Zajednička odgovornost u zaštiti djece od nasilja

Zaštita djece od svih oblika nasilja zajednička je odgovornost svih nas, ne samo moralna, već i zakonska. Bez obzira na to je li riječ o sumnji na tjelesno, seksualno, emocionalno zlostavljanje ili zanemarivanje, potrebno je reagirati, jer svaki od ovih oblika zlostavljanja ostavlja velike posljedice na dobrobit djeteta.

Prema Obiteljskom zakonu (Čl. 132.) svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebno o svim oblicima tjelesnog, duševnog ili spolnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta. To može biti član obitelji, prijatelj, susjed ili neka treća osoba. Nakon obavijesti o sumnji, dužnost centra za socijalnu skrb je ispitati slučaj, utvrditi što se dogodilo i poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitili dijete i pomogli obitelji. Drugim riječima, obavijest o sumnji na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta omogućuje da obitelj dobije pomoć. Centar za socijalnu skrb radi zaštite prava i dobrobiti djeteta može odrediti mjere koje su u najboljem interesu djeteta (razgovarati s roditeljima i uključiti ih u savjetovanje, pokrenuti mjeru stručne pomoći i potpore ili u slučajevima kada su djetetovi život i zdravlje ozbiljno ugroženi, izdvojiti i smjestiti dijete izvan obitelji). Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (Čl. 8.) zdravstveni radnici, stručni radnici u djelatnosti socijalne skrbi, obiteljske prevencije i zaštite, odgoja i obrazovanja te stručni radnici zaposleni u vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama, udrugama civilnog društva u djelokrugu djece i obitelji obvezni su prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svojih poslova.

Na Hrabri telefon često nam se javljaju nazivatelji s nedoumicom trebaju li i kako prijaviti sumnju na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta. Iako su zabrinuti i čini im se da se u obitelji događa nešto što nije dobro, teško im je donijeti odluku o obavještavanju nadležnog centra. Mnogi se ustručavaju jer smatraju da pretjeruju, da nemaju dokaze, boje se da će pogriješiti ili pak uništiti djetetovu obitelj. Često misle i da će to učiniti netko drugi ili se boje reakcije djetetovih roditelja. Dijete koje je žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja treba naš glas da ga zaštitimo.

Čini se da je bolje sumnjati i obavijestiti nadležne institucije pa pogriješiti, nego čekati da budemo sigurni i time ostaviti dijete samo u problemima koji su preteški da bi se samo nosilo s njima. Važno je prijaviti svaku sumnju na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta nadležnim institucijama, a to su Centar za socijalnu skrb, policija i državno odvjetništvo.

Centru za socijalnu skrb koji je nadležan u vašoj lokalnoj zajednici možete poslati anonimnu ili neanonimnu obavijest pismenim, telefonskim ili osobnim putem.

 

U nekim slučajevima djeca se i sama povjeravaju o tome što doživljavaju. Naša reakcija utjecat će na to koliko će nam dijete reći i kako će se nakon toga osjećati. Ako Vam se dijete povjeri o tome da je izloženo nasilju, pokušajte se voditi sljedećim smjernicama:

  • Pronađite mirno mjesto za razgovor.

  • Iako je takva situacija teška za svaku osobu, važno je da ostanete mirni i puni razumijevanja.

  • Djeca su često uplašena ili zabrinuta za Vaše osjećaje i boje se da ih Vi ili netko drugi neće voljeti, ili biti ljuti radi toga što im se dogodilo. Razuvjerite ih.

  • Vjerujte im. Djeca vrlo rijetko lažu o zlostavljanju.

  • Saslušajte ih, ali nemojte ih tjerati da Vam kažu više o tome ako sama nisu spremna. Recite im da ste tu za njih, da Vam je drago da su Vam se povjerila i da je vrlo hrabra odluka pričati o tome.

  • Djecu nikada ne treba okrivljavati za bilo koji oblik zlostavljanja ili zanemarivanja. Jedan od načina koji im može olakšati povjeravanje je objašnjenje da nešto s tom osobom nije u redu.

Djetinjstvo bi trebalo biti bezbrižno razdoblje u kojem se djeca osjećaju voljeno i sigurno, stoga ako imamo saznanja o bilo kakvim ponašanjima koja im mogu naštetiti, nužno je da ih zaštitimo i djelujemo. Ako se nađete u situaciji u kojoj sumnjate da je dijete izloženo zlostavljanju i zanemarivanju, o navedenome obavijestite nadležni Centar za socijalnu skrb ili policiju, a možete javiti i na Hrabri telefon za mame i tate (0800 0800).

Tekst: Sara Milavec, mag. psych.; Savjetovalište Snaga obitelji, Hrabri telefon, www.hrabritelefon.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

roditeljske pogreske

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene…

Hrabri telefon pomaže i roditeljima

Koji su najčešći razlozi nazivanja Hrabrog telefona za…

Nazire li se kraj nasilju nad djecom?

Pomoć putem Hrabrog telefona djeca mogu potražiti svakim…

Utjecaj obiteljskih problema na razvoj djece

Zdrava obiteljska atmosfera uvelike pridonosi i zdravlju pojedinca.…

Pročitajte i:

dijete na plaži

Ugledna psihologica upozorava: 'Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica!'

Pedofili traže mjesta gdje su im djeca dostupna, a - osim plaža - tu su…

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…