obitelj donosi odluke

‘U 2021. ću čistiti sobu’: I djeca mogu donositi novogodišnje odluke! Samo da ih se drže…

Stara je godina pri kraju i vjerojatno se mnogi pitaju što bi mogli promijeniti u svome životu da bi im u sljedećoj godini bilo bolje. Postavljanje ciljeva, kažu psiholozi, način je održavanja životnog fokusa i dobro je za psihički samorazvoj, a novogodišnje odluke nisu ništa drugo nego ciljevi koje želimo i ostvariti...

Kada Stara godina odlazi i na ulasku smo u Novu, nekako razmišljamo o onome što je iza nas, o onome što možemo promijeniti i, naravno, okrećemo se novoj godini u želji da bude bolja, sretnija, uspješnija. Ponukani takvim razmišljanjima, dolazimo do točke u kojoj vidimo što bismo mogli promijeniti i koje osobne odluke mogu poboljšati kvalitetu našeg života, ali i života naše obitelji. Novogodišnje odluke, tvrde psiholozi, mogu biti vrlo motivirajuće ako ih postavimo kao realne ciljeve, radimo na njihovu ostvarenju i u konačnici ih i ostvarimo. Realizirane, povoljno utječu na naš samorazvoj, motivirajuće su i donose dobrobiti u naš život.

Ako ste u onoj skupini roditelja koji donose novogodišnje odluke i uspijevaju ih realizirati, vrijeme je da potaknete svoju djecu da i ona počnu svoj život promatrati, zaključivati i donositi neke svoje odluke. Također, kao i na odrasle osobe, i na njih novogodišnje odluke mogu utjecati pozitivno, biti motivirajuće, djelovati edukativno, utjecati na rast njihova samopouzdanja i pomoći im da nauče introspektivno sagledavati sebe.

Zašto neke novogodišnje odluke ne uspijevamo realizirati?

Prema istraživanju U.S. News & World Reporta, više od 80% novogodišnjih odluka nikad se ne realizira. Zašto? Jedan od najčešćih razloga je što su usmjerene na kriva područja našeg života i postavljene s krivim motivima. Novogodišnja odluka, jednako kao bilo koji cilj koji si postavljamo, treba poboljšati našu trenutnu stvarnost. Mora biti utkana u našu svakodnevicu, inače je besmislena.

Kod donošenja novogodišnje odluke, trebamo se zapitati kako će, ako bude realizirana, poboljšati našu trenutnu stvarnost, jer živimo upravo ovdje i sada.

Kako pomoći djeci da donesu novogodišnje odluke koje će moći realizirati!

Dopustite djetetu da samostalno donese novogodišnju odluku koja mu je važna. Naravno, vi možete nešto predložiti, ali dopustite mu da se ne složi s vašim prijedlogom. Zajedno razgovarajte o različitim područjima djetetova života: odnosima u obitelji, prijateljstvima, školi, hobijima… Osvrnite se na proteklu godinu i pomognite djetetu da zaključi čime je bilo zadovoljno, a što ga je razočaralo i zašto. Ne budite preambiciozni, bolje je zagrabiti mali zalogaj, koji možete sažvakati, jednu odluku koju vaše dijete može sprovesti, nego nekoliko njih jer bi moglo izgubiti fokus s cilja.

I, još nešto, objasnite im da početak nove godine nije jedino vrijeme za promjene u životu. Jednom, kad postignu zacrtani cilj, mogu si postaviti sljedeći.

dijete odlučuje

Neke ideje za dječje novogodišnje odluke

Jedem zdravije! Razgovarajte s djecom o tome koliko je važno hraniti se zdravo. Navedite ih da sami zaključe što su dosad jeli i što bi mogli promijeniti. Možete im, na primjer, predložiti da smanje unos slatkiša ili da odaberu jedan dan u tjednu za neki slatkiš, a ostalim danima da jedu voće.

Čistim svoju sobu! Čišćenje njihove sobe, kao novogodišnja odluka, djeci može izgledati dosadna i banalna. Objasnite im kako će se u urednoj i čistoj sobi puno lakše moći koncentrirati na učenje, kako će im biti ugodnije primiti prijatelje na druženje i igru te kako će se i sami osjećati ugodnije i bolje.

Bit ću bolji brat ili sestra! Jedna od odluka može biti i ulaganje truda u bolji odnos s bratom ili sestrom. Neka se trude u dijeljenju stvari, u rješavanju sukoba, u razumijevanju i toleriranju brata ili sestre. Možete zajedno napisati na papir što sve znači imati dobar odnos s bratom ili sestrom, i potom ga pričvrstiti na zid, kao podsjetnik.

Bavit ću se sportom! Ako se vaše dijete još nije okušalo u nekoj sportskoj aktivnosti, jedan od ciljeva može biti odabir sporta i ustrajno treniranje. Dokazano je da sport dobro djeluje na razvoj osobnosti i tjelesno zdravlje.

Potrudit ću se u školi! Evo još jedne od mogućih novogodišnjih odluka. Potaknite dijete da samo uvidi u kojim bi školskim predmetima, uz malo više truda, moglo polučiti bolji uspjeh.

Bit ću bolji prijatelj! Razgovarajte o tome što znači prijateljstvo, što znači dijeljenje, slušanje, prihvaćanje u igru. Možda vaše dijete već ima nekog vršnjaka s kojim želi poboljšati odnos! Neka to bude novogodišnja odluka.

Zapamtite, novogodišnje odluke zapravo su samo donošenje pravih životnih izbora u određenom trenutku.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Muzej iluzija

Sada točno znam kako je biti beba! Ovo je moje iskustvo

Ok i dalje ne znam baš točno kako je biti beba, ali nakon što sam…

toddler čupa mami kosu

Vaša je beba postala nemoguća: Štipa, grize i čupa za kosu sve oko sebe!

U dobi od 6 mjeseci pa nadalje vaša će beba punom brzinom krenuti istraživati objekte…

bolovi rasta

Ponekad boli i kada rasteš: Koliko su česti bolovi u nogama kod djece i kada potražiti pomoć?

Bolovi rasta mogu nekad biti toliko jaki da probude dijete iz sna i, naravno, prouzroče…

osjetilno dijete

9 znakova da imate vrlo osjetljivo dijete

Je li vaše dijete preplavljeno prizorima i zvukovima? Smetaju li mu naizgled male stvari, poput…