mama grli dijete

Umjesto da izgorite od predbacivanja, dopustite si da ponekad budete ‘loša mama’

Roditeljska je uloga jedna od najvažnijih u životu, ona nije na kratke staze, to je cjeloživotni posao. Svakim ste danom svojoj djeci ogledalo i budite toga svjesni, ali budite svjesni i svoje nesavršenosti jer tako pokazujete da ste i vi čovjek s potrebama i osjećajima.

Koliko često ste se zapitali "Jesam li dobra majka svojoj djeci?" Definicija "dobre mame" danas je prilično nerealna, prije bismo rekli da je riječ o superwoman, a ne o osobi koja je rođena, odrasla i živi na ovoj planeti.

Definicija “dobre mame” glasi: majka koja uvijek stavlja svoju djecu na prvo mjesto, osoba s beskrajnjim strpljenjem i tolerancijom, žena koja uvijek bira organske namirnice i priprema zdrave obroke, ali, naravno, u granicama dopuštenog kućnog budžeta; žena koja također radi, ali nikada ne stavlja karijeru na prvo mjesto, iznad obitelji, nadljudsko biće koje žrtvuje odmor i san za svaku potrebu svoje djece, osoba koja djeci pomaže u učenju i rješavanju školskih zadaća, ali i radi da bi platila račune, žena koja je u potpunosti spremna na žrtvu… da bi njezinoj obitelji bilo bolje.

Ovakva verzija “dobre mame", priznajte, prilično je nerealna i teško dostižna, a da se žena, koja stremi k tome cilju, jednoga dana ne nađe u situaciji totalnog burnouta. Nametnuti sebi ovakav standard jedino vodi k tomu da svaku večer prije spavanja kažete sebi: "Nisam ispunila očekivanja, Kako sam loša majka!" Zbog takvih očekivanja, sve se više žena osjeća potpuno iscrpljeno i slomljeno u toj utrci za postizanjem savršenstva.

Majke su osobe sa svojim potrebama, osjećajima, snovima, slabostima i osobnim borbama. One mogu biti snažne i boriti se s dnevnim izazovima, ali one nisu superbića.

žene se smiju

Ono što “loše mame” trebaju:

1. Vrijeme za druženje s prijateljicama: čovjek je društveno biće, a kvalitetna prijateljstva su presudna za održavanje mentalnog zdravlja. Odvojite barem 2 sata tjedno da se nađete s prijateljicama, opušteno razgovarate, odete u kino, šetnju. Održavajte svoja prijateljstva živima!

2. Vrijeme za hobije i sport: sigurno imate stvari koje vas zanimaju, možda već duže vremena želite upisati fitnes, otići u školu glume, slikati… Hobiji su važni za vašu samorealizaciju, da spoznate sebe, da uvidite svoju vrijednost.

3. Vrijeme za brigu o svome tijelu: da, važno je da se osjećate dobro u svome tijelu. Možda vam je potrebna masaža, možda vas opušta odlazak frizeru… Učinite to!

4. Vrijeme da ne rade baš NIŠTA: postoje i oni dani kad stvarno ne možete ništa, samo želite zavući se pod dekicu i gledati neki film ili seriju, ili jednostavno gledati u prazno. Možete i to!

Kakvu lažnu sliku svijeta dajemo svojoj djeci ako od njih skrivamo svoje slabosti i trudimo se biti savršene majke? Izlažemo ih pritisku da i ona moraju biti savršena.

Biti "loša mama" (stavljeno u navodnike jer doista nije riječ ni o čemu lošem) znači prihvatiti svoju ljudskost i pokazati sIabosti, a jedino nam kultura u kojoj smo odrasli nameće stav da je to doista "loše". Majke su ljudska bića koja se mogu uzrujati, doći do svojih granica, osobe koje trebaju pomoć i vrijeme za sebe. I ništa od toga nije LOŠE. (Da budemo jasni, nije riječ o zanemarivanju ili zlostavljanju djece, nego samo o nesavršenosti).

Ako prihvatimo svoje nesavršenosti, uzmemo nekad “slobodan dan”, ako ne reagiramo uvijek "kako kažu knjige", ako pokušamo namiriti svoje potrebe, bavimo se svojim hobijima, pronalazimo sebe i izvan majčinstva - oslobađamo svoj puni potencijal i svojoj smo djeci najbolji primjer samorealizacije. Tek tada dopuštamo svojoj djeci da i ona ne budu savršena, da otvoreno govore o svojim osjećajima, slabostima i potrebama. Jednom riječju, učimo ih da postanu zdrave osobe, samosvjesne i sigurne u sebe.

Tekst: S. M

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama i beba

Mislite da je zdravo da djeca što prije presele iz vašeg kreveta u svoju sobu? Praksa iz svijeta govori drukčije...

Od spavanja u odvojenim krevetima do vožnje djece u kolicima, roditelji na Zapadu imaju ideje…

mokrenje u krevet

Što da radim, dijete mi još uvijek noću 'piški' u krevet?

Noćno mokrenje u krevet, stručnim rječnikom monosimptomatska noćna enureza ili samo enureza, čest je poremećaj…

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio dvoipolgodišnjoj djevojčici Nikoll, nažalost nije prvi koji…

nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona...

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja,…