Što mame mogu naučiti od tata

U većini slučajeva kada je riječ o obitelji i tko drži sve konce u rukama, govori se naravno o mamama (čast iznimkama). Mame su te koje su uz dijete u svim situacijama, i koje najviše brinu, toliko da nerijetko i pretjeraju

Pozitivno je brinuti za svoje dijete, ali nije dobro pretjerivati, jer ponekad pretjerivanje može loše utjecati kako na vas, tako i na vaše dijete. Kako bi što manje brinuli i bili što opušteniji u razno raznim situacijama sa svojim djetetom, bilo bi poželjno da se ugledate u tate svoje djece, od koji se poneke stvari vezane za odgoj, mogu i naučiti.

Tatama se ne pridaje toliki značaj i važnost kada se govori o odgoju djece, te su većinom sve oči i pitanja uprti u mame, ali kako se sve u životu mijenja, tako se mijenjaju i odnosi između djece i njihovih tata. Nekada su tate bile zadužene samo za donošenje novaca, kao i da budu stup obitelji, ali danas je to potpuno drugačije.

U današnje vrijeme tate obavljaju jednaku ulogu kao i mame, što se tiče odgoja, a tako i treba biti. Od tata možemo puno naučiti, i u nekim situacijama si olakšati ulogu roditeljstva, koja nije nimalo laka.

Pa tako primjerice, kada bi kao tate manje brinule o tome što nam dijete nosi taj dan, ako bi zatražile pomoć kada nam treba, kada se ne bi opterećivale da li sve radimo savršeno, kada bi se više igrale a manje pospremale, te kada bi lakše odredile granice i manje brinule, baš kao i oni, bilo bi nam uvelike lakše. Pa zašto onda to ne bi ponekad i napravile?

A Father and his son in the forest, Image: 297387653, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Naravno da je za dijete dobro da ima i jedno i drugo u odgoju, ali ponekad ne škodi da malo sebi olakšate i da neke stvari napravite baš onako kako bi to napravio tata.

Pa se tako prestanite uvijek opterećivati da li vam je dijete savršeno odjeveno, jer ne mora uvijek sve biti onako kako ste zamislili, a i realno, ne primijete drugi ono što vi primijetite. Isto tako zatražite pomoć kada osjetite da ste pri kraju s energijom i da ne stignete sve sami. Nije sramotno tražiti pomoć, ne trebate svaki dan biti super mama koja stiže apsolutno sve jer je to nemoguće.

Ne opterećujte se savršenstvom! Naravno dobro je i pozitivno težiti savršenstvu, ali isto tako za vas same nije dobro da se svakodnevno opterećujete savršenstvom, jer ništa nije i ne može biti savršeno. Savršeni odgoj ne postoji, možete samo težiti da budete što bolja mama i da date sve od sebe prilikom odgoja djeteta, ali to je sve. Normalno je da griješite, jer ste od krvi i mesa, zato ne dopustite da vam pogreške predstavljaju stres i ruše vašu idilu u odgoju.

View of father playing with baby, Image: 296230577, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Altrendo
Igra, igra i što više igre sa vašim djetetom je ono što vaše dijete treba više od ičega. Je li je uvijek sve na svome mjestu, stvarno nije važno, ono što je važno je da se posvetite svome djetetu onda kada vas treba, te da uživate u igranju sa njime i probudite u sebi malo dijete koje se sakrilo.

Normalno je da brinete, ali nemojte pretjerivati. Pokušajte se što više opustiti u svojoj ulozi majke, te uživajte u njoj svakodnevno. Biti mama je nešto prekrasno, a ono što vi možete napraviti da budete još bolje je da radite na sebi i da se trudite biti što bolje, uz povremene odmore i opuštanja koja si morate priuštiti. Uživajte i samo stavite osmijeh na lice!

Tekst: Ana Zibar
Preuzeto sa: www.journal.hr

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece

I Hrvatska se našla na tom popisu!

Vještina nošenja s neugodnim ponašanjem djece

Svaki roditelj, čak i prije nego što mu…

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Pročitajte i:

tužn adjevojčica kod kuće

Mogla bi se dogoditi epidemija nasilja nad djecom! Sad je vrijeme za građansku hrabrost i zaštitu najranjivijih, upozorava ugledna psihologinja

Kako zaustaviti alarmantne brojke o zlostavljanju djece, osobito u trenutačnim okolnostima koje teško podnose svi,…

autizam

Sve više djece pati od autizma! Nisu zaboravljeni na njihov dan, unatoč koronavirusu!

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja. Mr. sc. Nelica Šimleša…

djeca čitaju slikovnice i najbolja djela hrvatske dječje književnosti dok su u izolaciji zbog koronavirusa

Međunarodni dan dječje knjige: besplatno "skinite" 34 hrvatske slikovnice

Na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odlučila…

nošenje zaštitne maske za lice zbog pandemije koronavirusa

Naš znanstvenik iz Bonna otkrio istinu: trebaju li nam uopće zaštitne maske i rukavice?

Samo nešto više od 20% ljudi u Hrvatskoj uspjelo je nabaviti zaštitne maske i rukavice,…