Za one najmanje i one malo veće: Što pokloniti djeci za Božić?

Božiću se svakako najviše vesele djeca i uz to vežu i dobivanje poklona. No kako pokloni ne bi vrlo brzo završili odbačeni među starim igračkama, prilikom odabira treba imati na umu djetetovu dob, njegove interese, kao i edukativnu i odgojnu notu igračaka. Sve to može se pronaći u prijedlozima koje donosimo u nastavku.

Didaktičke drvene igračke

Didaktičke igračke su one igračke koje djecu nečemu poučavaju i razvijaju njihove sposobnosti kao što su razvoj govora i motorike, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja. Pritom je najbolje posegnuti za drvom kao materijalom, ne samo zbog dugotrajnosti nego i činjenice što je riječ o materijalu koji najbolje prianja dječjim rukama koje su tek u procesu razvijanja motoričkih vještina. Primjerice, za one najmlađe možete posegnuti za drvenim slagalicama kojima će dijete spajati oblike, a za predškolski uzrast tu su drvene slagalice s kartom svijeta.

 

Interaktivne igračke

Nalik didaktičkim igračkama su i interaktivne igračke, s dodatkom toga što, kao što im i samo ime govori, pružaju temelje za stvaranje veće interakcije samog predmeta o kojem se radi s djetetom te se nerijetko njihovo korištenje proteže i daleko izvan zamišljenog okvira koji dolazi u setu s igračkom. Primjerice, takva je kocka učilica za najmlađe uz pomoć koje dijete može učiti o bojama, oblicima ili životinjama te istodobno razvijati osjećaj o prostoru, pamćenje i sposobnost rješavanja problema, a sama igra potaknut će roditelje da se aktivno uključe te djetetu predstave i pojmove izvan same kocke.

Za sve one male kemičare koji dane provode u proučavanju kamenčića, obližnjeg potoka ili lišća, savršen je odabir mikroskop koji će spojiti igru i ozbiljno učenje, dok je za zaljubljenike u zvjezdano nebo idealan teleskop.

Društvene igre

Društvene igre, ovisno o odabiru, primjerene su za gotovo sve uzraste, a ujedno mogu i na sam Božić pružiti sate zabave te utjecati na razvoj koncentracije i pažnje. Mnogima i danas najdraži Monopoly postoji u brojnim varijantama pa tako možete naći i one s likovima Ricka i Mortyja iz istoimene animirane serije, s likom pčelice Maje, hrvatsko izdanje ili pak klasični Monopoly. Koju god odaberete, pravila su jasna: dva do šest igrača nastoje sakupiti što više novca kupnjom i prodajom nekretnina te ostati posljednji igrač u igri.

Odlučite li se za Domino, igru će začiniti male pločice podijeljene na dva kvadrata u kojima su ili prazna polja i polja s od jedne do šest točkica, a pobjednik je onaj koji prvi ostane bez svih svojih pločica. Možete birati između putne magnetne inačice, igre s likovima životinja za najmlađe, kao i klasičnih verzija.

Jasno, uživanje u društvenim igrama ne bi bilo potpuno bez kultnog Čovječe, ne ljuti se, a drvena inačica na dječjim će policama biti godinama u savršenom stanju.

Knjige

Knjiga je najbolji mogući poklon. Ne samo da čitanje djeci otvara vrata u jedan sasvim novi svijet nego i potiče razvijanje mašte, bogati rječnik i stvara temelje za uspješnost u svim nastavnim predmetima. Ovisno o dobi i interesu djeteta birajte i naslove koje ćete mu ponuditi.

Za one najmlađe tu je, primjerice, nova glazbena slikovnica Orkestar priča priču: Labuđe jezero, koja u sebi krije jedan od najpoznatijih klasičnih baleta svih vremena, i to uz note originalne glazbe Petra Iljiča Čajkovskog.

Baš kao i uz glazbu, dan može biti jednako zabavan kada se dijete odmakne od ekrana i tehnologije, a to pokazuje nova slikovnica Jedan savršeno običan dan, jedna od 10 najbolje ilustriranih slikovnica prema New York Timesu i New York Public Library.

Za sve djevojčice, ali i dječake od 7 do 13 godina tu je knjiga Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, koja u sebi objedinjuje priče i ilustracije 50 značajnih žena iz našeg podneblja koje su ostavile velik trag u umjetnosti, kulturi, sportu i znanosti, a ujedno se kroz njihove priče govori o temama poput djece s teškoćama u razvoju, važnosti prijateljstva, mentalnom zdravlju i neodustajanju od vlastitih snova.

Kada je, pak, riječ općenito o ljubavi prema čitanju, na stranicama knjige Djevojčica koja je htjela spasiti knjige kriju se najljepši razlozi koji će svakom djetetu otkriti koliko je čitanje oslobađajuće, ali ga i povesti u pustolovinu traganja za knjigama koje su odbačene.

 

A želite li svom djetetu priuštiti ultimativno čitateljsko iskustvo, tu je i nešto noviji proizvod koji je u Hrvatskoj premijerno lansiran ovoga ljeta. Riječ je o pravom paketu za knjigoljupce - Book box - koji u sebi sadržava najnoviju knjigu određenog žanra, uz popratne knjiške poklončiće koji će se svidjeti baš svakom ljubitelju knjiga. I iako je Book box obično namijenjen nešto starijim čitateljima, upravo uoči Božića osmišljen je i posebni paket za mlade obožavatelje knjiga, koji će uživati u naslovu Dječak zvan Božić i čak 7 poklona iznenađenja.


Štogod odabrali, ne zaboravite da je poklon samo jedan element blagdana, a da je mnogo važnije od njih kvalitetno provođenje vremena s djecom i stvaranje uspomena koje će zauvijek pamtiti.

 

Tekst i foto: Hoću knjigu

 

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Od prve do šesnaeste – jedini vodič koji trebate za odabir dječjih poklona!

Ako ste se ikada namučili pronaći najbolji poklon…

Petar Pan i Pinocchio – najbolji pokloni za maštovite pustolove

Strašni gusari i nestašne vile, živopisne pustolovine i…

Pročitajte i:

razvoj emocionalne inteligencije kod djece

Zašto nove generacije imaju sve manju emocionalnu inteligenciju? Jedna pogreška roditelja je ključna!

Kad kažemo 'inteligencija' nerijetko se prvo pomisli na intelektualne osobine, no psiholozi sve više uviđaju…

pas u obitelji s djecom

Dijete želi psa? Koje su najbolje pasmine za obitelji s djecom?

Prije kupnje ili udomljavanja psa poželjno bi bilo da istražite koja pasmina će najviše odgovarati…

dijete na plaži

Ugledna psihologica upozorava: 'Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica!'

Pedofili traže mjesta gdje su im djeca dostupna, a - osim plaža - tu su…

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…