Za one najmanje i one malo veće: Što pokloniti djeci za Božić?

Božiću se svakako najviše vesele djeca i uz to vežu i dobivanje poklona. No kako pokloni ne bi vrlo brzo završili odbačeni među starim igračkama, prilikom odabira treba imati na umu djetetovu dob, njegove interese, kao i edukativnu i odgojnu notu igračaka. Sve to može se pronaći u prijedlozima koje donosimo u nastavku.

Didaktičke drvene igračke

Didaktičke igračke su one igračke koje djecu nečemu poučavaju i razvijaju njihove sposobnosti kao što su razvoj govora i motorike, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja. Pritom je najbolje posegnuti za drvom kao materijalom, ne samo zbog dugotrajnosti nego i činjenice što je riječ o materijalu koji najbolje prianja dječjim rukama koje su tek u procesu razvijanja motoričkih vještina. Primjerice, za one najmlađe možete posegnuti za drvenim slagalicama kojima će dijete spajati oblike, a za predškolski uzrast tu su drvene slagalice s kartom svijeta.

 

Interaktivne igračke

Nalik didaktičkim igračkama su i interaktivne igračke, s dodatkom toga što, kao što im i samo ime govori, pružaju temelje za stvaranje veće interakcije samog predmeta o kojem se radi s djetetom te se nerijetko njihovo korištenje proteže i daleko izvan zamišljenog okvira koji dolazi u setu s igračkom. Primjerice, takva je kocka učilica za najmlađe uz pomoć koje dijete može učiti o bojama, oblicima ili životinjama te istodobno razvijati osjećaj o prostoru, pamćenje i sposobnost rješavanja problema, a sama igra potaknut će roditelje da se aktivno uključe te djetetu predstave i pojmove izvan same kocke.

Za sve one male kemičare koji dane provode u proučavanju kamenčića, obližnjeg potoka ili lišća, savršen je odabir mikroskop koji će spojiti igru i ozbiljno učenje, dok je za zaljubljenike u zvjezdano nebo idealan teleskop.

Društvene igre

Društvene igre, ovisno o odabiru, primjerene su za gotovo sve uzraste, a ujedno mogu i na sam Božić pružiti sate zabave te utjecati na razvoj koncentracije i pažnje. Mnogima i danas najdraži Monopoly postoji u brojnim varijantama pa tako možete naći i one s likovima Ricka i Mortyja iz istoimene animirane serije, s likom pčelice Maje, hrvatsko izdanje ili pak klasični Monopoly. Koju god odaberete, pravila su jasna: dva do šest igrača nastoje sakupiti što više novca kupnjom i prodajom nekretnina te ostati posljednji igrač u igri.

Odlučite li se za Domino, igru će začiniti male pločice podijeljene na dva kvadrata u kojima su ili prazna polja i polja s od jedne do šest točkica, a pobjednik je onaj koji prvi ostane bez svih svojih pločica. Možete birati između putne magnetne inačice, igre s likovima životinja za najmlađe, kao i klasičnih verzija.

Jasno, uživanje u društvenim igrama ne bi bilo potpuno bez kultnog Čovječe, ne ljuti se, a drvena inačica na dječjim će policama biti godinama u savršenom stanju.

Knjige

Knjiga je najbolji mogući poklon. Ne samo da čitanje djeci otvara vrata u jedan sasvim novi svijet nego i potiče razvijanje mašte, bogati rječnik i stvara temelje za uspješnost u svim nastavnim predmetima. Ovisno o dobi i interesu djeteta birajte i naslove koje ćete mu ponuditi.

Za one najmlađe tu je, primjerice, nova glazbena slikovnica Orkestar priča priču: Labuđe jezero, koja u sebi krije jedan od najpoznatijih klasičnih baleta svih vremena, i to uz note originalne glazbe Petra Iljiča Čajkovskog.

Baš kao i uz glazbu, dan može biti jednako zabavan kada se dijete odmakne od ekrana i tehnologije, a to pokazuje nova slikovnica Jedan savršeno običan dan, jedna od 10 najbolje ilustriranih slikovnica prema New York Timesu i New York Public Library.

Za sve djevojčice, ali i dječake od 7 do 13 godina tu je knjiga Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, koja u sebi objedinjuje priče i ilustracije 50 značajnih žena iz našeg podneblja koje su ostavile velik trag u umjetnosti, kulturi, sportu i znanosti, a ujedno se kroz njihove priče govori o temama poput djece s teškoćama u razvoju, važnosti prijateljstva, mentalnom zdravlju i neodustajanju od vlastitih snova.

Kada je, pak, riječ općenito o ljubavi prema čitanju, na stranicama knjige Djevojčica koja je htjela spasiti knjige kriju se najljepši razlozi koji će svakom djetetu otkriti koliko je čitanje oslobađajuće, ali ga i povesti u pustolovinu traganja za knjigama koje su odbačene.

 

A želite li svom djetetu priuštiti ultimativno čitateljsko iskustvo, tu je i nešto noviji proizvod koji je u Hrvatskoj premijerno lansiran ovoga ljeta. Riječ je o pravom paketu za knjigoljupce - Book box - koji u sebi sadržava najnoviju knjigu određenog žanra, uz popratne knjiške poklončiće koji će se svidjeti baš svakom ljubitelju knjiga. I iako je Book box obično namijenjen nešto starijim čitateljima, upravo uoči Božića osmišljen je i posebni paket za mlade obožavatelje knjiga, koji će uživati u naslovu Dječak zvan Božić i čak 7 poklona iznenađenja.


Štogod odabrali, ne zaboravite da je poklon samo jedan element blagdana, a da je mnogo važnije od njih kvalitetno provođenje vremena s djecom i stvaranje uspomena koje će zauvijek pamtiti.

 

Tekst i foto: Hoću knjigu

 

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Od prve do šesnaeste – jedini vodič koji trebate za odabir dječjih poklona!

Ako ste se ikada namučili pronaći najbolji poklon…

Petar Pan i Pinocchio – najbolji pokloni za maštovite pustolove

Strašni gusari i nestašne vile, živopisne pustolovine i…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

Glorija Peranić

Prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne discipline: 'Samo ovako odgojit ćete sretnu djecu i dobre ljude!'

Uvjerenje da se djeca mogu ponašati bolje onda kad se osjećaju bolje, temelj je odgoja…