roditelji grle bebu

Ne brinite se da ćete maženjem ‘razmaziti’ bebu, nježan tjelesni dodir čini čuda u razvoju

Znamo da je maženje potrebno novorođenčetu i zato toliko roditelja prakticira kontakt koža na kožu u prvim danima djetetova života. No znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia dokazali su da je maženje puno važnije za bebe nego što se dosad mislilo

Prema studiji objavljenoj u časopisu Development and Psychopathology, maženja i zagrljaji, koje dajemo svojoj novorođenoj djeci, imaju trajan utjecaj na molekularnoj razini. U osnovi, maženje bebi mijenja gene.

Istraživači su pratili 94 zdrave bebe u dobi od 5 tjedana, tražeći od roditelja da vode dnevnik kada je novorođenčad jela, spavala, hranila se i plakala, kao i koliko je tjelesnih kontakata bilo tijekom dana. Četiri i pol godine kasnije djeci su uzeti uzorci sline kako bi znanstvenici mogli pregledati njihov DNK.

Znanstvenici su otkrili da su djeca koja su manje mažena i držana po rukama bila nemirnija u dojenačkoj dobi te imala molekularni profil u stanicama koji je bio nedovoljno razvijen za njihovu dob. ‘Smatramo da kod djece sporije epigenetske promjene odražavaju manje povoljan razvojni napredak’, kaže Michael Kobor, profesor na Odjelu za medicinsku genetiku UBC-a.

Znanstvenici su to zaključili promatrajući metilaciju DNK, proces koji mijenja način funkcioniranja gena, utječući na njihovu ekspresiju. Prema istraživačima, metilacija DNK uključuje molekule koje se ponašaju poput ‘prekidača za zatamnjivanje’, kontrolirajući koliko je aktivan svaki gen.

Postojale su dosljedne razlike u metilaciji DNK djece koja su bila jako mažena i one koja to nisu. Djeca koja su imala manje zagrljaja i bila više uznemirena u djetinjstvu, imala su nižu ‘očekivanu dob’ od dobi 4,5 godine, u kojoj su promatrana.

‘Planiramo dalje pratiti hoće li ‘biološka nezrelost’ koju smo primijetili kod ove djece imati široke implikacije na njihovo zdravlje, posebno na njihov psihološki razvoj’, kaže glavna autorica studije, Sarah Moore. ‘Ako daljnja istraživanja potvrde ovaj početni nalaz, očito je koliko je važan tjelesni kontakt s djecom, posebno prvih mjeseci života.’

Drugo istraživanje provedeno u Ohiou, pokazalo je da roditeljska nježnost u ranom razdoblju bebina života utječe i na razvoj njezina mozga.

Dakle, nemojte se brinuti grlite li svoju bebu previše ili oko toga hoćete li je nošenjem na rukama previše razmaziti jer očito da dodira ne utječe samo na pozitivan razvoj stanica već i dječjega mozga.

Zato, mame, tate, krenite s grljenjem i ljubljenjem svoje bebe!

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama i beba

Došli ste s bebom kući: S kojim se strahovima mame bore?

Nakon trudnoće, prošli ste i porod, a sigurno…

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz…

Pročitajte i:

dijete doji

Imam li pravo na produžetak porodiljnoga ako još dojim, a dijete ne želi bočicu?

Čitateljica, koja još doji svoju bebu, treba se uskoro vratiti na posao. Kako njezina beba…

problemi s penisom kod djece

Što mamu može zbuniti ako ima sina: 7 najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerojatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i…

dohrana bebe

Intuitivno hranjenje: Beba bira koliko, kada i što će jesti!

Počeli ste s dohranom, ili vaša beba već naveliko jede krutu hranu, a vi nikako…