Važne lekcije o emocijama koje biste trebali naučiti djecu

Svaka od ovih pouka treba djetetu biti prenesena kad ono to može shvatiti i na način koji mu je jasan, a s djetetovim odrastanjem o njoj se može još dublje i detaljnije razgovarati

Bez obzira na emociju koju osjećate – sreću ili ljutnju – ona je privremena. Djevojčice i dječaci, posebno oni koji su često tužni, često pogrešno misle da je ta emocija stalna. Čini im se kao da velik, tamni oblak iznad njihove glave neće nikad otići, ali to nije istina. Pomišljajući na novu misao, mogu proizvesti novu emociju i tada crni oblak uglavnom odlazi. “I to će proći” jedna je od uzrečica koju mnogi odrasli koriste kako bi se podsjetili privremenosti prirode emocija i to nam može pomoći kad su teški dani.
Djeca mogu također usvojiti ovu misao kao npr. “Snažni osjećaji dođu i prođu.”

Unutar tebe (u središtu) je radost, tvoje prirodno stanje

koja je jednaka čistoj pozitivnoj energiji ili radosti. To je prirodno stanje vašeg djeteta. Ali njegovi ili njezini izazovni osjećaji – ljutnja, tuga, zabrinutost, panika, frustracija, razočarenje i ljubomora mogu zamutiti to prirodno stanje. No ako vaše dijete nauči propuštati takve emocije poput oblaka, unutarnje sunce (dobrota) može ponovo zasjati.
Učiti kako se osloboditi nekih osjećaja, osobito ljutnju, zahtijeva vježbu. No prakticiranje mindful disanja
koju budistički redovnik Thich Nhat Hanh naziva “sidro”, pomoći će djetetu da uspori i dopusti velikim emocijama da prođu tako da prodiše te izazovne situacije.

Postoje različiti tipovi emocija

Djeca mogu osjetiti cijeli niz emocija, od bijede do sreće, ali ne moraju nužno razumjeti različite tipove emocija. Neki od njih su: brza i spora, velika i mala, izazovna ili jednostavna, pozitivna ili negativna. Na primjer, ljutnja je brza emocija i često se osjeća kao vrlo velika i teško ukrotiva bez vježbe. Ali kad dijete shvati da je ono veće od svoje ljutnje, može se ohrabriti i naučiti kako otpustiti tu ljutnju bez da prethodno donese neke ne-baš-tako-mudre odluke.
Pomaganje djeci da uče o različitim tipovima emocija i kako se povezati s njima na zdrav način, odvija se kroz dulji period. Kada razmišljate o velikom osjećaju u mirnom trenutku, neki od početnih razgovora mogu biti: “Je li taj osjećaj djelovao kao da je veći od tebe? Je li se dogodio brzo? Jesi li ga osjetio i dok je bio manji? Ako je tako, gdje si ga osjećao u svom tijelu?”

Miješane su emocije uobičajene

Djeca često osjećaju više od jedne emocije u isto vrijeme, primjerice kad ugine kućni ljubimac.

Desetogodišnja Helena imala je kao ljubimca cijeli svoj život crnog labradora Mobyja i bila je nevjerojatno tužna kad je uginuo. No istodobno je osjećala olakšanje što Moby nije više patio u svojem ostarjelom tijelu. Pomaganje djeci da imenuju svoje emocije, osobito kad su pomiješane i komplicirane, prvi je korak u tome da ih nauče konstruktivno izraziti. Jednom kad je Helena imenovala svoje osjećaje kao “tugu” i “olakšanje”, mogla je početi propuštati te emocije kroz sebe. Oslikala je poseban kamen za Mobyja i položila ga na njegov grob i to joj je pomoglo da se bolje osjeća.

Vaše emocije jednostavno šalju signale o tome što se unutar vas događa, stoga je svaka emocija korisna, bez obzira kako vama djeluje. Ako naučite osvijestiti emociju dok je još mala (poput male frustracije, prije nego poprimi vulkanske razmjere), to će vam pomoći da je konstruktivno izrazite. Niti jedna emocija ne treba biti uzaludna – sve se može iskoristiti kao odskočna daska za vaš sljedeći najbolji osjećaj. Pojasnite djeci da emocije nisu niti dobre niti loše, nego jednostavno znakovi jer to je ključno za njihov pozitivni emocionalni razvoj. Razgovori na ovu temu mogu započeti tako da koristite prometne znakove za usporedbu (znak stop, policijska sirena, svjetla semafora). Što oni znače? Nije li isto s ljutnjom, veseljem, tugom i sl…

Možete naučiti kako povećati određene emocije (korisne) i smanjiti druge emocije (izazovne) vježbajući

Kada djeca počnu shvaćati da mogu pojačati glasnoću na određenim emocijama i smanjiti glasnoću na drugima, svijet im je na dlanu. Ne postoji ništa što ne mogu postići. Prvi korak je davanje djeci ideja, a zatim i alata, uz njegovanje unutarnjih kvaliteta pozitivnog emocionalnog zdravlja.
Izražavanje zahvalnosti nije rezervirano samo za Dan zahvalnosti. Zahvalnost je emocija koja pokreće djecu u pozitivnom smjeru, bez obzira na sve. Svake noći Hayyam radi popis zahvalnosti dok leži u krevetu i razmišlja o svome danu. On je zahvalan za sve, od gumenih bombona do novog učitelja karatea, i osjećajući to poštovanje, umjesto da se fokusira na ono što nema, pomaže da shvati koliko su stvarno dobre stvari u njegovu životu.

ogu naučiti upravljati prema mirnijim valovima i prolaziti kroz one nemirnije s više lakoće. Baš kao i kapetani brodova, oni moraju proći obuku o tome kako se kretati kroz “otvoreno more emocija” ljutnje, odbacivanja, sramote, povrijeđenosti i osjećaja izostavljanja, na primjer. Ali, s idejama, alatima i praksom, djeca mogu postati potpuno svoja na autentičan, smislen način.

Tekst: Maureen Healy, iz knjige
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…

Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao…

minipolis naslovna

Nije riječ samo o igri, u dječjem gradu MiniPolisu razvijaju se važne životne vještine!

Igra nije samo zabava, ona je i učenje vještina koje su važne za život. U…