“Mama, voliš li više svoj posao od mene i brata?”

Voli li majke koje napuste posao nakon rođenja djece svoju djecu više od onih koje nastave raditi? zasigurno ste se susreli s takvim komentarima okoline. No je li vam vlastito dijete postavilo slično pitanje?

Spremanje djece za vrtić ili školu (ili oboje), brzinski doručak i još brže pospremanje kreveta, pet minuta za dotjerivanje, razvoženje mališana i trčanje na posao… tako otprilike izgleda ranojutarnja ‘ludnica’ većine zaposlenih majki. A onda osam sati kasnije sličan scenarij u nešto drugačijoj režiji… kuhanje, igra s djecom, učenje, razvoženje po aktivnostima, spremanje na počinak… a uhvatiti ponešto vremena za sebe, nerijetko je prava lutrija. Sve je naravno puno lakše ukoliko je i tata jedan od aktivnih aktera ovakve svakodnevice.

Zbog svega navedenog ne čudi da je biti zaposlena majka posebno zahtjevna uloga. I kad vas k tome još okolina osuđuje pod pretpostavkom da svoje dijete ne volite jednako mnogo kao i majka koja je odlučila ne raditi, biti domaćica i posvetiti se isključivo odgoju djece, doista nije lako. I dok je puno jednostavnije odmaknuti se i prestati se obazirati na šuškanja susjeda, rodbine… kako postupiti kad vam vlastito dijete postavi pitanje poput ovog: “Mama, voliš li ti više svoj posao od mene i brata?”… Ili pak ovo: “Mama, zašto stalno radiš i onda govoriš da nemamo dovoljno novaca?”.

Odgovore na ovo potonje pitanje pitanje, kako i kada s djecom razgovarati o novcu, kako djetetu objasniti da novac nije ujedno i mjerilo sreće, kao ni to kako se nositi s vezom između novca i ljubavi potražite ovdje.

A u nastavku pročitajte što biste svome djetetu mogli odgovoriti na prvo pitanje. Naravno, ukoliko se u odgovorima pronalazite.

Možete im reći da radite zato što volite raditi, zato što vas posao usrećuje, zato što time zarađujete za život i sve stvari koje oni žele ili su im potrebne. Možete im kazati da radite kako bi oni bili ponosni na vas, da ste radili i prije no što su se oni rodili, kao i da želite raditi i kad jednog dana oni krenu na fakultet te se osamostale.

Ukoliko isto pitanje ne postavljaju tati, morate im objasniti da je kriva poruka, koju nerijetko čujemo u okolini, da je rad žene manje vrijedan od rada muškarca, kao i to da mame koje doista vole svoju djecu zapravo ne rade. Možete im reći da danas radite kako jednoga dana kada postanete baka, više ne biste trebali..

Povrh svega morate im dati i davati do znanja da ih volite više od ičega i da bi, kada bi bilo potrebno birati između karijere i djece uvijek i bez razmišljanja odabrali njih. No i da ste sretni što ne morate birati. Te se nadate da ni oni nikada neće morati.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

koju vrstu tavice odabrati

Koju vrstu tavice odabrati za najzdravije kuhanje?

Odabir tave nije lak zadatak. Koji su materijali najbolji za određeni način pripreme, koji su…

razgovor za posao

3 pitanja bez kojih nemojte završiti razgovor za posao

Možda nakon rodiljnog ili roditeljskog dopusta krećete tražiti novi posao. To nažalost nije rijetkost, no…

Manje rada, više sreće! Ovaj princip donosi i zaradu, a u čemu je onda problem?

Prosječan hrvatski radnik “izgori” na poslu do 50-e! Posljednje vrijeme sve je više istaživanja koja…

Kako funkcionirati nakon neprospavane noći?

Svi znamo koliko je važno spavati solidnih 7 do 8 sati noću. Ali jasno nam…