fizičko i verbalno zlostavljanje djece

Svaki drugi roditelj smatra da je tjelesno kažnjavanje opravdano!

U odgoju djece postoje dva ekstrema: roditelj bira biti strog kao ranije generacije ili kreće u smjeru popustljivog odgoja. No psiholozi smatraju da postoji i treći put...

Dok više od 40% roditelja nije upoznato s činjenicom da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno, njih 52% smatra kako tjelesno kažnjavanje može biti opravdano u nekim situacijama, premda ga generalno ne bi trebalo koristiti, pokazalo je istraživanje Hrabrog telefona. Udaranje po stražnjici najčešća je metoda fizičkog kažnjavanja kojom se roditelji koriste, a tu "metodu odgoja" koriste zbog osjećaja gubitka kontrole nad djetetom i umora, ali i zbog netočnih vjerovanja o učinkovitosti te metode.

Naime, mnogi vjeruju da povremeni udarac djetetu ne može naškoditi i da je to jedini način da dijete nauči kako neke stvari ne smije raditi. Međutim, istraživanja pokazuju i kako tjelesno kažnjavanje smanjuje vjerojatnost da će dijete zaista naučiti ono što ga roditelj želi naučiti te da sa sobom nosi niz negativnih posljedica. Psiholozi se susreću s raznim mitovima o odgojua najčešći je svakako onaj da je i roditelj sam tako odgojen i da mu ništa zbog toga ne nedostaje.

Roditelj pod stresom naša je svakodnevica. Kao takav emocionalno je preplavljen i misaono smušen pa često u takvoj situaciji prepisuju djeci neprijateljske namjere tipa - to radi meni u inat. Onda se događa to da uznemireni roditelj odlazi u ekstrem, odnosno bira biti strog kao što su bile ranije generacije ili kreće u smjeru popustljivog odgoja, no psiholozi vjeruju kako postoji i treći put, a to je – postavljanje granica. No, granice su i ono što postavljamo sebi, odnosno što mi kao roditelji u odgoju hoćemo ili nećemo prakticirati, a ne da stalno razmišljamo o o granicama koje postvaljamo djetetu.

Fizičko zlostavljanje zakonom je zabranjeno, ali prije zakona i prava znamo i znanstvene spoznaje koje nas upućuju na to što je rizično za mentalno zdravlje djeteta. Fizičko kažnjavanje samo je jedan od oblika nasilnog ponašanja; i verbalno zlostavljanje ima niz negativnih posljedica, a jedan je i izazivanje osjećaja krivnje kod djeteta. Takva djeca s vremenom razvijaju nisko samopouzdanje i samopoštovanje, veću tjeskobu i osjećaj bespomoćnosti, sklonija su agresivnim oblicima ponašanja, bilo u odnosima s vršnjacima, bilo u kasnijim vezama, pa i u odnosu sa svojom djecom u budućnosti. Takva djeca svijet doživljavaju kao nesigurno mjesto u kojem moraju ovisiti o raspoloženju roditelja i o tome kako će oni reagirati. Mnoga su djeca poslušna iz straha, ali dobro je zapitati se želim li da me se moje dijete boji.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Djeca su u tome svjetski prvaci! Kako biti korak ispred njih

Ne postoje veći znalci od djece u tome…

Djeca i male krize! Zašto je ta druga godina toliko problematična?

S proslavom prvog rođendana završava se relativno mirno…

Počinje besplatna Škola za roditelje

Savjetovalište Snaga obitelji započinje novi ciklus Škole za…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti…

Pročitajte i:

Angelina Jolie i kći Shilon

Majka i kći: odnos pun izazova! A znate li što djeca najviše zamjeraju roditeljima?

Iako je majčinska ljubav bezuvjetna, činjenica je da je taj najprirodniji odnos, ustvari, nerijetko mjesto…

adolescentica online

Ako vaše dijete stalno 'visi' na mobitelu i nemate pod kontrolom što gleda, ovo je za vas!

Pokrenuta digitalna edukacijska platforma za mentalno zdravlje mladih i program za nastavnike o utjecaju modernih…

sretna djeca i roditelji

20 pravila roditelja uspješne djece

Svi želimo imati uspješnu djecu, ali nerijetko zaboravljamo kako upravo mi, roditelji, pa i naš…

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…