Što sve osjećaju djeca razvedenih roditelja?

Tijekom razvoda braka roditelja djeca doživljavaju razne osjećaje koje najčešće ne znaju prepoznati niti imenovati, osobito ako se radi o mlađoj djeci. Osim toga, važno je napomenuti da je kod djece istovremeno prisutno i do nekoliko osjećaja što ih dodatno može zbuniti i otežati ovaj, ionako težak period. Proučite koji tu to osjećaji kako biste se lakše i sami s njima nosili

Prvi osjećaj koji se u djece javlja kada saznaju za razvod braka roditelja je šok prilikom kojeg djeca najčešće osjećaju i druge osjećaje poput ljutnje, tuge, straha, nesigurnosti, zbunjenosti i sl. Istovremeno zbog svih tih intenzivnih i neugodnih osjećaja neka djeca reagirat će plakanjem, vikanjem, udaranjem ili bježanjem, dok neka djeca neće osjetiti ništa i gurat će tu spoznaju dalje od sebe. Osjećaj šoka najčešće kratko traje i prolazi brzo.

Nakon šoka vrlo često slijedi osjećaj zbunjenosti, osobito ako djeca nemaju potrebne informacije i ako roditelji s njima nisu zajedno razgovarali o razvodu i koracima koji slijede u skorijoj budućnosti te kako će te promjene utjecati na njih. Stoga, osjećaj zbunjenosti može vezati i osjećaj straha od promjena i nedostatka informacija te osjećaj nesigurnosti jer se dosadašnje sigurno okruženje djece narušilo. Kako bi roditelji umanjili ove osjećaje važno je da podsjećaju djecu da je ova situacija kao i svaka druga nepoznata situacija koja nakon nekog vremena prestaje biti zbunjujuća za njih i sve više poznata.

Strah i zabrinutost od onog što će se promijeniti može u djeci uzrokovati osjećaj napetosti kojeg nazivamo tjeskobom. Kako bi ju roditelji smanjili, važno je da djeci odgovore na pitanja poput s kojim će roditeljem dijete živjeti, gdje će živjeti drugi roditelj i kada će ga viđati, hoće li doći do promjene škole, izvannastavnih aktivnosti, što će pričati o meni druga djeca, što će misliti roditelj kada provodim vrijeme s onim drugim i sl. Kako ne bi dodatno potaknuli tjeskobu kod djece, roditelji bi se trebali usuglasiti oko odgovora na ova i slična pitanja te ih zajedno prezentirati djeci, a osobito na pitanje s kim će dijete živjeti. Odgovor na to pitanje je odgovornost roditelja i nikako se ne smije prepustiti djeci. Također, davanjem jasne poruke djeci da ona nisu kriva za razvod roditelja utječu na osjećaj krivnje kod djece. Stoga je važno poručiti djeci da se razvode jer se više ne vole, ne slažu se oko većine stvari i ne mogu živjeti zajedno, kako djeca ne bi živjela u uvjerenju da su oni uzrok rastavi roditelja.

Možda još nije kasno za pomirenje?

U procesu razvoda braka mnoga djeca nadaju se da će se njihovi roditelji pomiriti i da će sve biti kao prije. Ta nada može ih potaknuti da se ponašaju na način koji će ponovno spojiti njihove roditelje, nastoje biti poslušni i ne govoriti ono što ih muči kako ne bi dodatno opteretili roditelje. Nada je uglavnom prisutna sve dok djeca ne prihvate da je razvod odluka roditelja i da oni ne mogu ništa učiniti kako bi to primijenili jer nisu bili ni uzrok njihova neslaganja i rastave. Želimo istaknuti da je osjećaj nade uobičajen i da je u redu željeti pomirenje roditelja, no djeci se mora dati i jasna poruka da bez obzira na njihove želje i nastojanja da sve bude kao ranije, ne znači da će se to i dogoditi.

Kako izraziti ljutnju na primjeren način?

Ljutnja je uobičajena u procesu razvoda braka roditelja, ali i zdrava kod djece te je poželjno otvoreno pokazati svoju ljutnju. Djeca mogu osjećati ljutnju zbog toga što se njih nije pitalo o rastavi, zbog ljutnje na roditelja koji ih je napustio ili naprosto jer su se roditelji odlučili razvesti. No, važno je pritom paziti da "izbacivanjem" ljutnje ne povrijedimo ili ne ozlijedimo sebe ili druge. Dobro je pokazati ljutnju i izraziti ju na primjeren način, jer ako ju djeca zadržavaju u sebi mogu narušiti svoje zdravlje pa se tako djeca mogu žaliti na glavobolje, kožne osipe, poteškoće spavanja ili se može uočiti nasilno i agresivno ponašanje što ranije nije bilo prisutno. Stoga roditelji moraju tijekom odgoja djecu učiti da su dopuštene i neugodne emocije, a ne samo one ugodne te im svojim primjerom to i pokazati. Pokazati im da se mogu nositi s osjećajem ljutnje te da ju znaju izraziti na prikladan način pritom ne povrjeđujući nikoga.

Tuga i sram

Nakon razvoda, očekivano se i najčešće javlja tuga, što predstavlja zdravu reakciju na razvod braka roditelja. Jednako kao i za ljutnju, vrijedi pravilo da je u redu biti tužan i da kažu roditeljima kako se osjećaju zbog rastave. Ako djeca prihvate prisutnost tuge i dopuste da polako izlazi, s vremenom će ona biti sve manja te će si stvoriti prostor i za ugodne osjećaje. S druge strane, ako će se tuga gomilati u njima, bit će im vrlo teško nositi se s njom, a ona će ih konstantno podsjećati da je još uvijek prisutna.

Također, sram se često javlja kod djece. Najčešće se boje što će druga djeca govoriti o njima kada saznaju da im se roditelji razvode te doživljavaju razvod roditelja kao nešto što se događa samo njima, zbog čega ne žele pričati o tome. Ako je razvod braka nešto o čemu ni druga djeca ne govore, zaista dijete može imati osjećaj da jedino ono ima razvedene roditelje, a s obzirom na to da se djeca ne vole razlikovati od drugih, taj sram kada je samo u djetetu raste. Stoga, kada djeca "pronađu" još neko dijete s istim ili sličnim iskustvom, kada podijele s njim svoje iskustvo, osjećaju olakšanje jer se to ne događa samo njima.

Razvod kao najbolje rješenje za sve

Kod djece se može javiti i osjećaj olakšanja. On se javlja u situacijama kad u obitelji postoji nasilje ili ovisnost kod roditelja ili su prisutne konstantne svađe između roditelja. Razvod u tim situacijama može za djecu djelovati olakšavajuće. S obzirom na kompleksnost situacije, uz olakšanje djeca najčešće osjećaju i krivnju zbog osjećaja olakšanja, tugu zbog cjelokupne situacije i lijepih proživljenih trenutaka, ljutnju na sebe ili roditelja.

Važno je znati da je posve prirodno osjećati sve ove osjećaje, da su oni uobičajeni tijekom i nakon razvoda braka roditelja i da djeca na njih imaju pravo!

Tekst: Ivana Dolovčak, mag. soc. rada; Savjetovalište Snaga obitelji, Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

anksiozna djevojčica traži utjehu

Anksioznost kod djece: 16 načina kako djetetu pružiti potrebnu podršku

"Priča o tjeskobi/priče koje liječe", naziv je projekta…

razvod roditelja i utjecaj reazvoda na dijete

10 znanstveno dokazanih posljedica razvoda na djecu

Razvod je stresan za čitavu obitelj, ali većina…

Pročitajte i:

obiteljski život u doba koronavirusa

Novo istraživanje Gordana Lauca: hoće li pomoći i u borbi protiv koronavirusa?

Ljudi s prekomjernom težinom podložniji su zarazi koronavirusom, ali i zbog viška kilograma češće završe…

'Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama'

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje im se pravo na pobačaj, a nerijetko…

žena oboljela od raka treba utjehu

Majka četvero djece o borbi s rakom dojke: 'Bila sam zatečena, jer nisam napipala nikakvu kvržicu!'

Povodom obilježavanje pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček…

razvod roditelja i dijete u središtu sukoba

RAZVOD Što kad dijete pod utjecajem jednog odbaci drugog roditelja?

Djeca se najčešće brzo adaptiraju na nove uvjete nakon razvoda ako ih ne traumatiziraju stalni…