kilaž tik tok

Vodič za roditelje kroz TikTok: Vaša djeca ga obožavaju, no ima li mjesta strahu?

Vjerojatno nema roditelja koji nije čuo za TikTok. Klinci su jednostavno ludi za ovom društvenom mrežom, a za mame i tate u nastavku donosimo kratki vodič kroz koji ćete doznati samo ono što vam je potrebno kako biste sudjelovali i u ovome dijelu djetetova života

TikTok je najviše preuzimana aplikacija u trgovinama aplikacija Apple i Android. Za razliku od životnih platformi Instagrama, Snapchata i Facebooka, TikTok se bavi kratkom videozabavom. Videozapisi su uobičajeno dugi 15 sekundi, a najpopularnije vrste videozapisa uključuju stvari poput sinkronizacije usana s dijelovima nekih pjesama ili zvuka filma, kratke riječi mudrosti, podvale i, naravno, tone plesnih videozapisa. S više od 800 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta, to je aplikacija za zabavu br. 1 (više se preuzima od Netflixa) i postaje sve popularnija među djecom i tinejdžerima.

Zapravo, neke procjene sugeriraju da 70% tinejdžera koristi TikTok, a prema nedavnom istraživanju Pew Research Centera, TikTok je glavna aplikacija na društvenim mrežama za mlađu djecu i koristi je 30% djece u dobi od 9 do 11 godina. Sve ovo znači da je TikTok ogroman i postaje sve veći.

Kako funkcionira TikTok?
Početna stranica 'For you' na TikToku slična je vremenskoj traci Facebooka ili Instagrama, osim što često prikazuje videozapise s profila koje korisnik ne prati. Algoritam TikToka proučava preferencije korisnika (npr. smiješne videozapise, videozapise o plesu, videozapise o kuhanju itd.).

Zatim, na stranici 'For you' ističe videozapise različitih korisnika. Ako korisnik reagira lajkanjem ili komentiranjem videozapisa na zaslonu 'For you', tada TikTok algoritam to sve bilježi i nastavlja prikazivati ​​slične videozapise.

Aplikacija je dizajnirana da korisniku omogući kontinuirano pomicanje prema sve više videozapisa. Izvan početne stranice djeca mogu pratiti druge korisnike, tražiti teme ili hashtagove i slati poruke drugim korisnicima.

Napokon, korisnici mogu stvoriti vlastite videozapise unutar aplikacije. Gotovo je bezbroj prilagodbi, uključujući brzinu videozapisa, dodavanje glazbe ili drugih isječaka, filtara i stotine specijalnih efekata. Međutim, svi videozapisi snimljeni u aplikaciji ograničeni su na 15 ili 60 sekundi.

Koje su tipične vrste videozapisa?
Ovisi. Postoji veoma mnogo različitih vrsta videozapisa, a novi cijelo vrijeme postaju popularniji od prethodnih. U nastavku su navedene najpopularnije vrste videozapisa s nekim temama:

@charlidameliodc @oh.its.phoebe♬ Bamboleo x Narcos Remix – Nalo

Plesni videozapisi: Tipično kratki i jednostavni koreografski plesovi uz popularne pjesme.
Sinkronizacija usana: To su obično pjesme ili kratki isječci iz popularnih filmova ili TV emisija.
Memovi: Kratke i brze izjave stavljene u tekst na vrh videozapisa.
Recepti za kuhanje: Kratki snimci koraka u 60 sekundi za izradu stvari poput torte ili kako pretvoriti palačinke u žitarice za doručak.
Stilske teme: Oblačenje, šminkanje, frizure i razni stilski trikovi.
Dueti: Korisnici uparuju jedan videozapis s drugim postojećim ili novim.
Viralni izazov: Nema određene vrste videozapisa, ali postoji izazov koji gotovo svaki dan postaje viralan. Svatko pokušava napraviti svoju verziju primjerice određenog plesa ili specijalnog efekta i koristi hashtag za dijeljenje.

Razlozi za brigu?
Roditelji su sve više zabrinuti zbog sadržaja na TikToku i vremena koje njihova djeca provode na toj aplikaciji. Ovdje vrijede iste brige koje biste mogli imati o YouTubeu - jezik ili sadržaj neprikladan za dob vašeg djeteta.

Na primjer, većina plesova i videozapisa o sinkronizaciji usana sadrže pjesme s eksplicitnim tekstom, a mnogi plesovi nisu ono što biste željeli vidjeti da radi vaša maloljetna 13-godišnjakinja. Budući da je aplikacija dizajnirana s beskrajnim ‘skrolanjem’, kao osnovnom značajkom, postoji zabrinutost zbog mogućnosti gledanja sadržaja satima i satima.

Zabrinuti se možemo i zbog sadržaja i privatnosti u vezi funkcije privatnih poruka u aplikaciji čiju mogućnost za korištenje dobivaju svi korisnici koji u aplikaciji potvrde da imaju 'iznad 15 godina'. Međutim, kao što je gore spomenuto, djeca od 13 godina i mlađa koriste aplikaciju sve više i sve češće.

Iako TikTok automatski ograničava značajke za račune za djecu od 13 do 15 godina (npr. ne mogu se objavljivati ​​videozapisi), ali iznad 15 godina sve su značajke otključane. Aplikacija ima opciju za djecu mlađu od 13 godina, no većina djece će to zaobići i biti u redovnoj verziji aplikacije za starije od 13 godina (sve što trebaju učiniti je reći da imaju više od 13 godina ili, što je je puno vjerojatnije da će učiniti, više od 15 godina).

Srećom, TikTok je razvio neke izvrsne značajke koje omogućavaju ograničavanje sadržaja, a posebno za roditelje zabrinute zbog djetetove prekomjerne upotrebe aplikacije i izloženosti neprimjerenim sadržajima. Postoje tri osnovna koraka koja možete poduzeti u svrhu zaštite svog djeteta kroz ograničavanja sadržaja, vremena i komunikacije s drugim, potencijalno rizičnim korisnicima.roditeljski nadzorNajjednostavniji način roditeljskog nadzora
Ako želite, dakle, imati pod kontrolom djetetovo korištenje ove aplikacije, u postavkama računa možete pronaći neke zadovoljavajuće opcije (uz korištenje lozinke koju ne dijelite s njim).

  • Ograničite vrijeme upotrebe: TikTok omogućava roditeljima da postave ograničenje od 40, 60, 90 ili 120 minuta. Ključno je da korisnici moraju unijeti određenu lozinku da bi prešli ovu vremensku granicu. Zašto ga ne možete ograničiti na manje od 40 minuta? Zbog profita. Zarada koju ima kineska kompanija ByteDance, koja stoji iza aplikacije, proporcionalna je vremenu korištenja.
  • Ograničite sadržaj: TikTok koristi način rada koji ograničava videozapise koji mogu sadržavati sadržaj za odrasle. TikTok ne daje puno detalja o tome, ali ideja je da, kad otkrije sadržaj za odrasle, video se označi tako da se neće prikazati u ograničenom načinu rada, što znači da ovaj način rada neće uvijek biti savršen u filtriranju sadržaja, ali bolje išta nego ništa. ('Restricted Mode' opcija se nalazi u opciji 'Digital Wellbeing').
  • Privatni račun: Prema zadanim postavkama račun se prikazuje kao javni. To znači da svatko može gledati videozapise vašeg djeteta, objavljivati komentare, reakcije ili praviti duete za svoje videozapise. Ako se prebaci na privatni račun, samo odobreni ljudi postaju pratitelji i mogu vidjeti sadržaj na profilu. Roditelji također mogu podesiti opciju hoće li se račun njihova tinejdžera 'predlagati' drugima da ga prate i tko im može slati izravne poruke (npr. samo pratitelji).

Napredniji način roditeljskog nadzora: 'Family pairing' (obiteljsko uparivanje)
Dok je ovaj način, koji smo prethodno opisali, ograničeniji, manje uključen i ne zahtijeva da otvorite vlastiti račun, drugi se zove 'Family pairing' (obiteljsko uparivanje) i ima više mogućnosti, ali za postavljanje zahtijeva potrebno je nekoliko koraka, uključujući otvaranje vlastita računa.

Naprednija verzija ima jednu glavnu prednost u odnosu na prvu, jednostavnu - poboljšane postavke privatnosti koje vaše dijete ne može promijeniti. Bilo koja od postavki privatnosti može se postaviti jednostavnom metodom, ali ne postoji način za postavljanje lozinke koja će ih spriječiti da budu uklonjene.

Koristeći 'obiteljsko uparivanje' njihov račun možete učiniti privatnim (nitko ih ne može pratiti ako nisu prijatelji), ograničiti prijedloge za praćenje, dopustiti samo prijateljima da im izravno šalju poruke, a, također, jedino prijatelji mogu pregledavati ili komentirati njihove videozapise.

Napravite vlastiti račun. Za ovu će vam metodu trebati vlastiti račun pa preuzmite aplikaciju i slijedite korake za izradu profila.

Povežite račune.
Nakon što imate vlastiti račun, idite na svoje postavke i 'skrolajte' se prema dolje, do 'obiteljskog uparivanja' ('Family pairing'). Ovaj će korak zahtijevati da vaše dijete prijeđe na postavku 'obiteljsko uparivanje' i skenira QR kôd, koji se prikazuje nakon stranice koja slijedi.

Postavite željena ograničenja. Nakon što se povežete s računom svoga djeteta, možete postaviti isto vrijeme upotrebe zaslona i postavke ograničenog načina rada ('Restricted mode', koji smo naveli u jednostavnoj opciji, zajedno s novim opcijama za postavke privatnosti.)

Vaše dijete može prekinuti vezu s vašim računom, ali bit ćete obaviješteni i proći će 48 sati od trenutka kada klikne na vezu do isteka postavki roditeljskog nadzora.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…

Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao…

minipolis naslovna

Nije riječ samo o igri, u dječjem gradu MiniPolisu razvijaju se važne životne vještine!

Igra nije samo zabava, ona je i učenje vještina koje su važne za život. U…