pospana beba

Djevojčice imaju više problema s uspavljivanjem od dječaka, tvrde znanstvenici

Kvalitetan san je vrlo važan za razvoj i rast male djece. Svaka razvojna faza nosi sa sobom određene probleme kod uspavljivanja. Evo nekih nedavnih rezultata istraživanja o spavanju male djece koji bi vam mogli pomoći da razumijete svoju bebu

Najbolje rješenje za bebin san je rutina odlaska u krevet. Kada beba ima svoju rutinu odlaska u krevet, dulje će spavati i manje će biti sklona buđenju tijekom noći, pokazali su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici Centra za istraživanje obitelji Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign. Istraživanje je objavljeno nedavno u časopisu Sleep, a u njemu se naglašava važnost dosljedne rutine odlaska u krevet ne samo za malu djecu već i novorođenčad.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 468 majki i beba koje se pratilo od trećeg mjeseca života do navršene dvije godine. Svakih nekoliko mjeseci majke su ispunjavale upitnik o kvaliteti sna njihovih mališana pri čemu su odgovarale na sljedeća pitanja:

  • vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja
  • koliko se puta dijete probudilo tijekom noći
  • koliko je, u prosjeku, djetetu bilo potrebno vremena da zaspi
  • kako izgleda djetetova rutina prije spavanja

Najčešća aktivnost koje su majke prijavile prije odlaska u krevet bile su kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubića, čitanje priča.

No svaka je obitelj imala svoju rutinu odlaska u krevet. Zanimljivo je da su bebe stare tri mjeseca u prosjeku išle spavati oko 21.30 sati, dok su djeca u dobi od dvije godine najčešće lijegala u krevet oko 9 sati. Istraživanje je pokazalo i da djevojčice imaju puno većih problema kod uspavljivanja od dječaka. Također, češće su se budile noću.

Kada su se roditelji svaki dan pridržavali iste rutine, i provodili je istim koracima, djeca su bolje i dulje spavala. Stručnjaci preporučuju roditeljima da rutinu uspavljivanja započnu sat vremena prije no što žele da beba zaspi.

Već nakon šestog tjedna beba može uočiti vaše poticanje navika spavanja.

Najčešći znakovi umora kod malih beba su trljanje očiju, dodirivanje uha, razdražljivost i plač na najmanji podražaj, zijevanje, protezanje, gledanje u prazno, gubljenje interesa za ljude i igračke oko sebe i potpuno umirivanje.

Ako uočite neke od ovih znakova, pokušajte uspavati dijete stavljajući ga u krevetić. Vrlo brzo ćete potpuno instinktivno naučiti prepoznavati spremnost djeteta za odlazak na spavanje.

Istraživanje je pokazalo da su djeca najbolje spavala do navršenih 12 mjeseci, s tim da su male bebe bile najviše sklone noćnom buđenju. Pokazalo se da se problemi odlaska u krevet kod djece stare dvije godine udvostručuju, u odnosu na period kad su imale tri mjeseca.

S druge pak strane kako su rasla djeca su se sve manje budila. (Noćno buđenje zabilježeno je kod 43 posto tromjesečnih beba, dok se u dobi od dvije godine budilo njih 15 posto.)

Djevojčice su češće imale problema s uspavljivanjem i češće su se budile noću, pokazalo je istraživanje.

Također, kako su djeca odrastala majke su trebale utrošiti više vremena na aktivnosti prije spavanja.

Ovo nije prvo istraživanje koje potvrdilo da je za dobar san beba važna rutina odlaska u krevet. Osim toga, ako se dosljedno držite rutine prije spavanja to će vašoj bebi pružiti osjećaj sigurnosti. Druga važna stvar o kojoj trebate voditi računa je razmak između dva spavanja. Ako je razmak između dva spavanja prevelik dogodit će se efekt premorenosti i beba će teže zaspati.

Tekst: Ivana Kalogjera
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

uspavljivanje bebe

Uspavati bebu u 4 koraka, može li se to uopće?

Iako su knjige i internetski članci puni savjeta…

anja alavanja

Anja Alavanja, uskoro će postati prava biceps, triceps mama!

Ako se vaša beba jedino umiri kada je…

Otkrijte uzroke bebinog plača i utješite ju

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Kako umiriti bebu u automobilu?

Neke bebe jednostavno vole vožnju i zaspu u…

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…