Svađu oko djece pretvorite u kvalitetan dijalog

Odnos većine parova značajno se pogorša rođenjem djeteta i svađe zbog „gluposti“ postanu svakodnevica. Pitanja tko će previti dijete ili tko će ustati noću kad plače s godinama prerastaju u svađe o njegovu odgoju, pa se parovi često uhvate u zamku natjecanja...

Majčina zamka

Veoma je važno da prije rođenja djeteta pravedno raspodijelite što više poslova jer ako upadnete u tradicionalnu ulogu žene koja obavlja kućanske poslove i bavi se djetetom, a uz to ste preuzeli i ulogu suvremene žene koja zarađuje - sav će posao biti na vama, a taj teret, osim što će vas kronično iscrpljivati, neizbježno će stvarati ogorčenost i ljutnju prema partneru.

Kada prođu prve dvije godine djetetova života, javljaju se svađe u vezi s njegovim odgojem. Majke često imaju osjećaj da ih dijete može razumjeti više nego što zaista može pa se s njime previše raspravljaju. Umjesto da očekuju od djeteta poslušnost, očekuju da ih dijete razumije i uvaži pa mu pričaju da se, na primjer, mama ne može igrati jer je umorna od posla, a djetetu je riječ "posao" potpuno apstraktna. Osim toga, dijete je po svojoj prirodi egocentrično i obuzeto je svojom perspektivom i potrebama.

Očeva zamka

Očevi, nažalost, prečesto odgoj djeteta prepuštaju majkama, teško im je preuzeti odgovornost i često su odsutni uz izgovor da je to zbog posla. Zatim, kada se pojave u obitelji, nerijetko kritiziraju majke da ne znaju s djetetom pa se pokušavaju postaviti kao "pravi očevi koji će uvesti reda", što samo izazove svađu jer majka osjeća veću povezanost s djetetom nego s partnerom o kojem misli da je on više uopće ne razumije.

Tri vrijedna savjeta

  • Pomirite se s tim da partner neće primijetiti da vam je teško i da mu to morate jasno reći. Ako ne tražite pomoć i ponašate se kao da uvijek sve možete, partner vam za to neće dati medalju, nego će se samo naviknuti na to.
  • Uvažite da vaš partner neće odgajati dijete jednako kao i vi te da ne možete u svim situacijama imati kontrolu. Što više razgovarajte s partnerom o tome da biste se što bolje uskladili i da djetetu ne biste davali kontradiktorne poruke.
  • Nemojte stvarati savez s djetetom protiv partnera. To stvara dvostruku štetu - izrazito opterećuje dijete i ugrožava odnos s partnerom.
Tomica Šćavina, psihologinja
Tekst preuzet s: www.sensaklub.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

dječak igra igrice i dopisuje se na društvenim mrežama

'Mislio sam da je to pubertet, a moje je dijete duboko patilo!' Ovo se među djecom događa - svaki dan!

Djeca danas odrastaju u virtualnom svijetu i od toga ne možemo (i ne trebamo!) bježati,…

obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

stvaranje navika kod djeteta

5 loših navika koje djeca kopiraju gledajući vas

Možete vi pričati koliko želite, ali većinu stvari djeca od vas uče gledajući vas. Stoga…