Zašto se danas sve više raspadaju obitelji?

Brojni su izazovi s kojima se suočavaju današnje obitelji i zato je jako važno znati oduprijeti im se te održati obiteljski sklad

Obitelj je utočište u kojem se pojedinac osjeća sigurno i ugodno. U njoj se osjeća najslobodnije. S članovima obitelji možemo ostvariti bliske odnose i s njima dijelimo svoje najdublje osjećaje, misli i želje. Izgraditi čvrstu, sigurnu i toplu obitelj nije lako. Pa kako onda prevladati izazove vremena i lakše se nositi s pritiscima? Koje su to prepreke na koje današnje obitelji najčešće nailaze i kako obitelj učiniti još čvrščom i toplijom zajednicom?

Današnjim obiteljima nije lako graditi čvrstu i kvalitetnu zajednicu - zbog previše obaveza, neizvjesnih financija, stresa na poslu… No upravo zato što je svakodnevica pretrpana brojnim obavezama, za postizanje sklada u obitelji nužno je odrediti prioritete. Svaka obitelj treba naći način da živi vlastite vrijednosti. Tako na primjer ako je članovima obitelji važno da imaju barem jedan zajednički obrok, trebaju dobro organizirati svoje obaveze kako bi imali vremena za ovaj ritual. Naime, kada je obiteljima jasno koji su njihovi prioriteti, lakše je organizirati vrijeme kojim raspolažu.

Još jedna od ‘smetnji’ obiteljima proizlazi iz silnih sadržaja koji im se nude, a koji ih najčešće udaljuju jedne od drugih. Primjerice, društvene mreže vrlo su privlačne, nude bogat sadržaj, kao i interakciju s drugim ljudima te članovi obitelji spontano upadnu u zamku scrolanja čak i kada nisu željeli tako provesti vrijeme. I to može dovesti do udaljavanja bliskih članova obitelji.

Pa kako graditi čvrstu zajednicu? Svatko je u svojoj obitelji još u djetinjstvu naučio određene obrasce ponašanja - kako razgovarati, kako izražavati ljubav, ljutnju i slično. No ti obrasci često nisu najkvalitetniji pa dolazi do svađa i udaljavanja između članova obitelji. Upravo je tada važno da ne dopustimo da tako i ostane te da nešto učinimo po tom pitanju. Najbolji način jest da radimo na sebi, a najdublji način rada na sebi je psihoterapijski rad. No nije nužno da svi članovi obitelji idu na psihoterapiju kako bi se podigla kvaliteta obitelji. Često samo pojedinac (jedna odrasla osoba) može vlastitim radom na sebi pridonijeti tomu da se kvaliteta komunikacije i interakcije između članova obitelji znatno poboljša. K tome je važno svakog dana bliskim osobama davati neke male znakove pažnje. Možete tako kćeri ili sinu napisati poruku i ostaviti na neko skriveno mjesto, da biste ju/ga iznenadili kad ju pronađe. Također, važno je i da (bračni) parovi promišljaju o tome što im nedostaje u njihovu odnosu, da razgovoraju o tome i pronalaze zajednička rješenja koja će njihov život učiniti ispunjenijim. Za obitelji s djecom sve se bazira upravo na kvalitetom partnerskom odnosu. Da bi dobro funkcionirali s djecom, važno je imati kvalitetan partnerski odnos.

Telst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Božić s djecom

15 savjeta kako da sačuvate duh Božića u svojim obiteljima

Pred nama je Božić, vrijeme obiteljskih druženja i…

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se…

mama i njezin novi dečko

Mama ima novog dečka!

Novi partner može preuzeti posebnu ulogu u životu…

Pročitajte i:

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…

žena plače

Kad vam je teško, smijete li plakati pred svojom djecom?

Protekla je godina za sve bila jako teška i emotivna pa i za mnoge roditelje.…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…

slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok…