djeca i novac

Vaše je dijete krenulo u vrtić, je li to pravo vrijeme da mu počnete davati džeparac?

Dajući djetetu džeparac učite ga da naučiti raspolagati novcem već od malih nogu, i ne samo to, dijete se uči i odgovornosti, ali samo ako ste vi u nekim stvarima dosljedni

Ne postoje čvrsta pravila o tome kada djeca trebaju početi dobivati džeparac. Neki je opći stav da su djeca spremna za raspolaganje džeparcem ako razumiju sljedeće:

 • da im je novac potreban kako bi kupila ono što žele
 • da je važno uštedjeti, a ne odmah sve potrošiti
 • da ako odmah potroše sav novac, više neće imati novca do sljedeće uplate.

Osnove džeparca

Džeparac se može početi davati već djeci u dobi od četiri ili pet godina jer im to pomaže da počnu učiti o vrijednosti novca i o tome kako njime upravljati. Na primjer, kada djeca dobiju džeparac, moraju donijeti odluku o tome hoće li odmah potrošiti sav novac ili će štedjeti. Ako nauče štedjeti, naučit će čekati stvari koje žele.

Džeparac također pomaže djeci da uče o posljedicama, uključujući posljedice gubitka novca ili trošenja novca bez razloga. Dopustiti djeci da pogriješe dio je procesa učenja.

Ne zaboravite da ste vi djeci najveći uzor. O tome kako upravljati novcem djeca uče gledajući vas. Ako dijete vidi da novac trošite sukladno svojim mogućnostima, kao i da kod trošenja novca imate granice, ili da pazite da stvari kupujete po najboljoj cijeni, pomažete djetetu da se i ono nauči držati proračuna.

Koji je iznos džeparca primjeren djeci?

To ovisi o vašim mogućnostima i o onome što mislite da je razumno. No tek kada vaše dijete bude znalo koliko će iznositi njegov džeparac i koliko često će ga dobivati, ono može početi učiti kako pametno trošiti novac.

Svoju odluku o tome koliki ćete iznos džeparca dati djetetu možete temeljiti na tome:

 • koje kućanske poslove očekujete da vaše dijete radi
 • koliki iznos vam dopušta obiteljski proračun
 • koliko je staro vaše dijete - petogodišnjaku, primjerice, možete davati 30 kuna tjedno, sedmogodišnjaku 45 kuna tjedno
 • što očekujete da će dijete platiti džeparcem – ako očekujete da će džeparac pokriti trošak prijevoza, ručka i štednje, možda ćete mu morati dati nešto više novaca.

Što džeparac može pokriti?

Džeparac može pokrivati bilo koju od sljedećih stvari:

 • štednju za igricu ili igračku koju dijete želi
 • odlazak u kino
 • darove za braću i sestre i druge članove obitelji
 • ručak u školi jednom tjedno.

Upravljanje džeparcem izvrstan je način da vaše dijete razvije osjećaj odgovornosti i neovisnosti.

Džeparac i kućanski poslovi

Nema ispravnih i pogrešnih odluka kada je riječ o plaćanju djeci da obavljaju kućanske poslove.

Neke obitelji smatraju da bi svi trebali pomagati u kućanskim poslovima zato što su članovi obitelji, a ne zato što ih netko plaća. Također, povezivanje dječjih poslova s džeparcem moglo bi dovesti do pregovaranja o tome koliko koji posao vrijedi.

S druge strane, neke obitelji smatraju da se džeparac treba zaraditi, a ne samo dati, a dobivanje džeparca može djecu motivirati na obavljanje kućanskih poslova.

Odlučite li džeparac povezati s kućanskim poslovima, dobra je ideja da se ti poslovi obavljaju redovito, kao što su pospremanje spavaće sobe svaki dan (ili jednom tjedno) ili bacanje smeća. To vašem djetetu daje naviku da radi kako bi zaradilo novac.

Ako odlučite isplatiti džeparac za kućanske poslove, objasnite djeci što je točno njihov zadatak, kako ne bi došlo do zabune ili pregovaranja o tome što i kada treba učiniti.

Evo nekoliko savjeta o tome kako djetetu dati džeparac:

Objasnite djetetu koje troškove pokriva džeparac, a koje ne. Na primjer, ako džeparac treba pokrivati njegovu razonodu, dogovorite se o tome koju vrstu razonode džeparac obuhvaća. Možda bi vam pomoglo da napravite popis.

Pregovarajte o smjernicama: koliko novca bi trebali ulagati u štednju, koliko mogu potrošiti, a koliko bi bilo dobro da doniraju. Možete se dogovoriti s djetetom da 50% džeparca ulaže u štednju, 40% u potrošnju i 10% u donacije.

Uvijek im dajte onoliko novca koliko si možete priuštiti, bez obzira na to što drugi roditelji (ili vaše dijete) o tome misle.

Isplaćujte im džeparac uvijek na isti dan. To može biti jednom tjedno, jednom u dva tjedna ili jednom mjesečno.

Starijoj djeci džeparac možete uplatiti izravno na njihov bankovni račun. To im može pomoći da se upoznaju s digitalnim novcem i pripreme za korištenje bankomata.

Pokušajte ne nadoplaćivati džeparac ili isplatiti džeparac unaprijed. Ako to radite, razmislite o tome da s djetetom napravite plan otplate kako bi ono naučilo što znači posuditi novac.

Djeca bi se mogla osjećati motivirano za štednju ako vide da im se suma novca povećava. Stručnjaci savjetuju da novac koji je vaše dijete uštedjelo držite u staklenci. Tako dijete može pratiti kako se količina njegovog novca povećava. Još bolje, upotrijebite dvije staklenke: neka jedna staklenka bude za novac kojim će odmah moći nešto kupiti, a druga za štednju.

Učenje o novcu

Vaše će dijete puno naučiti gledajući vas kako trošite novac. Džeparac može djecu naučiti o:

 • vrijednosti novca
 • trošenju
 • zaradi
 • štednji
 • zaduživanju
 • oportunitetnom trošku (razumijevanje da kada nešto kupe i potroše sav novac, gube mogućnosti da tim novcem kupe nešto drugo).

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dijete doji

Imam li pravo na produžetak porodiljnoga ako još dojim, a dijete ne želi bočicu?

Čitateljica, koja još doji svoju bebu, treba se uskoro vratiti na posao. Kako njezina beba…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

dohrana bebe

Intuitivno hranjenje: Beba bira koliko, kada i što će jesti!

Počeli ste s dohranom, ili vaša beba već naveliko jede krutu hranu, a vi nikako…