Vjerujte u sebe kao roditelja!

Čini mi se da smo danas, više nego ikad prije, spremniji povjerovati u „nove i raznovrsne metode odgoja“ koje dolaze do nas iz svih krajeva svijeta, nego sebi i svom osjećaju? Tko nam je poljuljao vjeru u roditeljske sposobnosti? Zašto mislimo da su tuđe metode bolje od naših? I tko to bolje poznaje dijete od njegovih roditelja?

Da je danas teže odgajati djecu, složit će se mnogi, pa i ja. Uglavnom zato što smo izgubili dodir sa samim sobom, svojim uvjerenjima, samopouzdanjem, zato što smo zatrpani savjetima i "savjetima" sa svih strana, zato što smo dozvolili svakome da nam govori šta je najbolje za naše dijete i da nam poljulja osnovne vrijednosti i sigurnost u sebe i svoje odluke.

Kako i zašto se to dogodilo?

Nove, ali i stare metode koje se "izvlače" iz naftalina, kojima su roditelji preplavljeni, u trenutku zaista djeluju zanimljivo i spremni su ih isprobati, ne bi li brzo i lako našli uspješnu odgojnu formulu za dijete. Međutim, stalnim isprobavanjem zapravo se gubi tako važna dosljednost, a usput se i "zaboravi" da dijete treba promatrati i pratiti njegove potrebe i razvojne faze. Jer, ako ta formula sada i daje neke rezultate, imajte na umu da se djeca mijenjaju kako rastu, pa će vam opet trebati nova!

I da se razumijemo, nema ničeg lošeg u novinama i promjenama, sve dok su one u skladu s našim vrijednostima i uvjerenjima, i što je najvažnije u skladu s potrebama našeg djeteta i krajnjim ciljem koji želimo ostvariti - trajnu i jaku vezu s njim. Ono što nije dobro je, što mi pod "pritiskom" trendova, zanemarimo svoje roditeljske vrijednosti i testiramo odgojne modele s kojima se ni sami u dubini duše ne slažemo. Primjer za to je i knjiga koja je prije par godina "uzdrmala" svijet od toga da su se jedni zgražavali, a drugi podržavali primjenu metode "majke tigra" (kod nas prevedeno kao Majka uspjeha – kako sam odgojila pobjednike, autorica Amy Chua). U njoj je detaljno opisan, za mnoge veoma surovo, odgoj koji je ova autorica kineskog porijekla primijenjivala na svojim kćerima.

Ovo je samo jedna u nizu knjiga koja "preporučuje" određeni stil odgoja i eto prostora za silne dileme i rasprave je li ovo bolje ili ono, kao da su sva djeca napravljena po istoj šabloni i kao da je moguće na sve njih primijeniti istu formulu. Pritom, nije zanemariv komentar autorice na kraju knjige da sa starijom kćeri nije uspostavila kvalitetnu vezu roditelj - dijete i da danas, kada je ona odrasla, nisu u bliskom odnosu!

, Image: 305314272, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Hm, je li to ono što želimo? Odgoj koji nije u skladu s našim uvjerenjima, emocijama, djetetovim potrebama, senzibilitetom, odgoj koji će nas otuđiti od rođenog djeteta? Ne vjerujem da je ijednom roditelju to cilj.

Ovo je veoma ekstreman primjer, a naravno da uvijek postoji i ona druga strana medalje, druga krajnost - popustljivo roditeljstvo, koje je pak previše "rastezljivo", proširenih granica. Ali, ni to nije OK, jer djeci su potrebne i smjernice i granice.

Je li onda bolje da se vratimo "svojim korjenima"? Je li ipak bolje (po)slušati naše roditelje kako su oni "to radili u njihovo vrijeme…"?

I što sad izabrati?

A, zašto ste uopće u dvojbi? Umjesto da biramo, hajdemo kreirati! Što je djeci najpotrebnije da dobiju od roditelja? Ljubav, poštovanje, razumijevanje… Nekako se zaboravi da su djeca mali ljudi, da imaju svoje misli i osjećaje, potrebe i želje, i znaju nam to na nedvosmislen način pokazati. Ali, mi to ne želimo vidjeti, jer se kruto držimo onog što smo zacrtali.

Djeca su iskonski i suštinski dobra, takva se rađaju, a kada se ponašaju na nama neprihvatljiv način, zapravo nam šalju poruku da im nešto od nas nedostaje, da smo nešto previdjeli pod teretom problema i ubrzanog života. Zato, vratite se korak unazad i gledajte ih, osluškujte… Ponašanjem nam "pokazuju" kako se osjećaju zbog nas, njihovo ponašanje je samo odraz našeg.

Enjoyable time in the kitchen. Amused joyful smiling daughter mixing the pastry with her mother while sitting on the table in the kitchen and expressing joy, Image: 305984414, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Nema razloga da se ljutimo na njih, jednostavno trebamo pogledati sebe i promijeniti način na koji nešto radimo ili govorimo. Tako im pokazujemo da ih razumijemo i poštujemo i to je jedini način da isto to dobijemo zauzvrat. Nemojte dozvoliti da se ove jednostavne stvari poljuljaju pod idejom neke novosmišljene metode. Imajte vi vašu, onu koja je prilagođena vašem djetetu. Duboko u srcu svaki roditelj zna i oseća da li i šta radi dobro. Samo nastavite tako i verujte sebi. Jer, dete veruje vama.

Tekst: Dragana Aleksić, Family Coach
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

Evo dvije odlične preporuke kako s djecom provesti vruća ljetna popodneva

I dok čekate da ljetno sunce malo "popusti" te da možete otići na plažu ili…

djevojčicu čuva baka tijekom praznika

Djeca kod baka i djedova: kako sačuvati pravila postignuta kod kuće otkriva prva hrvatska edukatorica za odgoj

Prva hrvatska međunarodno certificirana edukatorica po principima pozitivne discipline, Glorija Peranić, ima niz savjeta za…