Važne lekcije o emocijama koje biste trebali naučiti djecu

Svaka od ovih pouka treba djetetu biti prenesena kad ono to može shvatiti i na način koji mu je jasan, a s djetetovim odrastanjem o njoj se može još dublje i detaljnije razgovarati

Bez obzira na emociju koju osjećate – sreću ili ljutnju – ona je privremena. Djevojčice i dječaci, posebno oni koji su često tužni, često pogrešno misle da je ta emocija stalna. Čini im se kao da velik, tamni oblak iznad njihove glave neće nikad otići, ali to nije istina. Pomišljajući na novu misao, mogu proizvesti novu emociju i tada crni oblak uglavnom odlazi. “I to će proći” jedna je od uzrečica koju mnogi odrasli koriste kako bi se podsjetili privremenosti prirode emocija i to nam može pomoći kad su teški dani.
Djeca mogu također usvojiti ovu misao kao npr. “Snažni osjećaji dođu i prođu.”

Unutar tebe (u središtu) je radost, tvoje prirodno stanje

koja je jednaka čistoj pozitivnoj energiji ili radosti. To je prirodno stanje vašeg djeteta. Ali njegovi ili njezini izazovni osjećaji – ljutnja, tuga, zabrinutost, panika, frustracija, razočarenje i ljubomora mogu zamutiti to prirodno stanje. No ako vaše dijete nauči propuštati takve emocije poput oblaka, unutarnje sunce (dobrota) može ponovo zasjati.
Učiti kako se osloboditi nekih osjećaja, osobito ljutnju, zahtijeva vježbu. No prakticiranje mindful disanja
koju budistički redovnik Thich Nhat Hanh naziva “sidro”, pomoći će djetetu da uspori i dopusti velikim emocijama da prođu tako da prodiše te izazovne situacije.

Postoje različiti tipovi emocija

Djeca mogu osjetiti cijeli niz emocija, od bijede do sreće, ali ne moraju nužno razumjeti različite tipove emocija. Neki od njih su: brza i spora, velika i mala, izazovna ili jednostavna, pozitivna ili negativna. Na primjer, ljutnja je brza emocija i često se osjeća kao vrlo velika i teško ukrotiva bez vježbe. Ali kad dijete shvati da je ono veće od svoje ljutnje, može se ohrabriti i naučiti kako otpustiti tu ljutnju bez da prethodno donese neke ne-baš-tako-mudre odluke.
Pomaganje djeci da uče o različitim tipovima emocija i kako se povezati s njima na zdrav način, odvija se kroz dulji period. Kada razmišljate o velikom osjećaju u mirnom trenutku, neki od početnih razgovora mogu biti: “Je li taj osjećaj djelovao kao da je veći od tebe? Je li se dogodio brzo? Jesi li ga osjetio i dok je bio manji? Ako je tako, gdje si ga osjećao u svom tijelu?”

Miješane su emocije uobičajene

Djeca često osjećaju više od jedne emocije u isto vrijeme, primjerice kad ugine kućni ljubimac.

Desetogodišnja Helena imala je kao ljubimca cijeli svoj život crnog labradora Mobyja i bila je nevjerojatno tužna kad je uginuo. No istodobno je osjećala olakšanje što Moby nije više patio u svojem ostarjelom tijelu. Pomaganje djeci da imenuju svoje emocije, osobito kad su pomiješane i komplicirane, prvi je korak u tome da ih nauče konstruktivno izraziti. Jednom kad je Helena imenovala svoje osjećaje kao “tugu” i “olakšanje”, mogla je početi propuštati te emocije kroz sebe. Oslikala je poseban kamen za Mobyja i položila ga na njegov grob i to joj je pomoglo da se bolje osjeća.

Vaše emocije jednostavno šalju signale o tome što se unutar vas događa, stoga je svaka emocija korisna, bez obzira kako vama djeluje. Ako naučite osvijestiti emociju dok je još mala (poput male frustracije, prije nego poprimi vulkanske razmjere), to će vam pomoći da je konstruktivno izrazite. Niti jedna emocija ne treba biti uzaludna – sve se može iskoristiti kao odskočna daska za vaš sljedeći najbolji osjećaj. Pojasnite djeci da emocije nisu niti dobre niti loše, nego jednostavno znakovi jer to je ključno za njihov pozitivni emocionalni razvoj. Razgovori na ovu temu mogu započeti tako da koristite prometne znakove za usporedbu (znak stop, policijska sirena, svjetla semafora). Što oni znače? Nije li isto s ljutnjom, veseljem, tugom i sl…

Možete naučiti kako povećati određene emocije (korisne) i smanjiti druge emocije (izazovne) vježbajući

Kada djeca počnu shvaćati da mogu pojačati glasnoću na određenim emocijama i smanjiti glasnoću na drugima, svijet im je na dlanu. Ne postoji ništa što ne mogu postići. Prvi korak je davanje djeci ideja, a zatim i alata, uz njegovanje unutarnjih kvaliteta pozitivnog emocionalnog zdravlja.
Izražavanje zahvalnosti nije rezervirano samo za Dan zahvalnosti. Zahvalnost je emocija koja pokreće djecu u pozitivnom smjeru, bez obzira na sve. Svake noći Hayyam radi popis zahvalnosti dok leži u krevetu i razmišlja o svome danu. On je zahvalan za sve, od gumenih bombona do novog učitelja karatea, i osjećajući to poštovanje, umjesto da se fokusira na ono što nema, pomaže da shvati koliko su stvarno dobre stvari u njegovu životu.

ogu naučiti upravljati prema mirnijim valovima i prolaziti kroz one nemirnije s više lakoće. Baš kao i kapetani brodova, oni moraju proći obuku o tome kako se kretati kroz “otvoreno more emocija” ljutnje, odbacivanja, sramote, povrijeđenosti i osjećaja izostavljanja, na primjer. Ali, s idejama, alatima i praksom, djeca mogu postati potpuno svoja na autentičan, smislen način.

Tekst: Maureen Healy, iz knjige
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Posvećen roditelj vrijedi više od gomile igračaka

Stručnjaci naglašavaju da izostanak provođenja kvalitetnog vremena s…

Dijete vas ne sluša ili ne čuje, ne poštuje pravila? Promijenite način komunikacije!

Preporuučujemo radionicu naše kolumnistice Lane Kihas, namijenjenu roditeljima…

'Nema razloga da se ljutiš' i slične bajke

U realnoj povijesti smirivanja nikad se nije dogodilo…

VIDEO: Prepoznajete li sebe u jednom od tipova roditelja u filmiću?

Možda ste primijetili da oko vas ima nekoliko…

Pročitajte i:

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti o ekranima među djecom od 10 do…

svjedočanstvo žene o gubitku djeteta u trudnoći

Psihologinja iskreno o vlastitom bolnom iskustvu gubitka djeteta u trudnoći

Iako svaka četvrta žena izgubi trudnoću, u društvu se jako malo zna i priča o…

djevojčica u bolnici bez mogućnosti posjete roditelja zbog koronavirusa

Sve snažniji pritisak roditelja oko odluke o 15-minutnim posjetama djeci u bolnicama

Sada su dvojica očeva postavili šator ispred Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, a tamo…