortoped dao upute za vježbice, dijete treba vježbati i ponovo kontrolirati kod ortopeda.

Dijete se ne smije grleno

Poštovana doktorice, imam dječaka od šest i pol mjeseci koji se još uvijek ne smije grleno. Vesela je i živahna beba. Kad je sretan razvuče usta u osmijeh ili vrišti od sreće. Prema nekim smjernicama razvoja djeca se trebaju grleno smijati već s četiri mjeseca. Je li ovo razlog za brigu? Hvala

Pitanje je da li se beba uopće glasa, guče nešto „priča“. Da li beba čuje zvukove, tj. da li se okreće prema izvoru zvuka? Ako bilo što od toga izostaje svakako treba učiniti dodatnu dijagnostičku obradu.

Kašalj kod djevojčice

Imam curicu od 4 godine. Zadnjih mjesec dana stalno kašljucka. Zakašlje po jedan put, iskašljavanja nema. Obično kad priča nakon svake druge-treće riječi zakašlje kao da je nešto škaklje. Doktorica je dala Panatus sirup i pastile.

Strpite se s terapijom koju je odredila pedijatrica, te ako ne prođe javite se na kontrolu pa će se učiniti dodatne dijagnostičke obrade.

Bakterije u nosu

Poštovana doktorice, imam sina od 18 mjeseci i već nekoliko dana ima povišenu temperaturu i curi mu nosić. Radili smo mu sve nalaze i svi su super. Naš pedijatar pretpostavlja da ima bakterije u nosu, pa nam je preporučio da uradimo bris nosa. Želim vas pitati da li je moguće da dobiva temperaturu zbog bakterija u nosu? Unaprijed hvala

Da li se zaista i izolirala bakterija u nosu? Ako je bakterija u organizmu dijete može biti bolesno i imati temperature. Postoje bakterije u nosu koje nisu patogene pa rjeđe izazivaju bolest popraćenu temperaturom te se ne trebaju liječiti antibiotikom. Možda djetetu izbijaju zubići pa mu je pao imunutet te kupi viruse i reagira s temperaturom. Javite se svom pedijatru koji će vam sve objasniti.

Problemi s dojenjem

Imam dvomjesečno dijete. Stalno je nervozan dok ga dojim. Probala sam se izdojiti i iz desne dojke izdojim 60 ml, a iz lijeve skoro pa ništa. Sad djetetu dajem poslije svakog dojenja dohranu. Da li da nastavim dojiti, iako mislim da mlijeka nestaje?

Što više dojite više će se mlijeka stvarati. Ja bih vam preporučila da nastavite dojiti uz nadohranu kao što i radite. Probajte sve više i više dojiti, a manje nadohranjivati ako je moguće.

Smećkasta mokraća

Imam sina od 3 godine. Imao je 3 dana proljev i povraćao te se često žalio da ga boli trbuh. To je sve prošlo, ali se sada kada mokri pojavljuje smećkasta mokraća. Dosta sam zabrinuta jer me i neki ukućani zbunjuju da možda nisu bubrezi sinu uredu. Što da radim da ga vodim doktoru na analizu mokraće?

Naravno. Potrebno je učiniti pretrage da se vidi o čemu se radi.

Beba i stolica svakih 7 dana

Imam dvomjesečnu bebu i samo je dojim, ali ona nema stolicu nego jednom u sedam dana. Što da joj dam da bi imala stolicu svaki dan? Unaprijed hvala

Kao prvo stolica jednom u 7 dana kod bebe koja je na prsima je normalna fiziološka pojava pa ništa ne bi trebalo raditi. U slučaju da primijetite da bebu to muči možete probati s probioticima ili ev. čajem od kamilice između obroka.

Bolesna beba i cijepljenje

Imam djevojčicu od 16 mjeseci. Zadnja tri dana ima 5 puta stolicu, normalnu, nije prolijev. Danas zbog toga nije primila cjepivo, doktorica mi je rekla da pije linex. Molim vas za vaše mišljenje. Hvala

Zdravo dijete u dobi od 16 mjeseci ne bi trebalo imati učestale stolice. Linex je probiotik koji je svakako dobro dati, treba pratiti dijete te, ako se to stabilizira, dijete je zdravo i može se cijepiti, a ako se nastave učestale stolice nužna je obrada.

Crveni biljeg na koži

Imam kćerku staru 11 mjeseci. Sedam dana nakon rođenja pojavio joj se crveni biljeg ispod lijeve rukice veličine 3 mm. To ne raste, stoji, kirurzi me uvjeravaju da će se to povući do 4 godine, ali naša pedijatrica s tolikim strahom sa mnom priča o tome da me to iskreno nekada i ljuti. Molim vaše mišljenje.

Crveni biljeg ili hemangiom je potpuno benigna (nedužna) promjena na koži koja većinom nestane do dobi od 4 godine. Ako ne raste nego blijedi nema razloga za zabrinutost. U slučaju da raste, da mijenja boju ili naraste izvan razine kože treba otići kirurgu, te laserski maknuti hemangiom.

Tremor kod trmjesečne bebe

Moj sin ima tremor, drhti mu brada i nožice iz čista mira a prošao je 3 mj. Pedijatri ništa ne poduzimaju, što da napravim? Postoji li kakva opasnost od te pojave?

Tremor u toj dobi bi ipak trebalo ispitati. Naime u dobi do mjesec dana beba je nezrela i tremor može biti fiziološka pojava. Ako se tremor zadrži i u kasnijoj dojenačkoj dobi treba dijete uputiti neuropedijatru koji će napraviti UZ mozga pregledati dijete i odlučiti o daljnjoj terapiji.

Često padanje

Imam sina godinu i dva mjeseca starog. Ide u vrtić, inače je hvala Bogu zdravo i veselo dijete. Jede normalno igra se, sve je o.k. Danas kad je došao iz vrtića muž mi kaže da su mu teta rekla da je dva puta pao onako bezveze nije za ništa zapeo niti ga je tko gurnuo, nije ni plakao. Jednom se to dogodilo i kod kuće tako je traljavo pao, a da nije ni za šta zapeo kao kad dijete uči hodati pa izgubi ravnotežu eto na to mi je sličilo. Inače je prohodao sa 10 mjeseci. Što da radim? Da odem doktoru. Nikakvih neobičnih stvari drugih ni u ponašanju niti u čemu drugom nema. Pozdrav, hvala.

U svakom slučaju bi trebalo konzultirati neuropedijatra, napraviti pretrage – barem EEG te će se prema tome vidjeti da li dijete treba kakvu terapiju ili neke dodatne pretrage.

Trbobolja kod petogodišnje djevojčice

Moja kćerkica ima 5 godina često i kaže da je boli trbuh, no nakon par minuta se već ne žali nego se igra i zaboravi da je to rekla. Ne znam da li to samo tako kaže ili je stvarno muči trbuh. Inače ne voli baš sve jesti i jako malo pije. Što bi mogla napraviti da više pije? U cijeli dan popije jednu čašu. Najviše voli vodu, ponekad popije sok. Mislim da bi joj bilo bolje kad bi više pila.

Dijete svakako treba više piti, treba ga nuditi jer se djeca zaigraju pa zaborave piti. Ako su bolovi u trbuhu prisutni duže vrijeme može se kod pedijatra napraviti dijagnostička obrada koja će sigurno pokazati da li se radi o nečem što treba liječiti ili dodatno obrađivati.

Gladna beba?

Imam bebu staru 25 dana. Kad sam rodila, nisam odmah imala mlijeka za dojenje pa su mi u bolnici rekli da bebu hranim Humanom 5. Dan nakon poroda mi je počelo nadolaziti mlijeko i dojila sam dijete sve do danas. Odjednom se počelo nešto čudno dešavati. Beba je počela svaki sat vremena, navečer buditi i da jede, a preko dana nije nikako spavao samo je je tražio da ga dojim... Bojim se da nemam dovoljno mlijeka, a voljela bih ga nastaviti dojiti jer znam da je to mnogo bolje za njegovo zdravlje... Ne znam je li normalno što se tako počeo ponašati... i ponekad mu se je stolica zelena, a ponekad je zuto-zlatna... molim vas da mi netko odg... zabrinuta mama... prva mi je beba... i imam 21 god.

Svakako preporučam da nastavite dojiti. Također bi bilo dobro da se javite svom pedijatru te da se bebica izmjeri i izvaže da se vidi da li dobro napreduje. Ako dobiva na težini savjetovat će vas vaš pedijatar što treba učiniti, a ako ne napreduje vjerojatno će vam preporučiti nadohranu te vas naručiti na kontrolna vaganja.

Kada početi s dohranom?

Beba mi ima tri mjeseca. Hranim je hipp combiotikom pa me zanima smijem li mu početi davati kašicu od keksa i mlijeka... unaprijed hvala

Ne, beba je još mala, s obzirom da ne dojite nadohrana se može davati tek od 4 mjeseca.

Dijete često povraća hranu i podriguje

Majka sam dječaka od 9 mjeseci. Unazad 2 - 3 dana počeo je povraćati hranu (kuham mu povrće i meso, te miksam, tu su voće, jabuke, kruške, banane)) koju pojede, i to ne svaki obrok, već svaki drugi... Do sada je sve bilo u redu. Nema temperature i relativno je veselo dijete. Uz dojenje, pije i adaptirano mlijeko, nan 2 pro. Stolica je redovita i ajmo reci normalna (svijetlo smeđa boja, nema proljeva). Primijetila sam učestalo podrigivanje sat vremena poslije jela. Sad me ovo povraćanje počinje zabrinjavati pa vas molim za savjet i pomoć...

Svakako treba vidjeti kako dijete dobiva na težini, povraća li samo povrće i voće ili i mliječne obroke. Pojede li možda preveliku količinu pa povrati dio koji mu je previše.

Za sve te odgovore ipak se morate javiti pedijatru te će se onda vidjeti, ovisno o napretku na težini i povraćanju određenih namirnica, treba li dijete na kakve dijagnostičke pretrage.

Ako vam se čini da dijete odlično napreduje, dajte mu češće manje obroke, pratite što najčešće povraća pa izbjegavajte te namirnice.

Pravilna prehrana djeteta od 8 mjeseci

Imam pitanje u vezi dohrane moje bebe koja će za 4 dana navršiti osam mjeseci. Dakle, naš režim hranjenja je sljedeći. Rijetko kada se budi po noći... obično je prvo buđenje oko 8 h i onda pijemo mlijeko (aptamil).

11.00 - griz sa voćnom kašicom (obožava i to pojede punu zdjelicu)

14.00 - povrtni obrok - svaki drugi dan sa mesom, isto voli i pojede punu zdjelicu (tu dodajem krumpir, rižu, palentu)

17.00 - mlijeko

20.00 - mlijeko sa recimo rižinim voćnim pahuljicama ili keksolino.... i sl.

Dijete ne pije sokove niti čajeve, ali je stalno nudim vodom.

Od osmog mjeseca počinjemo uvoditi i sir i jogurt pa i to planiram ubaciti u obroke.

Problem je što je beba u mjesec i pol bila dobila samo 600 grama (dobi od 6 mjeseci do sedam i pol). Pedijatrica veli da je to malo, radili smo kontrolu mokraće i bilo je sve ok. Dijete je jako aktivno... po danu s