kako spasiti brak

Vrijeme je za promjene – spasite svoj brak prije no što bude prekasno!

Psiholozi odavno savjetuju da ne smijete dopustiti da vam djeca postanu centar života i jedini razlog postojanja. To nije dobro ni za djecu, ni za vas kao osobu, a ni za vaš brak. Koncentrirajte se malo na vaše potrebe i potrebe partnera i oživite brak na vrijeme dok još nije kasno...

Djeca promijene sve. Dinamika bračnog života preokrene se naglavačke kad se pojave djeca. Parovi u tom vrtlogu i kaosu izgube prisnost, prestanu se razumijevati, podržavati… jednom riječju, izgube brak. Osvijestite taj negativan pravac kojim ste krenuli i popravite odnos dok još ima nade.

  • Zapitajte se iskreno: koliko mrzim svog partnera?

Budite krajnje iskreni. Ma da, ipak ga/je volite? Sljedeće pitanje: zašto sam katkada toliko pakostan/sna prema njemu/njoj? David Schnarch skovao je izraz "uobičajeni bračni sadizam" kako bi opisao brojne načine na koje namjerno živciramo svog partnera. Prestanite vrijeđati s predumišljajem, kaže Schnarch, "i partner će vas voljeti, htjeti se seksati s vama, željeti vam dobro". Ostavite sadizam postrani i približite se nečemu što sliči na naslov Schnarchove knjige: Strastveni brak.

  • Istrijebite dosadu

Napravite neku ludost. Zmajarenje? Psiholog Arthur Aron i njegovi kolege sa sveučilišta u Stony Brooku i Berkeleyu shvatili su kako parovi koji se upuštaju u nove aktivnosti ostvaruju veće bračno zajedništvo od onih koji nikuda ne izlaze. OK, ne morate zajedno skakati padobranom, kaže Aron: "Može to biti i tečaj salse." Poanta priče: razbijte rutinu.

  • Praktične stvari mogu čekati. Posvetite mu/joj se sad!

Nemojte dopustiti da se hitne stvari (Računi! Ured! Posuđe! Nogomet!) ispriječe pred važnim stvarima. Zapamtite: vaše financijsko, emocionalno i fizičko zdravlje ovisi o vašoj bliskoj suradnji. Stoga neka to bude prioritet. Dakle, jeste li spremni promijeniti svoj popis zadataka?

  • Vaše žrtve su vaš dar, a ne njegov/njezin dug

To se zove imati "kolektivni odnos" sa svojim partnerom. U takvom braku, žrtve (njegove i njezine) su darovi koji stalno pristižu. Učinite nešto lijepo. I nemojte zbrajati. Oboje ćete profitirati.

  • Zamislite neku glupost koju stalno radi, a vi je neprestano pogrešno tumačite

I sad prestanite. Vaš će brak biti bolji samo zato što ćete o tome razmišljati drukčije: umjesto najgoreg, izaberite najbolje moguće objašnjenje za njegovo/njezino ponašanje i neće vam nikada trebati bračno savjetovanje.

kako spasiti brak

  • Koliko dana ovog mjeseca možete izdržati, a da ne napravite ili kažete nešto uvredljivo svom partneru?

Pokušajte, predlažu doktori Harville Hendrix i Helen LaKelly Hunt, koji su napisali 10 knjiga o odnosima. Pritom sarkazam izbacite s liste. Kao što bi rekao Terry Real, autor knjige Nova bračna pravila: "Sarkazam jede intimu." Riječi su važne. Zato ispecite pa recite.

  • Znojite se, a onda zajedno na tuširanje. To je zdravo!

Već 20 godina doktori Thomas Bradbury i Benjamin Karney prate više od 1000 parova kako bi ustanovili različite načine na koje partneri podržavaju jedan drugog u pokušajima uvođenja važnih promjena u njihovim životima. Bradbury se iznenadio kada je shvatio da je najčešća tema - koja se provlači kod 7 od 10 parova - želja za prelaskom na zdraviji način života. Njihova knjiga, Love Me Slender, pokazuje parovima kako zajedničkim snagama mogu održavati zdravu težinu. Novo britansko istraživanje upozorava na nešto drugo: "Veći su izgledi da će se muškarac ili žena odlučiti na zdravu promjenu ako je na to spreman i njihov partner", kažu autori.

  • Ne obazirite se na njegove/njezine mane (i ne mijenjajte ga/je)

"Oguglajte na stvari koje vas nerviraju ili su vam neugodne", kaže američki psiholog Douglas LaBier. "Usredotočite se na njegove/njezine najbolje kvalitete - što će ih dodatno osnažiti."

  • Pozitivna reakcija na pozitivne vijesti

Vaš je partner dobio nova, uzbudljiva zaduženja na poslu. Kako ćete reagirati? Pasivno ("Baš lijepo, a što je za večeru?"), destruktivno ("To znači manje vremena za mene, je li?!") ili - tako treba! - aktivno i konstruktivno ("Bravo, idemo to proslaviti!")? Psiholog Shelly Gable kaže kako pozitivan odgovor uvjerava vašeg partnera da ćete ga podržati i kada vijesti budu loše.

  • Uvijek tražite načine i pretvorite "ja" u "mi"

Slušajte što Gary Lewandowski, psiholog na Sveučilištu Monmouth, kaže o jednoj ne tako očitoj činjenici: "Istraživanje pokazuje da ljudi koji sebe vide u preklapanju s partnerom imaju bolje odnose. Polako gubite osjećaj gdje jedan partner počinje, a drugi završava." Trener je bio u pravu: momčad je bitna, ne pojedinac.

Tekst: Izvor: Menshealth.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama i dijete

Kad vaši klinci ne prestaju govoriti 'Mama, mama, mama' po cijeli dan: trikovi kako to zaustaviti

U vrijeme pandemije većina je roditelja na 'radu kod kuće', djeca su online, a često…

automobilska nesreća

Sin mi je na Sudu oslobođen krivnje za saobraćajnu nesreću, ali osiguranje ne želi platiti odštetu! Što sad?

Nakon sudskog procesa tijekom kojeg je oslobođen krivnje za uzrokovanje saobraćajne nesreće, sin jedne naše…

uspješno dijete

Želite odgojiti uspješno dijete? Znanstvenici savjetuju kako do cilja

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga…

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…