Zadovoljna majka jednako zadovoljno dijete

Ulovite li se ikada da sjetno i uz prateći uzdah izgovarate rečenicu: “Dok nisam dobila djecu...” Pritom možda ispijate ostatak kakaa umjesto gutljaja vina ili prstom oblizujete višak kašice iz zdjelice s likom iz crtića koji vam je postao najbolji prijatelj i čije sve avanture znate napamet, dok su sjećanja na vaše već lagano izblijedila, a nove nisu ni u planu.

Zašto je vrijeme prije djece odvojeno prozirnom kupolom i zašto kroz nju gledate svijet koji ima vremena za sebe, a vi mu više ne pripadate? Je li nužno biti djetetova i ne biti više svoja?
Mnoge strane i domaće zvijezde kao da su rođene s odgovorom na to pitanje. Njima je sasvim jasno, ili se barem tako ponašaju, kako činjenica da su postale majke ne znači da je njihov život stao. Mediji su prepuni njihovih fotografija s djecom, na kojima su one redovito dotjerane od glave do pete, a čak i kad su u ležernom, sportskom izdanju, jasno je kao dan da si nisu uskratile nijedan tretman ljepote. Također, iz rasporeda nisu izbacile večernje izlaske s kolegama i životnim partnerima, baš kao ni obaveze oko karijere. Razumljivo je da si većina ne može priuštiti život kakvim žive zvijezde, ali nema baš nikakva opravdanja da sami sebi uskratimo osjećati se kao zvijezda. Na kraju dana, sve je u stavu!
Za početak, sami sebi iskreno odgovorite na pitanje: "Jesam li zadovoljna?" Jer, dobra mama prije svega mora biti sretna mama iz koje pršti samouvjerenost, opuštenost i zadovoljstvo. Baš je zato nužno izdvojiti vrijeme za sebe. Ako djetetu pružamo dobre uvjete za fizički i psihički razvoj, izbivanje majke u razumnim vremenskim granicama sigurno neće uzrokovati razvojne poteškoće.
Sandra Bešlić, mama predivnih djevojčica Lee i Sare, prije majčinstva je imala bogat društveni život. Nakon rođenja Lee svijet se okrenuo i imala je želju i potrebu biti sa svojom bebom bez pauza. Kako se prilagođavala novom načinu života, tako je onaj prijašnji izmicao. Ali kada je s Leina dva mjeseca u Zagrebu gostovao njezin omiljeni bend, osvijestila je da je ona i dalje ona ista Sandra koja to ne želi propustiti. Izlazak je odrađen, uz malo muke i brige, a povratak kući dokazao joj je da se svemir tijekom tih nekoliko sati nije srušio. Sljedeći je bio izlazak sa suprugom, nedugo zatim s prijateljicama…
"Nisam željela biti samo mama, želim biti i supruga i prijateljica, i ona bezvremenska ja koja želi društvo i teme koje nisu isključivo djeca."

Morning Mom charged with baby carriage in the park Moscow, Image: 306670442, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Dobro vrijeme da se dijete i mama počnu odvajati jest…

Ima jedna mudra izreka: "Dijete je spremno kad je majka spremna."
Nema sumnje da su majka i dijete u posebnom fizičkom i psihičkom odnosu od samog začeća, i ne postoji ništa što to može zamijeniti. Ali svaka nova osoba koja djetetu pruža ljubav dodatna je sreća i blagodat za razvoj djeteta. Treba uzeti u obzir i to da postoji više faza privrženosti te da su za određene faze očekivana određena ponašanja. Primjerice, u prvoj fazi, do drugog mjeseca života, djeca pozitivno reagiraju na svakoga i ne usmjeravaju svoju pažnju isključivo na majku. U drugoj fazi, do sedmog mjeseca, razvijaju komunikaciju i povjerenje sa skrbnikom, a u trećoj fazi, koja traje do druge godine, razvijaju snažnu privrženost prema poznatima, ali i počinju reagirati na nepoznato - obično negativno. Ako to znamo, lakše se možemo pripremiti na prednosti i eventualne izazove odvajanja od djeteta. Kad god odlučite da ste spremni i da je vrijeme, krenite - čak i ako se "posljedice" doimaju lošima, što možda samo znači da je vaše dijete upravo svladalo i naučilo nešto dobro za život.

Novi interesi, novi prijatelji?

Ne nužno! Sretni ste ako je neka od vaših bliskih prijateljica mama ili će to uskoro postati. Ali ako je scenarij takav da većina njih nema djecu, realno je da ćete se razilaziti i po rasporedu i po interesima. No to nikako ne bi smio biti razlog da zapostavite dugogodišnje prijatelje. Stoga teme poput odabira dječjih pelena, bolesti, nestašluka i dogodovština ostavite za one koji znaju o čemu govorite, a sa starim društvom jednostavno nastavite po starom.

Close up of young father holding his newborn baby son in his arms at home, Image: 305915335, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Punjenje baterija je nužno

Punjenje majčinih baterija i izlazak iz svakodnevne rutine ne samo da je poželjno nego je i nužno. Kava ili izlazak s prijateljicama, masaža, nova frizura, manikura, trening - bez ikakve grižnje savjesti odaberite ono zbog čega ćete se osjećati dobro, a u satima posvećenima sebi budite doista posvećeni sebi i maksimalno opušteni kako bi se vaša pluća cijela napunila.


Samokontrola kontrole

Djetetu će lijepo biti i u društvu tate, bake, djeda, tete, ujaka ili kume, i pritom će imati priliku za iskreno zbližavanje s njima i vlastiti način suradnje. Nitko neće, niti može, kopirati majčin odnos s djetetom, a intimna veza koju ono gradi s određenim pojedincima u koje imate povjerenja jest odnos od kojeg sve strane mogu emocionalno i društveno profitirati. Ma koliko se činilo kako su premaleni da bi nešto učili, neupitno je da djeca različita znanja i vještine upijaju od prvog dana. Pokazalo se da očeva uključenost u razvoj djeteta pridonosi razvoju inteligencije, lakšoj separaciji, povećanju kognitivnih i socijalnih sposobnosti, razvoju empatije i boljoj emocionalnoj kontroli. Bake i djedovi, pak, mogu prenijeti različite životne mudrosti.
Osobama sklonima kontroli možda nije jednostavno prepustiti mališane u tuđe ruke, ali im je moguće razvijati svjesnost o dobrim i lošim stranama pretjerane kontrole nad djetetom i njegovim potrebama. Danas postoje brojna istraživanja o tome, a svijest da pretjerana kontrola može napraviti više štete nego koristi čovjeka tjera na samokontrolu i ublažavanje pretjerane kontrole nad djetetom.

Senior woman with baby grandson, Image: 93442906, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Najvažniji zadatak

Nije pretpostavka, nego činjenica da osoba koja nije zadovoljna sobom, svojim okruženjem, vremenom i izgledom nije zadovoljna ni ičim drugim. Ne zanemarujte svoje osjećaje, čak ni one koji su naizgled banalni, kao "bad hair day" ili prošlosezonske cipele. Nagradite sebe brigom za sebe. Jer izgubite li na putu roditeljstva sebe, teško ćete i dijete naučiti da bude individua.

Tekst: Josipa Brkić
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

paula sikirić

Poznata influencerica u Petrovoj rodila djevojčicu!

Nakon uredne trudnoće, naša poznata influencerica Paula Sikirić…

anja alavanja

Anja Alavanja, uskoro će postati prava biceps, triceps mama!

Ako se vaša beba jedino umiri kada je…

mama i djeca

Jeste li mamoholičarka? Ovih osam znakova ukazuje na to da trebate više vremena za sebe!

Radoholičari provode većinu svoga vremena posvećeni poslu jer…

Pročitajte i:

Kad se djeca identificiraju sa superherojima... je li to dobro ili loše?

Može li prosječan petogodišnjak prepoznati stvarne opasnosti koje vrebaju i načine kojima se pravi superjunaci…

Kako sam prestala biti mama koja stalno viče na djecu...

Njezine blizanke toliko su je izluđivale da jednostavno nije znala ništa drugo doli vikati na…

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…