tata u igri s djetetom

Važan utjecaj očeva na razvoj djece: ‘Tata, ako se igraš sa mnom, bit ću bolja u školi!’

Iako je majka na glasu kao prva osoba u djetetovu životu, nipošto ne treba zanemariti utjecaj oca, kao važne figure u djetetovu razvoju i odrastanju. Jer, odnos između oca i djeteta duboko utječe na zdrav dječji razvoj u svim aspektima: razvoju govora, kognitivnom razvoju, fizičkom i socijalno-emocionalnom razvoju

Mnoga istraživanja bave se utjecajem majke na razvoj djeteta, no malo se govori o emocijama, učenjima i iskustvima koja djeca upijaju na temelju ponašanja i energije oca. On je izvor podrške i stabilnosti te važna karika u dječjem intelektualnom razvoju.

Evo kako odnos s ocem utječe na razvoj djece:

  • Utjecaj započinje rano, tijekom prenatalnog razdoblja. Istraživanja pokazuju da je vjerojatnije da će otac, koji je uključen tijekom trudnoće, i kasnije biti uključen u roditeljstvo, u aktivnosti poput čitanja s djetetom, brige i pružanja emocionalne podrške.
  • Još se u dojenačkoj dobi stvara se povezanost tate i djeteta, i to kroz očevu brigu o bebi, te se u djetetu stvara osjećaj sigurnosti koji ga prati kroz cijeli život. Djeca koja imaju kvalitetan odnos s ocem i razvijen osjećaj sigurnosti, dokazano je da su uspješnija u školi te da imaju razvijenije socijalne vještine.
  • Djeca čiji su očevi uključeni u njihove svakodnevne aktivnosti, poput hranjenja, kupanja i igranja, sigurnija su u sebe, a kako odrastaju, uživaju u boljim odnosima s vršnjacima.
  • Očevi koji su aktivno uključeni u život svojih beba – pomažući u brizi za njih, igrajući se s njima i podučavajući ih, također doživljavaju manje sukoba sa svojim suprugama. To ne samo da koristi djeci nego jača i bračni odnos, pa samim time ima dugoročne koristi za čitavu obitelj.
  • Očevi, koji se brinu i igraju sa svojom bebom, odgajaju djecu s višim IQ-om i boljim jezičnim te kognitivnim vještinama. Uključeni očevi poboljšavaju komunikacijske vještine svoje djece jer imaju tendenciju postavljati djeci drukčija pitanja nego majke, što obogaćuje djetetov rječnik.
  • Novo istraživanje pokazuje da očevi mogu imati čak veći utjecaj na jezični razvoj djece nego majke. Ako očevi tijekom igre koriste drukčije riječi nego majke, djeca godinu dana kasnije imaju naprednija jezična znanja, što je važno jer su jezične vještine povezane s akademskim uspjehom.
  • Što više vremena očevi provode u igri sa svojim djetetom - poput igre pretvaranja ili čitanju priča - dijete u 10. godini postiže bolje rezultate u matematici i čitanju.

Pogledajte ovaj presladak video, gdje kćerkica čeka tatu da se probudi… Povezanost, zar ne?

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djeca

Kako uskladiti roditeljski s temperamentom djeteta? Ah, nekako ćete morati...

Svako dijete ima vlastitu osobnost i temperament... Neka…

dijete gradi

Što je konstruktivna igra i kako je potaknuti?

Igranje, tvrde stručnjaci, važan je dio odrastanja, učenja…

Pročitajte i:

ručno izdajanje

Ručno izdajanje je vještina koju vrijedi svladati: Donosimo i upute kako!

Manualno ili ručno izdajanje vrlo je korisna vještina, pogotovo ako ste nova mama i još…

beba u peleni

Kad je pelena 'prečista': Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

Ako je pelena vaše bebice nekoliko dana samo ispunjena mokraćom, bez traga stolice, naravno da…

mama i dijete na wc-u

'Dijete zuri u mene i kad sam na WC-u. Uf, zar roditelj ne može imati baš nimalo privatnosti?'

Neobično je, neugodno, pa čak i čudno. No, vjerovali ili ne, vašem je 2-godišnjaku ili…

slobodna igra

5 razloga zašto bi slobodna igra trebala postati važan dio djetetova dana

Jedno je od većih iskušenja modernih roditelja - kada je raspored njihove djece pretrpan organiziranim…